14 Nisan 2008 Pazartesi

SEBZELİ ŞİŞ KÖFTE

Artık havalar ısınmaya başladı,yakında mangal sefaları başlar.
Evinizde müsait bir balkon yada terasınız-bahçeniz varsa değmeyin keyfinize.
İstanbul'da çoğu evde (benim evim de dahil) böyle bir seçenek yok.
Ben şanslıyım terası olan abim ve bahçesi olan eniştem sayesinde mangal keyfini yapabiliyoruz.
İstanbul'da hafta sonları bütün çayır çimen-park-yol kenarları aklınıza gelebilecek her yeşillik mangal yapanlarla dolu.
Hatta Emirgan-Çamlıca gibi büyük parklarda mangal yapmak yasak olduğu halde, bizim cin fikirli insanlarımız parkın dış kapısında yada kenarlarını çevreleyen duvarın hemen öbür tarafında ki kaldırımda mangal yapıp, içeridekilere pişen mangalı uzatıyor.
Sanırım yasak parkın içini kapsadığı için hemen dibinde yapınca sorun olmuyor ama yine her yer duman altı oluyor.
Tarifimize gelirsek, bu şiş köfteyi yapmaya niyetlendiğimde malzemelerini aldım, evde şiş var diye yeni şiş almadım.
Her şeyi hazırladım tam şişlere dizeceğim, bir baktım ki benim şişler küçük boymuş, onun için fazla köfte yada sebze sığmadı.
Size tavsiyem büyük boy şişlerle bu tarifi denemeniz.
Ben bu şişi fırının ızgarasında pişirdim, diğer şiş tarifim için bakınız; Tencerede Kuzu Şiş
Yanına yapacağınız pirinç pilavı ile yemeğinizi tamamlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

SEBZELİ ŞİŞ KÖFTE;
Malzemeler;
500 gram köftelik kıyma,
1 paket köfte harcı,
1 adet yumurta,
1 adet rendelenmiş soğan,
yarım demet ince kıyılmış maydanoz,
10-15 adet çöp şiş.
Arpacık soğan,
küçük kiraz domates,
Küçük boy mantar,
3-4 adet sivri biber.
Yapılışı;
Köftelik kıymanın içine rendelediğiniz soğanı,ince kıyılmış maydanozu,yumurtayı ve köfte harcını ekleyin,köfte harcı kullandığımız için 1-1.5 çay bardağı su ekleyip,iyice yoğurun.
Yoğurduğunuz köfteyi ister yuvarlak top şeklinde, isterseniz üzerine bastırarak daire şeklinde hazırlayın.
Şişlere sırayla arpacık soğan-biber-domates-köfte gibi yada daha çok köfte, daha az sebze olarakta dizebilirsiniz.
Önceden ısıttığınız fırında ızgara bölümüne dizerek (ızgaranın altına içinde su olan tepsi koymayı unutmayın! )
hazırladığınız şişleri pişirin.
"Afiyet Olsun"

* Muhterem'le Geziye güncellendi.
İstanbul'da ki lale festivali devam ediyor, Gülhane Parkında ki laleleri görmek istermisiniz?
Bakınız ;Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı'nda lale zamanı

13 Nisan 2008 Pazar

KİVİLİ GÜLLÜ TARTÖLET

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 20
20. etkinliğimizin ev sahipliğini "Mucizem beni bul" blogunun sahibi arkadaşımız yapıyor.
Bu tarifi "Leziz" blogunun sahibi hemşerim-arkadaşım Özlem'de görmüştüm.
Özlem kivilerin çok zor kıvrıldığından ve sabit durduramadığından bahsetmiş, gerçekten biraz zor şekil alıyorlar, aldığı şekli pek muhafaza edemiyorlar ama şekil ve görüntü çok güzel oluyor.
Bu tartölette krem şanti kullandım ama isterseniz ortasına muhallebi yerleştirebilirsiniz.
Muhallebisi için bakınız; Vişneli tartölet.
"Afiyetle Kalın"

11 Nisan 2008 Cuma

PORTAKALLI-ÇİKOLATA SOSLU MUHALLEBİ


Bu muhallebinin içinde hem portakal kabuğu rendesi, hemde portakal suyu var.
Portakalın mis gibi kokusu ve muhallebinin lezzeti, üzerindeki çikolatalı sosla birleşince ortaya müthiş bir tat çıkıyor.
Sosun üzerine rendenin ince tarafından portakal kabuğuda rendeleyebilirsiniz,hindistan cevizi veya kuruyemişle de süsleyebilirsiniz.
Muhallebiyi yaparken topaklanmaması için, blender veya mikser kullanmanızı öneririm.
"Afiyetle Kalın"

PORTAKALLI-ÇİKOLATA SOSLU MUHALLEBİ;
Malzemeler;
125 gram margarin,
1.5 su bardağı un,
1 su bardağı nişasta,
2 bardak toz şeker,
2 paket vanilya,
1 su bardağı portakal suyu,
1 portakalın kabuğunun rendesi,
2 litre süt.
Çikolata sosu için;
1 paket Dr.Oetker çikolata sosu,
1 su bardağı süt.
TARİFİ;
Margarini eritip,içine unu ekleyip,biraz kavurun.
Ilık olan ve içinde nişastayı erittiğiniz sütü azar azar ekleyip,topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Topaklanma olduysa mikser veya blendır yardımıyla pürüzsüz hâle getirin.
Henüz sıvı halde ki karışıma portakal kabuğu rendesi ve portakal suyunu ekleyin.
Şeker ve vanilyayı da ekleyerek sürekli karıştırarak pürüzsüz bir muhallebi yapın.
Küçük bir tencerede süt ile çikolatalı sosu pişirin.
Muhallebiyi kaselere paylaştırıp,üzerine hazırladığınız çikolatalı sostan bir iki kaşık dökün.
Portakal kabuğu veya hindistan cevizi serperek servis yapın.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
5 Nisan 2008 Cumartesi günü 3.Uluslararası Lale Festivali İstanbul'da başladı.
Festival kapsamında Sultanahmet meydanı da vardı.
Festivalden haberler, Lalelerden oluşan resimleri görmek ve hazırladığım videoyu izlemek için bakınız;
Muhterem'le Geziye; İstanbul'da Lale Zamanı-Sultanahmet