14 Ocak 2010 Perşembe

KAŞARLI PİDE

Pide yaptığım zaman eşimin tercihi mutlaka Kıymalı Pide veya içinde şarküteri ürünleri olan Pastırmalı-sucuklu pide olur.
Bense kaşarlı ve beyaz peynirliyi çok severim.
Bu pide hamuru ölçüsü ile tart kalıplarımda 3 adet pide hazırlıyorum.
İkisi kıymalı-yumurtalı, yada sucukluysa, birisi mutlaka benim için kaşarlı olur.
Kaşarlı olan, kıymalı olana göre daha hafif oluyor.
"Afiyetle Kalın"
KAŞARLI PİDE;
Malzemeler;
Pide Hamuru Malzemesi;
1 adet küçük paket yaş maya,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un (tahminen 5-5 buçuk su bardağı)
Üzerine;
1 adet yumurta (üzerine sürmek için)
Pide başına 1 su bardağı olmak üzere 3 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
3 yemek kaşığı susam veya çörek otu.
Kalıbı yağlamak için;Biraz sıvı yağ ve un.
NOT;
Verdiğim ölçülerle 1 adet yuvarlak Borcam ve bir tart kalıbı ile 2 adet pide çıkıyor.
Yada küçük boy tart kalıbıyla 3 adet pide çıkıyor.
Tarifi;
Mayayı ılık su ve süt içinde iyice ezin.
Sıvı yağı,yumurtayı ekleyip, karıştırın.
Ununu ilave edip, tuzunu ve şekerini ekleyin.
Kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Çok çabuk toparlanan bir hamur olduğu için çabucak toparlanacaktır.
Hamurun üzerini örtüp, sıcak bir yerde 15-20 dakika dinlendirin.
Dinlenen ve kabaran hamuru ikiye,kalıbınız küçükse üçe ayırın.
Hamurun diğerlerini de farklı bir iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.
Yuvarlak bir Borcam veya benim kullandığım gibi bir tart kalıbını yağlayıp,un serpin.
Hamuru merdane yardımı ile açıp, kalıbınıza kenarları biraz yukarıda olacak şekilde yerleştirin.
Daha sonra kenarlarını içe doğru kıvırın.
Ortasının çok kabarmaması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Yumurtayı kırıp, iyice çırpın.
Kalıbın içine yerleştirdiğiniz hamuru önce yağlayın, sonra çırptığınız yumurtayı hamurun kenarlarına ve içine sürün.
Pidenin kenarlarına susam veya çörek otu serpin.
Hazırladığınız pideyi sıcak bir yerde mesela önceden ısıtmanız gereken fırının üzerinde yarım saat bekletin.
Rendelenmiş kaşarları hamurun ortasına yerleştirin.
Kaşarın üzerine 2-3 çay kaşığı tereyağ yerleştirebilirsiniz.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

DOSTLUK ÖDÜLÜ

"Ayşe'nin Mutfağı" blogunun sahibi olan arkadaşım Ayşe, bana Dostluk Bildirimi göndermiş.
Çok teşekkür ediyorum ve bu ödülü bütün bloglarla paylaşıyorum.
"Afiyetle Kalın"

12 Ocak 2010 Salı

MÜCEDDERE

Muhterem'le AfiyetleMüceddere, nam-ı diğer; yeşil mercimekli bulgur pilavı.
Bu pilavı ilk yaptığımda eşim ve kızım şaşırmış "yeşil mercimeğin bulgur pilavında ne işi var" diye sormuşlardı.
Bende bu pilavın özelliğinin bu olduğunu anlattım, neyse ki ikiside yemek seçmiyor ve bu pilava bayıldılar.
Müceddere bizim için vazgeçilmez bir lezzet oldu, neredeyse bulguru sade pişirmez oldum : )
Tek başına bile doyurucu bir yemek.
Yeşil mercimek çorbası yaptığınız zaman, mercimeği biraz fazla miktarda haşlayın, bir kısmını buzluğa kaldırın.
Bulgur pilavı yapacağınız zaman içine ekleyin.
Ben kullanmadım ama içine biber salçası ve kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"