15 Ocak 2009 Perşembe

MAYALI TARİFLER=MAYALI POĞAÇA


YAMAN ETKİNLİK-MAYALI TARİFLER
Bu ayın etkinlik konusu mayalı tarifler.
Ev sahibimiz, Yeşil Kivi sitesinin sahibi olan Seçil Hanım.
Tarifini vereceğim poğaça klasik mayalı poğaça hamuru.
Bu hamuru çok kolay hazırlayabilirsiniz, istediğiniz gibi şekil verebilirsiniz.
Ben bu şekli çok severek yapıyorum, küçük bir bohçaya benziyor.
Hamurun şeklini oluşturmak için yuvarlak olarak açıp, sigara böreği saracakmış gibi pizza dilimleri şeklinde kesiyorsunuz ve geniş olan kısmına iç malzemesini yerleştirip, sarıyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"

MAYALI POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt,
Yarım su bardağı ılık su,
yarım su bardağı sıvı yağ,
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 küçük paket yaş maya,
Çektiği kadar un, tahminen 5 su bardağı.
İçi için;
Beyaz peynir,maydanoz.
Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı.
Yapılışı;
Ilık süt ve suyun içinde mayayı eritin.
Diğer hamur malzemelerinide ekleyip,kulak memesi kıvamında bir hamur oluncaya kadar un ekleyin (tahminen 5 su bardağı).
Hazırladığınız hamurun üzerini örterek,sıcak bir yerde 10-15 dakika bekletin.
Kabaran hamurdan 3-4 büyük pezi çıkarın.
Pezileri teker teker açıp, pizza dilimi şeklinde 8 parça kesin.
Sigara böreği saracakmış gibi peynirli maydanozlu içi, geniş olan kısmına yerleştirin.
Kenarlarını da içe katlayarak sarın.
Uç kısmı üçgen bir kapak gibi poğaçanın üzerinde olsun.
Hazırladığınız poğaçaları yağladığınız fırın tepsisine kabaracağını da hesap ederek aralıklı olarak dizin.
45 dakika mayalanması için bekletin.
Mayalanıp, kabaran poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıttığınız orta derece ısısı olan fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

13 Ocak 2009 Salı

ZEYTİNYAĞLI DÜĞMELİ KEREVİZ

Kereviz ne yazık ki çoğu kimsenin yiyemediği bir sebze.
Ya kokusu yada tadı yüzünden sevilmeyebiliyor.
Bizim evde çok şükür sebze seçilmeden yendiği için kerevizide sık sık pişiriyorum.
Kızım kerevizi sıcak olarak yemeklerde ve tavuğun yanında sevmiyor.
Bu tarifteki zeytinyağlı ve soğuk olan düğmeli kerevizi ise seve seve yiyor.
Bende tam tersine kerevizin kokusuna hayranım, sanki doğal baharatlıymış gibi kokuyor.
Daha önce yayınladığım kerevizli tarifler için bakınız;

Zeytinyağlı Kereviz Dolması

Kereviz Pane

Kereviz Salatası

Kıymalı Kereviz Yemeği

Portakalda Kereviz Salatası

Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk

"Afiyetle Kalın"

ZEYTİNYAĞLI DÜĞMELİ KEREVİZ;
Malzemeler;
1 kilo kereviz,
3-4 adet havuç,
1 demet dereotu,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 adet limon,
Tuz.
Yapılışı;
Kerevizleri soyun, havucun boyutuna göre kerevizin tam ortasını oyun.
Kerevizi oymak için elma çekirdeğini çıkarmak için kullanılan aleti yada kabak oyucunuzu kullanabilirsiniz.
Havucun dış kısmını soyup,yıkayın.
Hazırladığınız havucu kerevizdeki deliğin içine yerleştirin.
Kerevizleri 1,5 santim genişliğinde dilimleyin.
Karnıyarık tenceresi gibi dibi geniş bir tencereye dizip,üzerine limon sıkın.
Zeytinyağını,tuzunu ve 1 su bardağı suyu ilave ederek, kısık ateşte pişirin.
Dereotunu incecik doğrayıp, servis tabağına yerleştirin, üzerine soğuttuğunuz kerevizleri yerleştirip, servis yapın.

