5 Mayıs 2010 Çarşamba

KIBRIS EKMEĞİ

Kıbrıs ekmeğini yani Hellim Peynirli ekmek tarifini Filiz ablada gördüm.
Hellim peynirini çok sevdiğim için hemen denedim.
Çok memnun kaldım, hatta 1-2 kere kahvaltı misafirlerime bile bu ekmekten yaptım.
Hellim peyniri bu tarifte müthiş oluyor.
Ne tam eriyip yok oluyor, ne de sert kalıyor, yumuşacık bir kıvamda oluyor.
Vereceğim ölçüleri klasik su bardağı ile ölçtüm, 1 küçük küp yaş maya kullandım, bu ölçülerle yuvarlak Borcam kullanarak bu kalınlığı elde ettim.
Kahvaltıya gelen misafirlerime ise dikdörtgen Borcam kullandım, ölçü olarak sadece su bardağı yerine biraz daha büyük olan kupa kullandım.
Dikdörtgen Borcam'da yine 1 adet küçük küp (42 gram) yaş maya yeterli oldu.
"Afiyetle Kalın"
KIBRIS EKMEĞİ;
Malzemeler;
1 paket (200 gram) hellim peyniri,
42 gr yas maya,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı yoğurt,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 demet taze soğan,
1 demet dereotu,
1 demet maydanoz,
Aldığı kadar un (tahminen 5- 5,5 su bardağı)
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
1 yumurtanın sarısı,
Çörek otu, susam.


Tarifi;
Mayayı ılık sütün ve 1 tatlı kaşığı şekerin içinde içinde eritin, içine sıvı malzemeleri ekleyin.
İncecik kıydığınız tüm yeşillikleri ilave edin.
Hellim peynirini küp küp doğrayıp, ekleyin.
İçine istediğiniz baharatı ve tuzunu ekleyin.
Dikkat; Hellim peynirinin tuz oranını dikkate alarak tuz ekleyin.
Kıvamına gelinceye kadar un ekleyip, yoğurun.
Hamuru yağlanmış tepsiye yerleştirin ve yaklaşık 30 dakika sıcak bir yerde bekleterek mayalandırın.


Mayalanıp, kabaran hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Sultanahmet Meydanı'nda fotoğraf makinesinin gece çekimi modu ve tripotla çektiğim resimleri görmek için,
Bakınız; Sultanahmet Meydanı'nda Gece Çekimi

18 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık harika görünü
    yor.Tabaklada nasıl uymuş:))Kocaman
    öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. hellim peynirini hiç yemedim çünkü fiyatı bana pahalı geliyor.ama birgün denemek isterim.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  3. nefis olmuş nefis .ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. o canım ekmek yenmezmi ellerine sağlık selamlar AEO

    YanıtlaSil
  5. Ben bu tarifide yazayım bi köşeye bakayım :))
    ne zaman sıra gelir bilemiyorum ama çok nefis görünüyor ellerine sağlık canım...
    Segiler.........

    YanıtlaSil
  6. CANIM ELLERINE SAGLIK COK GUZEL GORUNUYOR.BENDE COK SEVEREK
    HAZIRLIYORUM
    SEVGILER

    YanıtlaSil
  7. Çok lezzetli bir ekmek olmuş Ellerinize sağlık.(Resimler ise muhteşem. Tebrikler.)


    Saygılar.

    YanıtlaSil
  8. hellim peynir sever olarak bu tarifi not ettim ve mutlaka deneyeceğim eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize saglik, tarifinizi kaydettim... Eminim sahane bir lezzettir.... Afiyetler olsun... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. İçten tebriklerine çok teşekkür ederim.Ekmek çok hoş olmuş ellerine sağlık.Sevgilerrr.Öptüm....

    YanıtlaSil
  11. Hayırlı cumalar muhtermcim.Bu ekmeği TV.de bir yemek proğramında görmüştüm o gün bu gün hazırlayamadım.Ama çok nefis hazırlamışsın ellerine sağlık malzemeler muhteşem sunum nefis olmuş canım,ellerine sağlık.mutlu hafta sonları diliyorum.

    YanıtlaSil
  12. elinize sağlık.hamurun mayası geldikten sonra tekrar yoğurmayacak mıyız(gazını alma olayı)denemek istiyorum.tşk ederim

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    Hamurun mayası pişeceği tepside geliyor ve tekrar yoğurmuyoruz.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  14. Adsız23:38

    arkadaşlar bu kıbrıs ekmeği falan değil. elinize sağlık, güzel görünüyor ama adı 'hellimli'. o kadar. yani önüne sonuna bişey eklenmiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Sanki orjinal bir Kıbrıs Ekmeği tarifi varda ben insanları yanıltıp, yanlış tarif veriyormuşum gibi konuya öyle bir girmişsiniz ki!
      Bu tarif dışında ben başka Kıbrıs ekmeği bilmiyorum, üstelik bu tarifi ben uydurmadım başka bir blogda görüp, uyguladım.
      Hellim Kıbrıs'ın en önemli yiyeceklerinin başında geliyor, büyük ihtimalle içinde hellim olduğu için "Kıbrıs Ekmeği" denmiştir!
      Bildiğiniz bir Kıbrıs Ekmeği tarifi varsa tarifi verin bizde öğrenelim!

      Sil
  15. Adsız16:57

    Merhaba,
    Söyledikleriniz doğru ama Kıbrıslıların bu tariften 'ekmek' diye bahsetmediği farkındalığını yaratmak istedim! Var! Bunun bir de zeytinlisi var. Onun da adı zeytinli!.. Denemenizi tavsiye ederim Muhterem Hanım. Hellimli'yi sevdiyseniz eminim zeytinli'yi de seveceksiniz..

    YanıtlaSil
  16. Adsız11:06

    selamlarrrr muhterem hanım, insan biryerde yaşamıyorsa dogal olarak ayrıntılarınıda bilemez. ben bir kıbrıslı olarak size teşşekür ediyorum isim ne olursa olsun sızın aranızda kıbrısımın bir lezzetinin paylaşılması çok hoşuma gitti. kıbrısta bıldıgımız ekmek olarak pişirilen köy ekmeklerimiz vardır;ekşimiş mayayla yapılır ve genellikle yuvarlaktır, sizin paylaştıgınız ise genelde çay saatlerinde ikram edilen hellimli dir. aynı hamurla sadece hellimin yerine zeytin kullanırsanız o da zeytinli olur. hellimliyi naneyle denemenizi tavsiye ediyorum. başarılarınızın devamını diliyorum, paylaşım için tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
      Çok güzel bir konuya değinmişsiniz.
      Ben Kıbrıs'lı değilim, Kıbrıs'a ait tarifleri de bilmiyorum.
      İnternette yada dergilerde gördüğüm, benim de damak tadıma uyacak tarifleri deniyorum.
      Kıbrıs Ekmeği tarifini de başka bir blogda gördüm, hellim peynirini çok sevdiğim için tarifi deneyip, ismini de aynen yazdım.
      Sizden önceki yorumda yorumu yazan kişi suçlayıcı bir tonla "bu Kıbrıs ekmeği değil" diye yorum yazınca bende cevaben biraz sert cevap yazmışım : (
      Keşke o da sizin gibi daha naif ve açıklayıcı bir şeklide konuyu açıklasaydı.
      Hellimli için önerilerinizi dikkate alacağım.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...