24 Ağustos 2006 Perşembe

PORTAKALLI, HAVUÇLU KEK

Muhterem'le Afiyetle

Bu aylar portakal mevsimi değil ama bazı büyük marketlerde portakal bulabilirsiniz.
Ben kış aylarında, küçük buzdolabı poşetlerine portakal rendeleyip buzluğa kaldırıyorum.
Portakal kabuğu lazım olduğu zaman çıkarıp kullanıyorum.
Portakal kabuğunun kekte, tatlıda, kurabiye de kullanabileceğimiz harika aromatik bir kokusu var.
Kekiniz daha fırında pişerken mis gibi kokmaya başlıyor.
"Afiyetle Kalın"

PORTAKALLI HAVUÇLU KEK;
Malzemeler;

4 adet oda sıcaklığında yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1 portakal kabuğu rendesi,
2 havuç rendesi,
3-3,5 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi,
Tarçın.
PORTAKALLI, HAVUÇLU KEK TARİFİ:
Yumurta ve şekeri derin bir kabın içinde yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi, vanilya, un, havuç rendesi, süt, ve sıvı yağı da ekleyerek tekrar çırpın.
Kek kalıbını margarinle yağlayıp, biraz un serpin.
Çekilmiş ceviz içlerini kek kalıbının dibine yerleştirin.
Hazırladığınız hamuru kek kalıbına boşaltın.
Kek kalıbını önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında yavaş yavaş pişirin.
Kek hamurları hızdan hoşlanmıyorlar, ağır aheste pişirmek her zaman iyi sonuç veriyor.
Kekiniz kabarıp piştikten sonra soğuyunca kalıptan çıkarıp servis yapın.
"Afiyet Olsun"

22 Ağustos 2006 Salı

BOSTAN PATLICANI OTURTMA

Daha önce hiç bostan patlıcanı alıp pişirmemiştim.
Geçenlerde markette sebze bölümünde dolaşırken, o kadar tatlı gözüküyorlardı ki kendime engel olamayıp hemen aldım.
Daha önce almadığım için, nasıl pişireceğim konusunda bir fikrim yoktu.
Düşündüm taşındım, "bu patlıcanın karnı çok geniş ben bunu mutlaka doldurmalıyım" dedim.
Kuşbaşı eti biber ve soğanla kavurup, içini boşalttığım patlıcanlara doldurdum.
Patlıcanın içine ne olur ne olmaz, ya acı çıkarsa diye birer çay kaşığı toz şeker koydum.
Üzerine piştikten sonra sıcakken, kaşar peynir yerleştirdim.
Kaşar peynirler ilk eridiklerinde aynı tepesi karlı dağlara benziyorlardı.
İçini görebilmeniz için birinin içini açtım.
Çok lezzetli, görüntüsüyle bile iştah açan bir yemek oldu.
"Afiyetle Kalın"

BOSTAN PATLICANI OTURTMA;
Malzemeler;

4 Adet küçük boy bostan patlıcanı,
300 gram kuşbaşı et,
2 adet kırmızı biber,
2 adet sivri biber,
1 adet soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
4 dilim kaşar peyniri,
Patlıcanlaı kızartmak için sıvı yağ,
Patlıcanın içine serpmek için 4 çay kaşığı toz şeker,
Tuz, kekik.
TARİFİ:
Patlıcanları alacalı soyup, tuzlu suya bastırın.
Daha sonra sularını sıkarak çıkarıp, içlerini oyun.
Kızgın sıvı yağda patlıcanları hafif kızartın.
Çok oyup, çok kızartırsanız ayakta duramıyorlar.
Etleri ufak doğrayın, önce kavurun suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Biberleri ve soğanı doğrayıp, etlere ilave edin.
Etin tuzunu ve kekiğini serpin.
Patlıcanları pişen etle doldurun.
Üzerine suyla incelttiğiniz biber salçasını gezdirin.
Tuzunu ekleyip, kısık ateşte pişirin.
Ocağı kapattıktan sonra üzerlerine birer dilim kaşar peynir yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

20 Ağustos 2006 Pazar

MİRAÇ KANDİLİ VE İRMİK HELVASI

MÜBAREK MİRAÇ KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN.
Hastalara şifa, borçlulara eda, kimsesizlere hami, muhtaca dost eli,
küslere barış, işsize iş, mekanı olmayana hayırlı mekan, evladı olmayana hayırlı evlad,
rızgı dar olanlara bolluk, sıkıntısı olanlarada hayırlı kolaylık nasib eyle YA RABBİ..!
Dualarınız kabul, kandiliniz mübarek olsun.

Bu arada bugün ablam Fatma, eniştem Kemal'in 20. evlilik yıl dönümleri.
Daha nice senelere inşallah.
Sağlıklı, huzurlu, sıkıntısız bir ömür diliyorum.

İRMİK HELVASI
Bugün kandil dolayısıyla helva tarifi yayınlıyorum.
Bu helvayı Regaip Kandili'nde annemle birlikte pişirmiştik.
Annem şu anda tatil için Abana'da, onun da kandilini ayrıca kutluyorum.
Ben ilk helvamı yaptığım zaman, o kadar az kavurmuştum ki şerbetini koyduğum zaman lapa gibi olmuştu.
Artık kandillerde anneme gittiğim zaman, annemle birlikte 1 saate yakın kavurarak bu helvayı ortaya çıkarıyoruz.
Helvanın kavurma süresi gerçekten çok önemli.
"Afiyetle Kalın."

İRMİK HELVASI;
Malzemeler:
1 paket irmik,
Yarım paket tereyağ,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı dolmalık fıstık,
3.5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
İRMİK HELVASI TARİFİ;
Tereyağını ve sıvı yağı tencereye alın.
Alüminyum tencere bu iş için çok müsait, çelik tencereler dibi çok çabuk kızdığı için aniden yakabiliyor.
İrmikleri tereyağının içine dökün.
İrmikler iyice kavruluncaya kadar, yarım saat-45 dakika karıştıra karıştıra yakmadan kavurun.
İçine fıstıkları atın.
Kaynattığınız şerbeti kavurduğunuz helvanın üzerine döküp, yumuşayıncaya kadar arada kapağını açıp karıştırarak dinlendirin.
"Afiyet Olsun"