9 Ocak 2015 Cuma

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI

ev şeklinde pasta
Bugün eşimle 28.evlilik yıldönümümüz.
Bugünkü gibi soğuk ve karlı bir günde 9 Ocak 1987 tarihinde evlendik.
Her yıl mümkün oldukça bugüne özel bir pasta hazırlarım.
Her sene "acaba bu sene nasıl bir model uygulasam?" diye düşünürüm.
Genellikle kalpli ve kalp figürlü pastalar hazırlarım, 25. evlilik yıldönümümüz de gümüş yıla özel "Bir yastıkta" pastası hazırladım.
Bu sene model için düşünürken kızımdan ev şeklinde pasta yapma önerisi geldi.
Önce olurdu-olmazdı derken, mantıklı geldi.
Evlilikte sonuçta bir yuva ve ev demekti, bu yüzden evlilik yıldönümü pastamız ev şeklinde oldu.
Ortaya çıkan pastadan memnunum ama mükemmel pastalar yapan pek çok ustaya karşı pasta yapıyorum diyemem.
Benimki tamamen amatör çalışmalar.
Bir de bizde şeker hamuru pek sevilmiyor, o yüzden kırk yılda bir şeker hamuru ile çalışınca kendinizi fazla geliştiremiyorsunuz.

Önce ki yıllarda hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları




 Wedding anniversary cake
NOTLAR;
Ev şeklinde pasta yapmak, elinizde süsleme için malzemeniz varsa çok zevkli bir iş.
Pastanın pandispanyasını dikdörtgen pişirdim, evin gövdesini ve çatısını iki parça olarak kesip, hazırladım.
Gövde için kare bir parça kestim, çatıyı da resimlerde çizdiğimiz şekilde gövdeden biraz daha uzun olarak kestim.
Pasta içini pasta kreması, muz, ceviz içi ve damla çikolatalı hazırladım.
Çatısını ve gövdesini ayrı ayrı olarak beyaz şeker hamuru ile kapladım.
Servis yapacağım tabağa gövdeyi ve çatıyı yerleştirdim.
Kenarları için beyaz şeker hamurundan küçük yuvarlaklar hazırlayıp, dizdim.
Yuvarlakların üzerine minik kırmızı-beyaz kalpler yerleştirdim.
Çatı ve gövdenin birleştiği yeri, kapıyı ve pencereleri dekoratif twister çikolata ile yaptım.
Bir parça beyaz şeker hamurunu yeşil gıda boyası karıştırarak güllerin yapraklarını ve pencerede ki çiçeklerin yaprak ve sarmaşıklarını hazırladım.
Pencere çiçekleri için şeker hamurundan papatyalar kullandım.
Kapı tokmağı için minik kırmızı bir kalp kullandım.
Evin iki tarafında güller dikilmiş etkisi vermek için kapının iki yanına minik güller yerleştirdim.
Çatı kiremitleri için şeker hamurundan yapılmış, orta büyüklükte kırmızı-beyaz kalpler kullandım.
Ballı su ile hafifçe nemlendirdiğim çatıya bir kırmızı bir beyaz kalp yerleştirerek dekoratif bir çatı hazırladım.
Not;
Bu tarz süslemeler yapmak için uzun saplı mutfak cımbızınız varsa çok rahat çalışırsınız.

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI; (Ev Şeklinde Pasta)
Malzemeler;
Pandispanya için; (40 x 27 ölçülerinde dikdörtgen Borcam için)
6 Adet Yumurta,
6 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker,
6 Türk Kahvesi Fincanı Un,
2 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt,
1 Türk Kahvesi Fincanı Nişasta,
4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ,
8 Yemek Kaşığı Kaynar Su,
2 Paket Kabartma Tozu,
2 Paket Vanilya.
İç malzemesi;
1 Poşet Pasta Kreması,
1 Poşet Krem Şanti,
2,5 Su Bardağı Soğuk Süt,
3 Adet Muz,
1 Su bardağı ceviz içi,
1 adet mandalina veya portakal (pandispanyaya sıkmak için)
Şeker hamurunu açmak için az miktarda nişasta,
Süslemek için;
500 Gram beyaz şeker hamuru,
Çay kaşığının ucu ile yeşil gıda boyası,
20 adet dekoratif twister çikolata,
Şeker hamurundan güller, papatyalar, orta boy kırmızı-beyaz kalpler.

