13 Haziran 2008 Cuma
İSMEK FESHANE SERGİSİ 2008-YEMEK BRANŞI
İsmek, geleneksel hâle gelen Feshane sergilerinin 11.sini 7 Haziran'da Feshane Kültür Merkezi'nde açtı.
Geçen yıl ki sergiye gidememiştim ama teyzemin kızının çektiği resimleri gezi sayfamda yayınlamıştım.
İstatistiklerime bakıp, İsmek sergilerine çok talep olduğunu görünce bu yıl ki sergiyi kendi gözlerimle görüp, resimlerini çekmeye karar verdim.
Çarşamba günü sergiye gittim, hafta sonu olmadığı için çok kalabalık değildi, rahat rahat dolaştık.
Bol bol resim çektim yaklaşık 1.100 adet : )
Kendini kaptırmak buna deniyor herhalde, bilgisayara yüklemem bile uzun bir zaman aldı.
Sergiye gidecekseniz rahat ayakkabılar giymeyi, yanınıza su almayı ihmal etmeyin.
Çok büyük bir mekan ve gezilecek o kadar çok bölüm var ki yorgunluktan bitâb düşebilirsiniz.
II.Mahmut salonunu, Haliç salonunu, Küçük Bedesteni ayrı ayrı gezin.
Serginin 7-15 Haziran 2008 tarihleri arasında olacağını ve Pazar günü son gün olduğunu hatırlatmak isterim, gitmek için bu fırsatı kaçırmayın.
6 Haziran 2008 Cuma
ÇİLEKLİ TART
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 24= ÇİLEKLİ TART
Çay saati tariflerin oluşan etkinliğimizin 24.sü "Keyifli Mutfağım" sitesinin sahibi Tuğba'nın ev sahipliğinde gerçekleşiyor.
Çilek mevsimi geçmeden çilekli tart yapmak istiyordum.
Geçen hafta yuvarlak Borcam ölçüsüne göre olan hamurdan tart hamurumu hazırladım ama Borcam'da değil, tart kalıbında pişirdim.
Artan hamurdan da küçük tartöletler hazırladım.
Vereceğim ölçü ile yuvarlak Borcam'da tart yapabilirsiniz yada tart kalıbında pişirip, artanla tartölet yapabilirsiniz, yada bütün hamurla 13-14 adet küçük tartölet yapabilirsiniz.
Pişen tartı kalıptan kolaylıkla çıkarmak için, tart kalıbınızın altına hamuru yerleştirmeden önce + şeklinde yağlı kağıt yerleştirmeyi unutmayın.
Ben çilekli tartta çilekleri bu şekilde ve muhallebili seviyorum ama siz isterseniz çilekleri dilimleyerek dizebilir, içine muhallebi yerine krem şanti yerleştirebilirsiniz.
Muhallebiyi fırına girmeden önce hamurun üzerine yerleştirirseniz, hamurun şekilsiz kabarmasını da önlemiş olursunuz.
"Afiyetle Kalın"
Çay saati tariflerin oluşan etkinliğimizin 24.sü "Keyifli Mutfağım" sitesinin sahibi Tuğba'nın ev sahipliğinde gerçekleşiyor.
Çilek mevsimi geçmeden çilekli tart yapmak istiyordum.
Geçen hafta yuvarlak Borcam ölçüsüne göre olan hamurdan tart hamurumu hazırladım ama Borcam'da değil, tart kalıbında pişirdim.
Artan hamurdan da küçük tartöletler hazırladım.
Vereceğim ölçü ile yuvarlak Borcam'da tart yapabilirsiniz yada tart kalıbında pişirip, artanla tartölet yapabilirsiniz, yada bütün hamurla 13-14 adet küçük tartölet yapabilirsiniz.
Pişen tartı kalıptan kolaylıkla çıkarmak için, tart kalıbınızın altına hamuru yerleştirmeden önce + şeklinde yağlı kağıt yerleştirmeyi unutmayın.