"Afiyet Olsun"

9 Ocak 2009 Cuma

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI

Bugün 9 Ocak 2009, eşimle evliliğimizin 22. yıldönümü.
Âdet olduğu üzere bu yılda bir pasta yapmaya karar verdim.
Pasta yaparken modellerini hiç önceden planlamıyorum, hepsi doğaçlama olarak şekilleniyor.
Tabi o malzemeyi mi kullansam? bu malzemeyi mi kullansam deyip, bütün pasta malzemelerini tezgaha yayıyorum.
Pasta bittikten sonra mutfağın halini ne siz sorun, ne ben anlatayım : )
Pastalarımda şeker hamuru kullanmayı çok istiyorum ama eşim şeker hamuru yemediği için kullanamıyorum.
Baharda yaptığım İlkbahar pastası şimdilik ilk ve tek şeker hamurlu pastam oldu.
Bakınız; İlkbahar Pastası

Evlilik yıldönümü pastalarında ise kekimin modeli hep kalp oluyor.
Üzerini krem şanti ve pasta kreması ile kaplayıp, farklı malzemelerle süslüyorum.
Eşim sağolsun gıda boyasınada karşı olduğu için bu pastanın tam ortasında ki beyaz hindistan cevizli bölümlerini tercih etti.
Bu pastayı bugün yayınlayabilmek için dün akşam yaptım.
Hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları

wedding cake
Notlar;
Pastanın kekini pandispanya olarak değil, klasik kek olarak pişirdim.
İki ayrı kalbe ihtiyacım olduğu için daha çok kabarsın diye 1.5 paket kabartma tozu kullandım.
İçi yumuşak olsun diye un miktarını fazla tutmayıp, fırında çok düşük ısıda 1 saatte pişirdim.
Kalp şeklinde ki kek kalıbında pastanın kekini pişirdikten sonra keki ikiye böldüm.
Kekin yarısını diğer kekin üzerine getirerek iç içe geçmelerini sağlayacak kesimi yaptım.
Bu büyüklükte bir servis tabağım olmadığı için, fırın tepsisinin arkasını folyo ile kaplayıp servis tabağı olarak kullandım.
İç içe geçmiş kalpleri birbirine krem şanti ile yapıştırdım.
Pasta kreması ile kapladım,yanlarına ve üzerine bol hindistan cevizi serptim.
1 paket krem şantiyi çay kaşığının ucu ile aldığım kırmızı gıda boyası ile çırptım ve pastanın kenarlarını kırmızı krem şanti ile belirginleştirdim.
Kırmızı krem şantilerin ortasını üst katında inci şekerlerle,alt katında ise şeker hamurundan küçük beyaz kalplerle süsledim.
4 kişilik ailemizi temsilen şeker hamurundan yapılma 4 gül ile pastanın süslemesini bitirdim.

Evlilik yıldönümleri için hazırladığım pastaları görmek için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları
EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI;
Malzemeler;
Keki için;
4 adet oda sıcaklığında yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1.5 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2.5-3 bardak un (unun miktarı yumurtanızın büyüklüğüne ve kullandığınız su bardağının hacmine göre değişebilir.
Hamurun akışkan olması gerekiyor.
Keki kaplamak için;
1 poşet pasta kreması,
50 gram margarin,
1.5 su bardağı soğuk süt,
1.5 su bardağı hindistan cevizi.
Süslemek için;
1 poşet krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt,
Çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası,
Yenilebilen inci şekerler ve şeker hamurundan küçük kalp süsler.
TARİFİ;
Yumurta ve şekeri çırpın.
Sıvı malzemeleri ekleyerek çırpmaya devam edin.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyin ve çırpın.
Hamurunuzun kıvamı akışkan olmalı, çırpma teline toplanmayıp, akmalı.


Kek kalıbınızı isterseniz margarin ile yağlayıp, unlayın yada benim gibi yağlı kağıt ile kaplayın.
Hazırladığınız kek hamurunu kalıba döküp, önceden ısıttığınız fırında düşük ısıda, fırının kapağını açmadan pişirin.
Pişen keki ortasından keserek ikiye ayırın.


Kalplerden birini diğerinin kenarının üzerine getirerek iç içe geçeceği bölümü kesin.
Servis yapacağınız tabağa keki yerleştirin.
Kekiniz sert olursa meyva suyu ile ıslatın, benim kekim yumuşak olduğu için ıslatmadım.
Pasta kremasını çırpın ve keki kaplayın.
Bol hindistan cevizi ile üstünü ve yanlarını kaplayın.
Krem şantiyi soğuk süt ve kırmızı gıda boyası ile çırpın.
Şırınga yardımı ile pastanın üst ve alt kenarlarını kırmızı krem şanti ile süsleyin.
Sıktığınız krem şantilerin üzerine inci şekerler ve minik kalpler ile süsleyin.
"Afiyet Olsun"