26 Mart 2007 Pazartesi

ETLİ SULTANİ BEZELYE

Baharın müjdecisi bakla dedik ama bir diğer müjdecisi de sultani bezelyedir.
Üstelik ömrü sadece 3 en fazla 4 haftadır.
Sultani bezelyenin, bir diğer adı da yaprak bezelyedir.
Şahsen ben çok severim, semtimizde haftada 3 pazar kuruluyor, bu bezelyeyi almak için mutlaka birinden birine uğrarım.
Piyasaya ilk çıktığında fiyatı 3-3.5 YTL'yi buluyor, fiyatının düşmesine fırsat kalmadan kartlaşıp, ortadan kayboluyor.
1-2 haftadır tezgahlarda boy gösteriyor, şunun şurasında daha ne kadar körpe olarak bulabileceğiz.
Zamanı tükeniyor, yapmak isterseniz elinizi çabuk tutun.
Sultani Bezelye ile hazırladığım tüm tarifler 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


24 Mart 2007 Cumartesi

KATMERLİ

Bugünkü tarifimiz Kastamonu yöresinde sık sık yapılan ve çok iyi bilinen, bizde ki adıyla katmerli.
Milföy hamuru gibi tekrar katlanıp açıldığı için, piştikten sonra yaprak yaprak ayrılır.
Bazen içine kıymalı patates püreside koyup, kıvırıp açarak pişiriyoruz.
Bu katmerliyi ocağın üzerinde, teflon tava ile yapabilirsiniz.
Lezzetini arttırmak için tavadan almadan önce sıvı yağ yerine tereyağ sürebilirsiniz.
Ben yumuşak olması için piştikten sonra üst üste diziyorum.
Bizim evde pazar kahvaltılarında en sevilen hamur işi katmerlidir.
"Afiyetle Kalın"

KATMERLİ;
Malzemesi;
1 kilo un,tuz,
2 su bardağı sıvı yağ.
Yapılışı;
Undan bir kase kadar açmak için ayırın.
Geri kalan unla su ve tuzunu ayarlayarak, kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur hazırlayın.


Hamurları büyük bezelere ayırın, ayırdığınız un yardımıyla hamurları açın.
Açtığınız yufkanın üzerine fırçayla sıvı yağ sürün, eğer iç malzemeli yapacaksanız, malzemeyi yufkayı kıvırmadan önce yerleştirin.
Yağladığınız yufkayı rulo yapıp, kıvırarak gül böreği gibi sarın.
Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayın.


Hazırladığınız yağlanmış, rulo yapılıp gül böreği gibi sarılmış hamurları teflon tavanızın boyutlarında tekrar açın.
Teflon tavanızı ocağın üzerinde ısıtın, içine ikinci defa açtığınız yufkayı yerleştirip, pişirin.


Kızaran yufkanın arkasını çevirin, pişen tarafına sıvı yağ sürün.
Diğer tarafıda pişince isterseniz sıvı yağ, isterseniz tereyağ sürüp servis tabağına alın. Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

20 Mart 2007 Salı

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

BAHARIN MÜJDECİSİ BAKLA!
Bahar gelince tezgahlarda arz-ı endam eden sebzelerden birisidir, bakla.
Olmazsa olmazı dereotudur, sarımsaklı yoğurtta çok yakışır.
Ben doğal rengi ve haliyle sevdiğim için salçasız pişiriyorum.
Sarımsaklı ve dereotlu yoğurtta mutlaka yanında yer alır.
Baklanın bence tek kusuru temizlerken ellerinizi karartmasıdır.
"Afiyetle Kalın"

ZEYTİNYAĞLI BAKLA;
Malzemesi;

1 Kilo Bakla,
1 adet kuru soğan,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,tuz,
1 Demet dereotu.
Yapılışı;
Baklaları yanlarında ki kılçığını da çıkararak ayıklayın.
Tencerede küçük doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun, ayıkladığınız baklaları ekleyin.
Tuzunu ve suyunu ekleyerek pişmeye bırakın.
Dereotunu incecik kıyın.
İsterseniz tencereye ekleyin, isterseniz de yoğurda karıştırıp baklanın yanında servis yapın.
"Afiyet Olsun"