Ben çilekli tartta çilekleri bu şekilde ve muhallebili seviyorum ama siz isterseniz çilekleri dilimleyerek dizebilir, içine muhallebi yerine krem şanti yerleştirebilirsiniz.
Muhallebiyi fırına girmeden önce hamurun üzerine yerleştirirseniz, hamurun şekilsiz kabarmasını da önlemiş olursunuz.
"Afiyetle Kalın"
3 Haziran 2008 Salı
ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMASI
Enginar'ın en güzel olduğu dönemi geçirmek üzereyiz, yakında kılçıklanmaya başlayacaklar.
Nisan yada Mayıs ayında yemek dergileri enginara özel tarifler veriyorlar.
Çoğu hepimizin bildiği klasik enginar tarifleri.
Lezzet'in Nisan sayısında ise "asma yaprağında enginar dolması" adında nefis bir enginar dolması tarifi vardı.
Ben ismi ve resmi gördüğüm anda sanki o asma yaprağının hafif buruk ve mayhoş tadını ağzımda hissettim.
"Ben bunu mutlaka denemeliyim" diyerek ilk fırsatta aldığım enginarları dergide ki tarife göre pişirdim.
İnanın lezzeti bir harika oluyor, asma yaprağının verdiği o buruk tat enginara çok yakışıyor.
Niyetim dergide ki gibi ve daha önce yaptığım "kereviz dolması" gibi bembeyaz yani salçasız yapmaktı ama artan asma yapraklarını da sarınca yaprakların üzerine salçalı sos dökmeden duramadım.
NOTLAR;
Enginarları asma yaprağı ile tamamen sarıp, içine pirinçli içi yerleştirdim (dergide bohça usulü yapılmış, enginar doldurulduktan sonra asma yaprağı ile bohça gibi kapatılmış)
Pişerken pirinçler dağılmasın diye pirinçlerin üzerine birer asma yaprağı kapattım.
Yaprağınız büyükse tek yaprakla, küçükse bir kaç yaprağı birleştirerek enginarı kaplayabilirsiniz.
Bugünlerde taze asma yaprağı bol bol mevcut, mevsimindeyken salamurasını değilde tazesini haşlayıp, kullanmanızı öneririm.
Ben dolma içlerimi hiç kavurmadan çiğ olarak kullanıyorum.
Bu tariftede malzemeleri çiğ olarak karıştırıp, doldurdum.
"Afiyetle Kalın"
Çoğu hepimizin bildiği klasik enginar tarifleri.
Lezzet'in Nisan sayısında ise "asma yaprağında enginar dolması" adında nefis bir enginar dolması tarifi vardı.
Ben ismi ve resmi gördüğüm anda sanki o asma yaprağının hafif buruk ve mayhoş tadını ağzımda hissettim.
"Ben bunu mutlaka denemeliyim" diyerek ilk fırsatta aldığım enginarları dergide ki tarife göre pişirdim.
İnanın lezzeti bir harika oluyor, asma yaprağının verdiği o buruk tat enginara çok yakışıyor.
Niyetim dergide ki gibi ve daha önce yaptığım "kereviz dolması" gibi bembeyaz yani salçasız yapmaktı ama artan asma yapraklarını da sarınca yaprakların üzerine salçalı sos dökmeden duramadım.
NOTLAR;
Enginarları asma yaprağı ile tamamen sarıp, içine pirinçli içi yerleştirdim (dergide bohça usulü yapılmış, enginar doldurulduktan sonra asma yaprağı ile bohça gibi kapatılmış)
Pişerken pirinçler dağılmasın diye pirinçlerin üzerine birer asma yaprağı kapattım.
Yaprağınız büyükse tek yaprakla, küçükse bir kaç yaprağı birleştirerek enginarı kaplayabilirsiniz.
Bugünlerde taze asma yaprağı bol bol mevcut, mevsimindeyken salamurasını değilde tazesini haşlayıp, kullanmanızı öneririm.
Ben dolma içlerimi hiç kavurmadan çiğ olarak kullanıyorum.
Bu tariftede malzemeleri çiğ olarak karıştırıp, doldurdum.
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)