16 Eylül 2007 Pazar

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI

Muhterem'le Afiyetle
Semizotu salatası yemek bloglarına sık sık konu olur.
Ben semizotu yemeği yapardım ama hiç salatasını yapmamıştım.
Pişirince bile tadı mayhoş olan bir sebze çiğken kimbilir nasıl olur? diye düşünüp, yapmıyordum.
Bir gün sevgili
Pembeli'nin Mutfağı-Nazife'de semizotu salatası gördüm.
Salatanın içinde salatalık-yoğurt ve sarımsak vardı.
Bu salatayı bir deneyeyim, hiç olmazsa salatalık-yoğurt ve sarımsak hatırına yapayım, semizotunu yiyemezsek onları yeriz diye düşündüm.
O gün bir yaptım, bir daha ayrılamadık 😍

Yaz başından beri masamızın vazgeçilmez bir salatası oldu.
Geçen yıl sıcak yaz günlerinde
kabak salatası favorimizdi, bu yaz semizotu salatası favorimiz oldu.

Biliyorsunuz ben balık yiyemiyorum, semizotu ise balık kadar faydalıymış.
İşte bu konuda Profesör Dr. Mehmet Öz'ün bir röportajında söylediği sözler;
Semizotu Omega-3 zengini "Semizotunun içinde bol miktarda omega-3 var. 

Tıpkı balıkyağı gibi bir etkisi oluyor. 
Hem kalbi koruyor, hem kansere karşı koruyor. Öyle ki, balık yemeyenler ya da balık yağı tüketemeyenler, her gün semizotu yiyerek bu eksikliği kapatabilirler."
"Afiyetle Kalın"

*Muhteremle Geziye 1 Yaşında!..

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI;

Malzemeler; 
1 demet semizotu,
1 demet dereotu,

2 su bardağı yoğurt,
2 adet salatalık,
3 diş sarımsak,
Tuz ve sıvıyağ.
 
YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI TARİFİ;
Semizotunun yapraklarını elinizle koparıp, yıkayın ve süzün.
Süzülen semizotunun üzerine dereotunu incecik doğrayın.
Salatalıkları soyup, halka halka doğrayın.
Sarımsakları tuz ile havanda dövüp, ekleyin.
Yoğurdu iyice çırpıp ekleyin, tuzunu ve yağını ekleyip, karıştırın.
"Afiyet Olsun"

14 Eylül 2007 Cuma

PATATES KASESİNDE GARNİTÜR

Muhterem'le Afiyetle
YE # 26 YEMEK ETKİNLİĞİ = APARATİFLER-MEZELER  
Bu ay ki yemek etkinliğimizin konusu;Aparatifler-mezeler. 
Yemek Etkinliğimizin evsahibi; "Cafegusto" blogunun sahibi Serpil Hanım. 
Bu konu bende "Garnitürler" adı altında geçiyor, Meze ve Garnitür tarzı diğer tariflerime 👉BURADAN bakabilirsiniz.
Patates ile hazırladığım diğer salata tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın" 

10 Eylül 2007 Pazartesi

VİŞNELİ TART ve TARTÖLET

Geçenlerde pazarda vişne gördüm, aldım.
Vişne ile ne yapabilirim diye düşünürken aklıma tart yapmak geldi.
Vişne tatlılara özellikle sütlü tatlılara, pasta süslemelerine ve tartlara çok yakışıyor.
Tek dezavantajı çekirdeklerini temizlemek olsa gerek.
Ben ilk defa tart yaptım, hamuru hazırlamışken deneme amaçlı tartölet denilen ufaklıklardan da yaptım.
Tartölet daha kolay servis yapılıyor.
Tart hamurumu yuvarlak Borcam'a yerleştirdim, çıkarırken beni biraz zorladı.
Anlaşılan artık eve tart kalıbı almanın zamanı geldi.
En kısa zamanda tart kalıbı alıp, yeni tart tarifleri denemek istiyorum.
Tartöletleri daha önce aldığım minik kalıplarda pişirdim.
Bu kalıplar her yerde (market-pazar-ne alırsan 1 ytl dükkanlarında) var.
Çeşitli modellerde var, aralarından seçip, alabilirsiniz.
Tartın hamuru piştikten sonra üzerine, muhallebi-vişne ve tart jölesi yerleştirdim.
Arasına muhallebi pişirmeyip, krem şantide sürebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

VİŞNELİ TART ve TARTÖLET;
Tart hamuru Malzemesi;

4,5 su bardağı un,
250 gram margarin,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 su bardağı pudra şekeri,
2 adet yumurta,
Muhallebi için;
Yarım paket margarin,
1 su bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
1 litre süt.
Üzeri için;
Yarım kilo çekirdeği temizlenmiş vişne,
1 paket Dr. Oetker tart jölesi.

VİŞNELİ TART VE TARTÖLET TARİFİ;
Hamur malzemelerini yoğurup,tartın hamurunu hazırlayın.
İsterseniz bu hamurla küçük kaplarda tartölet yapın, yada tart kalıbına hamuru kalıbın kenarlarını da kaplayarak yerleştirin(kalıbı yağlamayı unutmayın!)
Kalıba yerleştirdiğiniz hamuru, kabarmaması için çatalla bir kaç yerinden delin.
Orta ısılı fırında hemen hemen 35 dakika pişirin.
Pişen ve soğuyan tart hamurunu kırmadan kalıptan çıkarıp, servis tabağına yerleştirin.
Muhallebi malzemeleriyle muhallebiyi pişirin.
Pişen tart hamurunun üzerine muhallebiyi yada arzuya göre krem şantiyi yerleştirin.
Üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişneleri veya mevsimine uygun meyvaları dizin.
Tart jölesini üzerinde ki tarife göre pişirip, karıştırarak soğutun.
Jöleyi meyvaların üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"