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI TARİFİ;
Pandispanyanın Tarifi;
Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın.
Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
Un, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte mümkünse iki kere eleyip, ekleyin.
Yumurta akları ve sarılarını birleştirerek tahta kaşık ile biraz daha çırpın.
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Benim fırınım doğalgazlı, düşük ısıda 1 saatte pişiriyor ve ben fırının ışığı ile içeriye bakarak sonuna kadar hiç fırının kapağını açmadım.
Elektirikli fırınlarda bu süre bazen yarıya düşebiliyor.
Renginden ve pişme süresinden piştiğini düşününce fırının kapağını açıp kürdan batırarak kontrol ettim.
Pişen pasdispanyayı iyice soğumadan kalıbından çıkarmayın.
Çalışacağınız tezgaha streç film serin, (ben baklava yufkalarının sarıldığı şeffaf naylonu kullandım).
Üzerine biraz nişasta serpin.
Kalıpta ki pandispanyayı streç filmin üzerine ters çevirerek aktarın.
Pandispanyanın kenar kısımlarını keserek düzleştirin.
Evin gövdesi için kare şeklinde kesin, çatısı için ayrıca çatı şeklinde bir parça kesin.
Kestiğiniz gövde ve çatıyı ortasından yatay şekilde keserek iki parçaya ayırın.
Evin gövdesini oluşturacak parçanın alt yarısını servis tabağınıza yerleştirin.
Mandalina veya portakalın suyunu sıkarak keki biraz ıslatın.
Soğuk süt ile pasta kreması ve krem şantiyi çırparak pastanın kremasını hazırlayın.
Pandispanyanın alt yarısına krem şanti sürüp, muz, iri öğütülmüş ceviz içi, damla çikolata serpiştirin.
Evin gövdesinin diğer parçasını üzerine kapatın ve krem şanti ile sıvayın.
Üzerini nişasta ile açtığınız beyaz şeker hamuru ile kaplayın.
Çatıyı oluşturacak parçayıda aynı şekilde hazırlayın, şeker hamuru ile kaplayın.
Evin gödesinin üzerine yerleştirin.
Notlar bölümünde anlattığım şekilde veya kendi zevkinize ve malzemelerinize göre süslemelerini yapın.

 Wedding anniversary cake
 "Afiyetle kalın, yuvanız hep sağlıklı, huzurlu ve mutlu olsun"


19 yorum:

  1. nice yıllara...

    YanıtlaSil
  2. Amin elinize sağlık
    Nice senelere:)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel düşünmüşsün ve hazırlamışsın pastanı ellerine sağlık birlikte nice yıllara sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Nice mutlu yıllarınız olsun. Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Daha nice seneler dilerim size eşinizle birlikte. Pastanız çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Tebrikler…Allah size beraber yaslanacaginiz uzun ömürler versin..

    YanıtlaSil
  7. Çok sevimli bir pasta olmuş bu, Hilal çok iyi bir fikir vermiş bence:) Ellerine emeklerine sağlık canım.

    Daha nice huzur,mutluluk dolu yıldönümleri pastalarını görelim inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Papatyam :)
      Hilal'de fikir çok, sağolsun bana çok güzel fikirler verir, yapmam konusunda destekler :)

      Sil
  8. Daha niceeeee yıllarınız olsun ablacım.Pasta harika görünüyor.Ellerine emeklerine sağlık
    sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  9. Nice yillara. Harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  10. Gecikmeli de olsa nice senelere inşallah.Benim merak ettiğim bir konu var bir arkadaşım şeker hamurlu pastayı kaplarken içindeki krema ile şeker hamurunun temas etmemesi gerektiğini yoksa şeker hamurunu erittiğini söylemişti,bunu engellemek için pastanın dışını ganaj ile kaplanmasını söylemişti,siz bu konuda ne düşünüyorsunuz acaba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tijen,
      Arkadaşın doğru söylemiş, şeker hamuru krema vaya krem şanti ile temas edince uzun ömürlü olmuyor, erimeye ve açılmaya başlayabiliyor.
      Ben pastalarımı hep aynı gün içinde tüketilecek şekilde hazırladığım için ve bekletmediğim için rahatlıkla kullanıyorum.
      Fakat bazen misafirin çokluğuna, davetin büyüklüğüne bağlı olarak pasta 1 veya 2 gün önceden yapılması gerekebiliyor.
      O zaman hazırlanan pastalarda şeker hamurunun altına krema veya krem şanti sürmemek gerekiyor.
      Güzel dileklerin için teşekkür ederim :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...