4 Nisan 2007 Çarşamba

TİRİT

Kastamonu Tirit yemeği
Sanırım Kastamonu'lu olduğumu bilmeyen kalmadı.
Eğer bilmeyen varsa da bu yemeği görünce şıp diye nereli olduğumu anlayacaklardır.
Kastamonu denince ilk akla gelen yemek Tirit, Etli Ekmek ve Kuyu Kebabı(büryan)dır.
Tirit için Google'da araştırma yapayım dedim ama gördüm ki tirit diye verilen tarifler, daha çok bayat ekmekleri israf etmemek için yaptığımız bizim papara dediğimiz yemekten başka bir şey değil.
Bizim oralarda tirit, rulo yapılmış kuru yufkanın üzerine kemikli et suyu dökerek yapılır.
Bir de bazı yerlerde yufka yerine Kastamonu'ya özel susamsız simitle yapılır.
Kuru yufkayı köy böreğinde tarif etmiştim, elde incecik açılıp sacta kurutularak elde ediliyor.
Tabi bu işi yapabilen genç nesil arasında ben ne yazık ki yokum.
Sağolsun anneciğim bize bu yufkayı açıp, börekte yapıyor, tiritte.
Şimdi diyeceksiniz ki kuru yufkayı nereden bulabilirim?
Benim gibi yapın, hazır yufka alın rulo yapıp, aynı uzunlukta kesin ve fırına verip, kurutun.
Yada yufkacıya tiritlik yufka istediğinizi söyleyip, yufkaları biraz daha fazla pişirmesini sağlayın.
Kastamonu'ya ait yemek tariflerim devam edecek.

Bu arada;
Muhterem'le Geziye'de Kastamonu'yu tanıtıyorum, en son hazırladığım yazının konusu da Kastamonu'ya ait gelenekler ve yöresel yemekleri oldu.
Bakınız; Kastamonu Denilince Akla Gelenler 
Kastamonu hakkında yazdığım, en güncel, bol resimli yazıların tümünü KASTAMONU kategorisinde görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

2 Nisan 2007 Pazartesi

SULTANİ BEZELYE SALATASI

Sultani, nam-ı diğer yaprak bezelye için son günler, taneleşip-kartlaşmasına ve ortadan kalkmasına az bir zaman kaldı.
Sultani bezelyeyi yapmak-denemek istiyorsanız, elinizi çabuk tutun.
Daha önce etli yemeğinin tarifini vermiştim, şimdi de hafif bir salatasının tarifini vermek istiyorum.
Bebek mısır turşusu ve közlenmiş kırmızı biberin verdiği tatla harika oluyor.
Sizde kendi damak zevkinize uygun sebzelerle kendi salatanızı oluşturabilirsiniz.
Sultani Bezelye ile hazırladığım tüm tarifler 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


1 Nisan 2007 Pazar

KORE USULÜ SOSLU ERİŞTE


Sofra dergisinin Nisan sayısını aldınız mı?
Derginin bu ay ki hediyesi işte bu, Kore Usulü Hazır Soslu Erişte.
Aynı Noodle'a benziyor,onun kıvırcık olanı.
Bunun sosu da yanında, sosun içeriği de özel baharat karışımlı çorba tozu ve kurutulmuş sebzeden oluşuyor.
Baharatın acı olduğunu belirtmek isterim, şöyle bir yakıp geçiyor.
Bir de bu erişteyi çorba gibi sulu pişiriyorsunuz ve suyunu süzmeden yiyorsunuz.

 Sofra dergisi dışında nereden bulabilirim? diye sorarsanız, Migros'larda mevcut, ben hep Migros'ta görüyordum, bilmediğim için almıyordum.
"Afiyetle Kalın"
*Aman Dikkat! Bugün 1 Nisan, şaka kurbanı olmayın.
KORE USULÜ HAZIR SOSLU ERİŞTE;
Yapılışı;

1 paket için 3 su bardağı suyu kaynatın.
Erişteyi ve içinden çıkan çorba tozu ve baharat karışımını da ekleyin.
3 dakika kaynatın,sıcakken çorbası ile birlikte,(içine ekmek kıtırı da atabilirmişsiniz) servis yapın.
"Afiyet Olsun"