1 Haziran 2009 Pazartesi

BAHARATLI SOMON BALIĞI

muhteremle afiyetle
Balık mevsimi geçti.
Taze balıklar tezgahtan kalktı.
Artık ithal ve donmuş balıklar tezgahlarda ki yerini aldı.
Bu tarifi, ithal Norveç somonu ile hazırlandım.
Serviste Akdeniz yeşilliği ve roka kullandım.
Ben balık yemediğim için eşim afiyetle yedi.
Somon diliminin birisi ile somonlu enginar pişirdim.
Diğer somon balığı tariflerim için, bakınız;

Fırında Sebzeli Somon

Izgarada Yerli Somon

Somon Balıklı Enginar


"Afiyetle Kalın"
somon tarifi
BAHARATLI SOMON BALIĞI;
Malzemeler;
3 adet somon,
2 yemek kaşığı biberiye,
2 yemek kaşığı tane karabiber,
Tuz ve toz karabiber,
3 yemek kaşığı zeytinyağı.


BAHARATLI SOMON BALIĞI TARİFİ;
Somon dilimlerini yıkayıp, iyice süzün.
Baharatlarını ve tuzunu ekleyin.
Teflon veya çelik tavanın dibini yağlayın.
Tavayı biraz kızdırıp, hazırladığınız balıkları önlü arkalı pişirin.
Not;
Tavanın soğuk olması balıkların tavaya yapışmasına sebep olabilir.
"Afiyet Olsun"

29 Mayıs 2009 Cuma

KURU DOLMA

Bu kuru dolmaları annem yaptı.
Eskiden biz kuru dolmayı bilmiyorduk.
Annemin Antep'li kiracısı bu tür yöresel yemekleri yapıp, getirdikçe bizde yavaş yavaş farklı bir kültürün yemeklerini öğrenmiş olduk.
Antep'e özgü tam bir usta elinden çıkma içli köfteleri, bu tür dolmaları ve künefeyi de yine bu vesile ile tatmış ve tanımış olduk.
Annem bu dolmanın püf noktalarını öğrendi, acı baharatı da çok sevdiği için bu kuru dolmayı bol acılı olarak hazırlıyor.
Eskiden kuruları kaynar suya ıslatıp, ondan sonra dolduruyordu.
Son dönemde biraz haşlıyor.
Haşlanan kuruların daha güzel olduğunu belirtmek isterim.
Birde bu tür dolma tamamen doldurulmuyor, yarım doldurup, ağzını kapatıyorsunuz ve birbirlerine yaslayarak tencereye diziyorsunuz.
Ben kırmızı biber kurusunu acı olduğu için yiyemiyorum ama patlıcan, acur ve kabak kurusunu çok seviyorum.
Sağolsun annem istediğimiz zaman yaptığı için kendim hiç yapmadım.
Ellerine sağlık anneciğim : )
"Afiyetle Kalın"

ACILI KURU DOLMA;
Malzemeler;
1 bağ, patlıcan-kabak-acur ve kırmızı biber kurusu,
2 adet kuru soğan,
3 su bardağı pirinç,
1 çay bardağı zeytinyağ,
1 yemek kaşığı acı biber salçası,
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı sumak,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Tuz, karabiber,
Dolmayı pişirmek için ayrıca;
1 çay bardağı zeytinyağ.
Yapılışı;
Pirinci ayıklayıp, yıkayın ve süzün.
Soğanı küçük doğrayıp, zeytinyağında kavurun.
İçine biber salçasını ve pirinci ekleyin.
Baharatları ve tuzunu da ekleyerek, pirinci biraz kavurun.
Kuru dolma malzemelerini kaynayan suda 5-6 dakika haşlayın.
Patlıcan ve acur sert olduğu için daha uzun haşlanabilir, kabak ve biber daha narin olduğu için fazla haşlanmaz.
Haşlanan kuruları, hazırladığınız iç malzemesi ile yarım yarım doldurup, elinizle dolmaların ağzını sıkıca bastırarak kapatın ve birbirlerinin üzerine yaslayarak dizin.
Dolmaların üzerine biraz tuz ve zeytinyağ dökün.
Üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip, ağır ateşte pişirin.
Dolmalar pişmediği zaman su ilave ederek, pişirmeye devam edin.
"Afiyet Olsun"

*Resim Medium boyutundadır,lütfen üzerine tıklayın.
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Boğaziçi'ni akşam karanlığında görmek ister misiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Boğaziçi'nde Akşam.

23 Mayıs 2009 Cumartesi

DONDURMALI ÇİLEK DOLMASI


YE # 45 DONDURMA= DONDURMALI ÇİLEK DOLMASI
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu; Dondurma.
Etkinliğimizin ev sahibi; Yasemin Mutfakta blogunun sahibi olan, arkadaşımız Yasemin.
Etkinlik tariflerine ulaşmak için, tıklayın.
Kolay gelsin dileklerimi iletip, konuya geçiyorum.
Etkinlik konusu belli olunca "acaba ne yapsam?" diye düşünüp, duruyordum.
Dün bir baktım ki etkinliğin süresi Pazar günü doluyor.
Pek çok şey aklımdan geçti ama uygulamaya fırsatım olmadı.
Cuma günü benim pazar günüm, semtimizin pazarına gittim, alışveriş-akşam yemeği telaşı derken akşam oldu.
Bende yine tarif yok, faaliyet yok.
Akşam eşim elinde dondurma ile çıktı geldi.
Artık ben başladım evin içinde "bu dondurmayı etkinlik için mutlaka değerlendirmeliyim" diye dolaşmaya.
Aklıma çeşitli fikirler geldi ama pazardan o gün aldığım çileklerin güzelliği karşısında çilekleri kullanmaya karar verdim.
Çileklerin büyük olması aklıma dolma fikrini getirdi : )
Çilek dolması için biraz büyük çileklere ihtiyaç var.
Çileklerin ortalarını oymak için elma tatlısı yaparken, elma çekirdeğini çıkarmakta kullandığımız el aletini kullandım.
Bu alet yoksa çay kaşığının sapı ile de çilekleri oyabilirsiniz.
Bu tarifte ki tek terslik dondurmayı oda sıcaklığında ki çileklere doldurmam oldu.
Çilekler soğuk olmadığı için dondurma çok çabuk eridi.
Ama çok eğlenceli keyifli bir atıştırmalık oldu.
"Afiyetle Kalın"