Ramazan ayında oruçlu olmanın verdiği hislerle tatlıya daha düşkün oluyoruz.
Sizi bilmem ama bizde genelde öyle oluyor.
Ramazan başladığından beri neredeyse tatlısız akşam geçirmedik.
Bu tatlılar bazen sağlıklı fit tarifler, bazen sütlü tatlılar, bazen de böyle şerbetli tatlılar oluyor.
Yaptığım miktarları az tutunca daha çabuk bittiği için farklı farklı tarifler yapmış oldum.
Tabii ki bu fırsatı değerlendirdim, buradan tariflerini vermek için yaptığım tatlıların resimlerini çektim.
Bu tarifleri kolay anlaşılır olması için bol resimli olarak hazırladım.
İlk tatlımız kadayıf ile hazırlanan muffin kalıbında pişirilen porsiyonluk bir tatlı.
Sizi yine bol resimli bir tarif bekliyor👇
Bu tatlı klasik fincanda hazırlanan kadayıf tatlısına benziyor.
Fincanla yaptığınız zaman şekil verip tepsiye aktarıyoruz, fincandan çıktığı için pişerken veya şerbetini verince şekli bozulabiliyordu.
Bu tarifte ise muffin kalıbında pişmesinin verdiği etki ile şekli muntazam oluyor.
Eğer muffin kalıbınız yoksa fırına dayanıklı krem karamel kapları ile pişirebilirsiniz.Basma kadayıf yöntemi ile birde tepside "fıstıklı basma kadayıf" hazırladım, onun tarifini de en kısa zamanda yayınlayacağım.
Kadayıf ile yaptığım tarifleri bir araya getireyim dedim, bayaa bir tarifim varmış;
Kadayıf ile hazırladığım tarifler;
Kadayıflı Kekli Tatlı
Kadayıflı Etimek Tatlısı
Kadayıflı Muhallebi
Kadayıflı Kekli Tatlı
Kadayıflı Etimek Tatlısı
Kadayıflı Muhallebi
Kavrulmuş Kadayıflı, Kekli Tatlı
Telli Baba Tatlısı
Kadayıf Mantolu, Kekli Tatlı
Hazır Baklava Yufkasından Kadayıflı Sarma
Hazır Baklava Yufkasından Kadayıflı Baklava
Tepside Muhallebili Kadayıf
Kadayıf Tatlısı
"Afiyetle Kalın"
Telli Baba Tatlısı
Kadayıf Mantolu, Kekli Tatlı
Hazır Baklava Yufkasından Kadayıflı Sarma
Hazır Baklava Yufkasından Kadayıflı Baklava
Tepside Muhallebili Kadayıf
Kadayıf Tatlısı
"Afiyetle Kalın"
MUFFİN KALIBINDA, BASMA KADAYIF TATLISI;
Malzemeler;
300 gram yaş tel kadayıf,
150 gram tereyağ,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi,
Şerbeti İçin;
2,5 su bardağı toz şeker,
2,5 su bardağı su,
Çeyrek limon,
Üzeri için;
Bütün veya ufalanmış ceviz içi.
Ayrıca;
Muffin tepsisi veya 12 adet krem karamel kalıbı.
MUFFİN KALIBINDA, BASMA KADAYIF TATLISI TARİFİ;
İlk önce soğuması için şerbeti pişirin.
Şeker ve su kaynadıktan sonra 10 dakika daha kaynatın.
İçine çeyrek limonun suyunu sıkın, limonu da şerbetin içine atın.
Limonu ilave ettikten sonra 5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
Tencereyi serin bir yerde soğumaya bırakın.
Kadayıfları elinizle tiftikleyerek iyice havalandırıp, açın.
Cevizi iri parçalar halinde ufalayın.
Tereyağını eritmeden önce muffin kalıbını yağlayın.
Tereyağını eritin, içine sıvı yağı da ekleyin.
Yağı gezdirerek kadayıfın üzerine dökün.
Yağın her yerine ulaşması için elinizle karıştıra karıştıra harmanlayın.
Hazırladığınız kadayıfın yarısından parçalar kopararak yağladığınız muffin kalıbına yerleştirin.
Diğer yarısı ile üzerini kapatacağız.
Bir su bardağı ile kadayıfların üzerine iyice bastırın.
Bu bastırma işlemi sayesinde kadayıflarınız daha da sıkılaşacak ve şekli güzel olacak.
Basma işlemi biten kadayıfların üzerine birer tatlı kaşığı ceviz içi yerleştirin.
Hazırladığınız kadayıfı önceden ısıtılmış, 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Kadayıfları ben biraz az pişirmişim, daha koyu bir renk için biraz daha fazla pişirebilirsiniz.
Kadayıflar sıcakken, soğuk şerbeti her kalıbın içine ayrı ayrı dökün.
Tepsinin içinde şerbetini çekmesini bekleyin.
Daha sonra bir tepsinin içine ters çevirek kalıbın içinden çıkarın.
Bu şekilde de bir miktar bekleterek şerbetin yer yerine iyice ulaşmasını sağlayın.
Hazırladığınız tatlıyı servis tabağına dizin.
Üzerine isterseniz ufalanmış olarak yada bütün halde ceviz yerleştirin.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...