Hem görüntüsü, hemde yumuşaklığı ile çok güzel oluyorlar.
Eskiden mayalı hamur hep aynı klasik poğaça şeklinde hazırlanırdı.
Şimdi bu tarz hamurların girmediği şekil kalmıyor.
Ben karnıyarık poğaçayı ilk yaptığım zaman peynirli yapıp, resimlerini o zaman çekmiştim ama en güzel hali kıymalı olarak hazırlanan oluyor.
İç malzemesini kıymalı hazırladığınız zaman tam bir karnıyarık görüntüsü oluyor.
Eğer kavrulmuş kıymanız varsa mutlaka kıymalısını deneyin.
"Afiyetle Kalın"
KARNIYARIK POĞAÇA;
Malzemeler: (2 fırın tepsisi için)
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
1 kase ufalanmış beyaz peynir,
Küp küp doğranmış kırmızı biber,
6-7 dal maydanoz.
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
Domates, biber.
KARNIYARIK POĞAÇA TARİFİ;
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı 200 ml. ölçülerinde klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 25 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde koparıp, elinizle yuvarlayıp şeklini düzeltin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 25 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde koparıp, elinizle yuvarlayıp şeklini düzeltin.
Yuvarladığınız hamuru tezgahın üzerinde merdane ile açın.
İki tarafını keskin bir bıçakla uç kısımlarını koparmadan kesin.
Ufalanmış beyaz peynire incecik doğradığınız maydanozu ve küp küp doğradığınız kırmızı biberi ekleyin ve karıştırın.
Hamurun ortasına 1 tatlı kaşığı iç yerleştirin.
Hamuru kestiğiniz bölümlerden tutarak birbirinin içinden geçirin.
Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığınız poğaçaları dizin, üzerine yumurta sarısı sürün.
Not;
Şeklinin bozulmaması için tepside en fazla 10 dakika bekletin.
Tam ortasına doğranmış domates dilimi ve sivri biber yerleştirin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"
çok güzel anlatmışsın canım çayı da yanında eee bi biz eksiğiz eline sağlık canım
YanıtlaSilmerhaba muhterem hanım sizi sessiz takip ediyorum..arada bir yorum yapıyorum ama:))
YanıtlaSilyaptıklarınız dan bir kaç denemelerim oldu çok güzeldi.
ellerinize emeğinize sağlık biizi bilgilendirdiğiniz için.sağolun.
bir kaç sorum olcak
memlekete zonguldaka gitcem 20 gün sonra...
istanbulda oturuyorum..burda patlıcan biber kabak dolması hazırlamak istiyorum havalarda yağmurlu gidiyor nasıl olur nemde çok fazla nasıl bir havada kurutmalıyım şuan daha erkenmi sizce fiat lar konusunda falan??
bezelye falan koymak için nasıl zamanı geçtikçe kartlaşırmı (afedersiniz nasıl anlatacağımı bilemedim)
teşekkürler
dua ile hoşaçaklın..
Merhaba canım,
SilGüzel sözlerin için teşekkür ederim.
Tariflerimi beğenip, yapmana çok sevindim.
Bugünler buzluğa bezelye koymak için en ideal günler.
Bezelye bir kaç hafta içinde tezgahlardan kalkabilir.
Ne yazık ki patlıcan-biber-kabak kurutman için yardımcı olamayacağım.
Bende İstanbul'da oturuyorum, buranın nemli yapısı ve trafiğin tozu dumanı derken İstanbul'da sebze kurusu yapılmıyor.
Benim memleketim de Kastamonu-Çatalzeytin, köyde de nemli ve soğuk bir hava var bu yüzden orada da kuru hazırlamıyorum.
Bu konuda çok bilgi sahibi değilim ama seni tariflerine ve tavsiyelerine çok güvendiğim Cahide Sultan'a yönlendirmek isterim.
Bu konuyu bir yazısında püf noktaları ile anlatmış, Kuru dolmalıklar konulu yazısı
BURADA
Kolay gelsin.
Elinize sağlık..hamhra attığınız iki kesiği dümdüz değil de yarım ay gibi kereseniz üste gelecek parçalarla uyumlu olur ve kamufle etmek daha kolay olur bilmem yazaram anlaşılır oldu mu ama yani dikey bir çizgi değil birbjrinin simetriği olan yarım ay gibi hafifçe ortaya doğru eğimli kesmek daha iyi bence
YanıtlaSilTarifi yapacak olanlar için fikir vermiş oldunuz, öneriniz için teşekkür ederim.
Sil