3 Haziran 2008 Salı

ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMASI

Muhterem'le Afiyetle
Enginar'ın en güzel olduğu dönemi geçirmek üzereyiz, yakında kılçıklanmaya başlayacaklar.
Nisan yada Mayıs ayında yemek dergileri enginara özel tarifler veriyorlar.
Çoğu hepimizin bildiği klasik enginar tarifleri.
Lezzet'in Nisan sayısında ise "asma yaprağında enginar dolması" adında nefis bir enginar dolması tarifi vardı.
Ben ismi ve resmi gördüğüm anda sanki o asma yaprağının hafif buruk ve mayhoş tadını ağzımda hissettim.
"Ben bunu mutlaka denemeliyim" diyerek ilk fırsatta aldığım enginarları dergide ki tarife göre pişirdim.
İnanın lezzeti bir harika oluyor, asma yaprağının verdiği o buruk tat enginara çok yakışıyor.
Niyetim dergide ki gibi ve daha önce yaptığım "kereviz dolması" gibi bembeyaz yani salçasız yapmaktı ama artan asma yapraklarını da sarınca yaprakların üzerine salçalı sos dökmeden duramadım.
NOTLAR;
Enginarları asma yaprağı ile tamamen sarıp, içine pirinçli içi yerleştirdim (dergide bohça usulü yapılmış, enginar doldurulduktan sonra asma yaprağı ile bohça gibi kapatılmış)
Pişerken pirinçler dağılmasın diye pirinçlerin üzerine birer asma yaprağı kapattım.
Yaprağınız büyükse tek yaprakla, küçükse bir kaç yaprağı birleştirerek enginarı kaplayabilirsiniz.
Bugünlerde taze asma yaprağı bol bol mevcut, mevsimindeyken salamurasını değilde tazesini haşlayıp, kullanmanızı öneririm.
Ben dolma içlerimi hiç kavurmadan çiğ olarak kullanıyorum.
Bu tariftede malzemeleri çiğ olarak karıştırıp, doldurdum.
"Afiyetle Kalın"

31 Mayıs 2008 Cumartesi

PIRASALI ÇİĞ BÖREK

Muhterem'le Afiyetle
Yeni etkinliklerimizden birisi de Mutfaktayım blogundan Özlem'in düzenlediği "kahvaltı" etkinliği.
Yaz aylarında sıcak havalar yüzünden ağır yemekler yerine akşam üzerlerini bile bazen kahvaltı ile geçirebiliyoruz.
Bu etkinlikte kahvaltı masalarımızı birbirinden lezzetli tariflerin beklediği bir gerçek.
Etkinliğe pırasalı çiğ börek ile katılıyorum ama iç malzemesini kıyma-peynir-patates-ıspanak gibi farklı malzemelerden seçebilirsiniz.
Kıymalı çiğ börek tarifim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


29 Mayıs 2008 Perşembe

ANNEMİN YEMEKLERİ=SU BÖREĞİ

YAMAN ETKİNLİK=ANNEMİN YEMEKLERİ; SU BÖREĞİ
Yaman etkinliğimizin bu ay ki konusu,Mayıs ayına çok uygun bir konu;Annemin yemekleri.
Etkinliğimizin ev sahibi; Lama Mutfakta blogunun sahibi olan sevgili lama : )
Hepimizin sayfalarında annelerimize ait pek çok tarif var.
Annem çok güzel yemekler yapar,rahmetli ananem de çok güzel yemekler yapardı ve köyde "kullukçu" denilen düğünlerde yemek yapan biriydi.
Annemle evlerimizin yakın olması sayesinde annemin bizzat yaptığı tariflerede bu sayfalarda yer verdim.
Su böreği ise annemin yapmasını dört gözle beklediğimiz çok lezzetli bir börek.
Ramazan veya bayramlarda mutlaka yapar.
Bazende hiç aklımızda yokken bizi sevindirmek için sürpriz bir şekilde su böreği yapar.
Birde köy böreği yapar ki onunda seveni ve taliplisi çoktur.
Yaz tatili için gittiği memleketten döndüğünde mutlaka bizi toplayıp,mantar yemekleri-tirit-kulaklı makarna gibi yöresel yemeklerimizi pişirir.
Kışlık tarhanalarımız kiren yada normal tarhanayı annem yazın hazırlayıp, sonbaharda bize paylaştırır.
Karalahana ile hazırlanan bulgurlu mancar yemeği yine favorilerimizdendir.
Canım anneciğim seni ve yemeklerini çok seviyorum : )


SU BÖREĞİ;
Malzemeler;
3 adet yumurta,
1 bardak su,
Çektiği kadar,tahminen 1 kilo un,
1 paket tereyağ,
Sıvı yağ.
İçi için;
1 kalıp beyaz peynir ve maydanoz.


Yapılışı;
Yumurtaları kırıp,su ile birlikte yavaş yavaş un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.
Hazırladığınız hamuru pezilere ayırın.
Un yardımı ile pezileri açın.Yufkaların açılması bittikten sonra börek tepsisinin dibini yağlayın.
Yufkalardan ikisini haşlamayıp,ayırın.
Yufkanın birini diğerlerinden büyük açıp,en alta yerleştirin.
Büyük bir tencerede kaynamış tuzlu suda tek tek yufkaları haşlayın ve başka büyük bir tenceredeki soğuk suya aktarın.
Yufkayı soğuk sudan çıkarıp,peçete serdiğiniz süzgece aktarın.
Kuru bir peçete ile yufkanın fazla suyunu alın.
Haşlanan yufkaları tepsiye aralarına erittiğiniz tereyağından sürerek dizin.
İki yufka ara ile peynirli içten yerleştirin.
Bu şekilde yufkaları tepsiye dizin.
Haşlamadığınız diğer yufkayıda en üste serin.
Üzerine sıvı yağ sürerek isterseniz fırında yada annemin her zaman tercih ettiği gibi ocağın üzerinde çevire çevire kızartın.
"Afiyet Olsun"