"Hoş geldin ya şehri Ramazan!" diyeli sanki daha bir kaç gün olmuştu.
Ramazan ne zaman başladı da sonuna geldi anlayamadık.
Elveda ya şehri Ramazan, İnşaAllah seneye kalabalık-bir arada iftarlı, camilerde teravihli, eski günlerde ki gibi normal günlere ulaşırız. (Amiiin)
Kadir gecesinin peşinden bayram hazırlıkları iyice hareketlenir.
En başta ev temizliğine, yemek hazırlıklarına başlanır.
Tatlılar genellikle pişirilir, şerbeti ya Arife gecesi, yada bayram sabahı verilir.
Zeytinyağlı dolmalar sarılır, börek için yufkalar açılır.
Velhasıl bayram öncesinin tatlı bir telaşı vardır.
Bu sene virüs sebebi ile bayramda sokak kısıtlaması olacak.
Fakat konu kısıtlama olunca kimse evinde durmuyor "eve gıda alışverine çıkıyorum" diyen herkes dışarıda.
Marketler, sokaklar, izin verilen günlerde pazarlar çok kalabalık.
Bayramda da yine bir bahane ile sokağa çıkılacaktır.
Bugünkü tarifimize gelirsek;
Bayram demek tatlı demek, bu bayram misafir gelmese de her eve bir bayram tatlısı lazım.
Bayram tatlısı da genellikle şerbetli olur.
Hamur tatlısı, baklava gibi yufkası açılan tatlılar haricinde birde kadayıf vardır ki o da şerbetli tatlı kategorisinde epeyce hayranı olan bir tatlıdır.
Kadayıfla daha öncede pek çok tarif verdim.
Bugünkü kadayıfımız basma kadayıf olarak adlandırılan bir tarif.
Bu tarifte kadayıfları tepsiye iyice bastırarak hazırlıyoruz.
Fırında pişirdikten sonra alt tarafında ki pürüzsüz bölümünü için ters yüz ediyoruz.
Yine size bol resimli bir tarif hazırladım 👇
Kadayıf ile hazırladığım tarifler;
Kavrulmuş Kadayıflı, Kekli Tatlı
Telli Baba Tatlısı
Kadayıf Mantolu, Kekli Tatlı
Tepside Muhallebili Kadayıf
Kadayıf Tatlısı
"Afiyetle Kalın"
Telli Baba Tatlısı
Kadayıf Mantolu, Kekli Tatlı
Tepside Muhallebili Kadayıf
Kadayıf Tatlısı
"Afiyetle Kalın"
FISTIKLI BASMA KADAYIF TATLISI;
Malzemeler;
500 gram yaş tel kadayıf,
250 gram tereyağ,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı Antep fıstığı,
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi,
Şerbeti İçin;
2,5 su bardağı toz şeker,
2,5 su bardağı su,
Çeyrek limon.
FISTIKLI, BASMA KADAYIF TATLISI TARİFİ;
İlk önce soğuması için şerbeti pişirin.
Şeker ve su kaynadıktan sonra 10 dakika daha kaynatın.
İçine çeyrek limonun suyunu sıkın, limonu da şerbetin içine atın.
Limonu ilave ettikten sonra 5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
Tencereyi serin bir yerde soğumaya bırakın.
Kadayıfları elinizle tiftikleyerek iyice havalandırıp, açın.
Tereyağını eritin, içine sıvı yağı da ekleyin.
Önce tatlıyı pişireceğiniz tepsiyi yağlayın.
Kalan yağı gezdirerek kadayıfın üzerine dökün.
Yağın her yerine ulaşması için kadayıfı elinizle karıştıra karıştıra harmanlayın. Antep fıstıklarını yağladığınız fırın kabına dizin.
Kadayıfın yarısını fıstıkların üzerine yerleştirmeye başlayın.
Fıstıkların üzerini kadayıfla tamamen kapatın.
Kadayıfların üzerine bardağın dibi veya patates ezicisi gibi bir şeyle iyice bastırın.
İç malzemesi olarak da Antep fıstığı kullanabilirsiniz.
Ben iç malzemesi olarak ceviz içi kullandım.
Ceviz içini iri parçalar halinde ufalayın.
Kadayıfın üzerine serpiştirin.
Kadayıfın diğer yarısı ile ceviz içinin üzerini kapatın.
Tekrar su bardağının altı veya patates ezici ile kadayıfların üzerine bastırarak sıkıştırın.
Önceden ısıtılmış, 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Gelelim bu tarifin asıl püf noktasına;
Fırında pişirdiğiniz kadayıfı biraz daha büyük bir tepsinin üzerine ters çevirerek aktarın.
Kadayıfı bu sefer alt tarafı üste gelecek şekilde tepsiye aktarın.
Not:
Bu işlem, balık tavasında pişen balığı ters yüz ederek diğer tarafını çevirmeye benziyor.
Kadayıf sıcakken, soğuk şerbeti tepsinin her yerine gelecek şekilde dökün.
Şerbetini iyice çekmesi için tepsinin üzerini başka bir tepsi ile kapatın.
Tatlı dinlenip, şerbetini çektikten sonra dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Elinize sağlık çok güzel görünüyor. Kullandığınız tepsi ölçüsü nedir?
YanıtlaSilMerhaba,
SilTeşekkür ederim, kullandığım kalıbın ölçüsü 22x30