Bugünkü sebzemiz baharın müjdecisi olan bakla!
Bakla, bahar gelince tezgahlarda görünen ilk sebzedir.
Baklayı pek çok kişi sevmez, bizde de en çok yoğurt eşliğinde yenir.
Fakat fırında makarna ile pişen ve pane olarak hazırlanan tarifler de favorimizdir.
Farklı şekilde pişirilmiş bakla tariflerimden birisi belki size uyar 😊
BAKLA:
Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.ında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Baklanın Faydaları:
Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.
Bakla Nasıl Kullanılır?
Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Çiçekleri ve yaprakları da kullanılır. Baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır.
Bakla nasıl
pişirilir?
Çorbasından, mezesine, zeytinyağlısından, etlisine kadar
birçok yemeği yapılıyor baklanın.
Taze bakla taze fasulye gibi temizlenerek pişiriliyor.
Bunun için baklanın iki ucunu koparıp kenarındaki kılçıkları bıçakla alın.
Temizledikten sonra baklanın yeşil rengini koruması için limonlu suda bekletin.
Soğanı sotelerken biraz un ilave edip baklayı ekleyin.
Baklanın zamanı geçtiğinde ve biraz kartlaştığında ise barbunya fasulyesi gibi ayıklayın.
Elde ettiğiniz iç baklayı tıpkı tazesini pişirdiğiniz gibi pişirin.
Kurutulmuş iç baklayı baharatçılarda, semt pazarlarında veya marketlerin bakliyat bölümünde bulabilirsiniz.
Tıpkı kuru fasulye gibi akşamdan ılık suda bekletip ertesi gün suyunu değiştirin ve dilediğiniz gibi pişirin.
Taze bakla taze fasulye gibi temizlenerek pişiriliyor.
Bunun için baklanın iki ucunu koparıp kenarındaki kılçıkları bıçakla alın.
Temizledikten sonra baklanın yeşil rengini koruması için limonlu suda bekletin.
Soğanı sotelerken biraz un ilave edip baklayı ekleyin.
Baklanın zamanı geçtiğinde ve biraz kartlaştığında ise barbunya fasulyesi gibi ayıklayın.
Elde ettiğiniz iç baklayı tıpkı tazesini pişirdiğiniz gibi pişirin.
Kurutulmuş iç baklayı baharatçılarda, semt pazarlarında veya marketlerin bakliyat bölümünde bulabilirsiniz.
Tıpkı kuru fasulye gibi akşamdan ılık suda bekletip ertesi gün suyunu değiştirin ve dilediğiniz gibi pişirin.
Mutfağımızın en sevilen mezelerinden biri olan fava,
kurutulmuş iç bakla ile hazırlanıyor. Zeytinyağlı bakla, kıyılmış dereotu ve
sarımsaklı yoğurtla servis yapılıyor.
Bakla çorbasına özellikle dereotu çok yakışıyor. Baklanın ayrıca parça etle de yemeği yapılıyor.
Bakla çorbasına özellikle dereotu çok yakışıyor. Baklanın ayrıca parça etle de yemeği yapılıyor.
Baklayı satın alırken, lekesiz, canlı, yeşil renkli ve sert olanlarını
seçin.
Üzeri yer yer kararmış baklayı satın almayın. Tıpkı taze fasulye gibi ortadan ikiye koparıp tazeliğini kontrol edin. Satın aldıktan hemen sonra tükettin.
Buzdolabında, poşet içinde 1-2 gün taze olarak saklayabilirsiniz.
Üzeri yer yer kararmış baklayı satın almayın. Tıpkı taze fasulye gibi ortadan ikiye koparıp tazeliğini kontrol edin. Satın aldıktan hemen sonra tükettin.
Buzdolabında, poşet içinde 1-2 gün taze olarak saklayabilirsiniz.
Besinsel değeri çok
yüksek;
Bakla, sindirimi kolay ve çok besleyici bir sebzedir.
Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor. Baklagillere adını veren bu
sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve
kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2
vitaminleri de bulunuyor. Baklanın zengin besinsel değerleri çok eski
zamanlardan beri biliniyor. Güney Amerika Kızılderili Kabilelerinden Navojo’lar bakla bitkisini kısırlık
tedavisinde kullanıyorlardı. Bitkiyi yiyen kadının kız çocuk doğuracağına
inanılıyordu.
İdrar artırıcı, kuvvet verici, idrar yollarını temizleyici, ishal kesici ve bağırsak parazitlerini düşürücü etkisi biliniyor.
İdrar artırıcı, kuvvet verici, idrar yollarını temizleyici, ishal kesici ve bağırsak parazitlerini düşürücü etkisi biliniyor.
Şeker hastalarında kan şekerini düşürüyor. Tohumlarından
yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor. Baş ağrısına iyi
geliyor, yüksek albümin ve böbrek kumları için tedavi edici özellikler
içeriyor. Bakla cilt güzelliği için de yararlı bir sebzedir.
BAKLA TARİFLERİ;
Taze Bakla Dolması
Taze Baklalı Pirinç Pilavı
Yoğurtlu Bakla Salatası
Taze Bakla Dizmesi
Garnitürlü İç Bakla Salatası
Taze Baklalı Pirinç Pilavı
Yoğurtlu Bakla Salatası
Taze Bakla Dizmesi
Garnitürlü İç Bakla Salatası
"Afiyetle Kalın"
hepsii ennfess görünüyor muhterem ablacım:)
YanıtlaSilemeklerine sağlık..
mutlu hafta sonları...
:)
Teşekkür ederim Ayşegülcüm :)
SilSana da mutlu hafta sonları...