21 Kasım 2008 Cuma
ÇAY DAVETİ
Misafir geleceği zaman "ne yapsam" telaşı hepimizde var, en azında bu kategoride çayın yanında yapabileceğiniz mönüleri bir arada bulabilirsiniz.
Çay misafirlerinizi nasıl ağırlarsınız?
Masada açık büfe tarzı mı, yoksa mutfakta hazırlanmış tabakların sehpa üzerinde servisi mi?
Ben masa başında olanları çok seviyorum.
Misafir sayısı kalabalık değilse mutlaka masa açarım.
Ama misafirin sayısı 10'u geçiyorsa mecburen sehpa üzerinde, mutfakta hazırlanmış tabak usulü oluyor.
Tabakların önceden hazırlanmış olarak gelmesinin bir kaç kötü yönü var.
Tabağınızdaki her ürünü sevmeyebilirsiniz, yada sevdiğiniz üründen bir kaç tane daha almak isteyebilirsiniz.
Eğer benim gibi çekingen biriyseniz gıkınız çıkmaz : )
Ben yabancı bir yerdeysem şekerimi bile isteyemem, beğendiğim böreğin 2. dilimini mi isteyeceğim, ağzımı bile açamam : (
Ama masada olan üründen almak çok daha kolay.
19 Kasım 2008 Çarşamba
SOĞAN SALATASI
Tabi bu salatayı evde olduğunuz, dışarı çıkmadığınız bir akşam yemenizde toplum açısından fayda var : )
Damak tadınıza göre nar ekşisi ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
SOĞAN SALATASI;
Malzemeler;
2 adet kırmızı balık soğanı,
2 adet beyaz soğan,
4-5 dal maydanoz,
1 yemek kaşığı sumak,
3 yemek kaşığı nar ekşisi,
3 yemek kaşığı zeytinyağ,
Tuz, limon dilimleri.
Yapılışı;
Kuru soğanları soyup, yıkayıp, piyazlık doğrayın.
Üzerine biraz tuz serpip, ovun.
İncecik doğradığınız maydanozları ,sumağı ekleyip, karıştırın.
Nar ekşisi ve zeytinyağı ile karıştırın.
Limon dilimleri ile süslediğiniz tabağa yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
17 Kasım 2008 Pazartesi
KABAK TATLISI
Tam balkabağı mevsimindeyiz, her yerde kabak bulmak mümkün.
Kabağı bütün de alabilirsiniz, kesilip-doğranmış olarakta alabilirsiniz.
Kabak tatlısı bizim evde sevilerek tüketiliyor, hamur tatlısı olmadığı için evdekiler daha bir gönül rahatlığı ile yiyorlar.
Ben kabak tatlısını klasik usulde değil, portakal suyu ile ve daha az şekerle pişiriyorum.
Klasik usülde pişirmek için;
Kabakları doğrayıp, üzerine toz şekeri serpiyorsunuz (2 kilo kabak-2 kilo toz şeker)
1 gece bekletip, saldığı su ile ağır ateşte pişiriyorsunuz.
Benim tarifimde; kabağı doğrayıp, üzerine su ve portakal suyu döküp, şekerini ekliyorsunuz ve ağır ateşte pişiriyorsunuz.
Eğer kabak tatlınız artarsa, artan tatlıyı değerlendirmenin çeşitli yolları var.
Birinden biri mutlaka sizin için, özellikle portakalda kabak tatlısını tavsiye ederim.
Bakınız;
Portakalda Kabak Tatlısı
Kabaklı Pasta
Muhallebi Üzerinde Kabak Tatlısı
"Afiyetle Kalın"
KABAK TATLISI TARİFİ;
Kabakları iri dilimler halinde doğrayıp, karnıyarık tenceresi gibi dibi geniş bir tencereye dizin.
Üzerine toz şekeri serpin, portakal suyunu, çubuk tarçını ekleyip, tencereyi ocağa yerleştirin.
Kısık ateşte kabaklar pişinceye kadar ağır ağır pişirin.
Soğuyan kabakları servis tabağına yerleştirin.
Kaymak ve ceviz ile servis yapın.
Birde tarçın serperek yemenizi öneririm.
"Afiyet Olsun"