9 Mart 2010 Salı

KEREVİZLİ HAMSİ BUĞULAMA

Kerevizi kışın bol bol pişirmeyi ve salatasını yapmayı seviyorum.
Fakat farkında mısınız bilmiyorum ama kerevizin fiyatı hiç aşağıya düşmüyor.
Bu hafta pazarda kereviz fiyatları 2.5-3 liraydı.
Bir tezgahta 1.5 liraydı fakat o da suda kalıp, suyu emmiş ve yarı çürümüş haldeydi.
Yarısından fazlası çöpe gidecek olan kerevizi almak akıllıca olmayacağı için 3 liralık bol yapraklı olan kerevizlerden aldım.
Kış sebzesi olduğu için kereviz 1 yada 2 hafta içinde tezgahlardan kalkar.
Tarifimize gelirsek, eşim bu sefer kızarmış değil buğulanmış hamsi yemek istediğini söyleyince onun için bu şekilde hamsi buğulama yaptım.
Bol kereviz yaprağı ve dilimlenmiş kerevizin üzerine kılçıkları çıkarılmış hamsileri dizip, pişirdim.
Klasik hamsi buğulama tarifi için, bakınız;

Hamsi Buğulama

"Afiyetle Kalın"
KEREVİZLİ HAMSİ BUĞULAMA;
Malzemeler;
1 kilo hamsi,
Yarım kilo bol yapraklı kereviz,
2 adet kuru soğan,
Zeytinyağı ve tuz.
Tarifi;
Hamsilerin kılçıklarını temizleyip, bol suda yıkayın ve süzün.
Kerevizlerin yapraklarını iyice yıkayıp, doğrayın ve fırın tepsisinin dibine yerleştirin.
Kerevizleri ve soğanları soyup, yıkayın ve dilimleyip, yaprakların üzerine dizin.
Temizlediğiniz hamsileri kerevizlerin üzerine dizin.
Tuzunu ve yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyin.
1 su bardağı su ilave edin ve tepsinin üzerini folyo ile kapatın.
Önceden ısıtılmış, sıcak fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

ETLİ BRÜKSEL LAHANASI

Brüksel lahanasının yoğun lahana tadı herkesin hoşuna gitmeyebilir ama minik bir lahanaya benzeyen görüntüsü herkesin çok hoşuna gider.
Bizim aile içinse kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden birisidir.
Brüksel lahanasını pişirmek için çok fazla seçeneğimiz yok.
Ben ya bu şekilde parça etle pişiriyorum, yada haşladıktan sonra zeytinyağında şöyle bir çevirip, sote yaparak veya yoğurtlu olarak servis yapıyorum.
Birde hepimizin ve misafirlerimin çok sevdiği "Fırında Köfteli Brüksel Lahanası" var ki mutlaka tavsiye ederim.
"Afiyetle Kalın"

ETLİ BRÜKSEL LAHANASI;
Malzemeler;
1 paket brüksel lahanası,
200 gram kuşbaşı et,
2 adet orta boy patates,
10 adet arpacık soğan,
2 adet orta boy havuç,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı.
Tarifi;
Brüksel lahanalarının uzunsa dibinde ki sapını kesin.
Bir kaç dış yaprağını koparıp, yıkayın.
Eti yıkayıp, tencereye yerleştirin, suyunu salıp çekince eğer hâla pişmemişse 1-2 su bardağı su ekleyin ve pişirmeye devam edin.
Etler yumuşayınca içine 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
Etleri bu yağda biraz çevirdikten sonra salçasını ilave edin.
Kabuklarını temizleyip, yıkadığınız arpacık soğanlarını ve brüksel lahanasını ekleyin.
Havuçların dışını kazıyıp, yıkayın, doğrayıp, yemeğe ekleyin.
Patateslerinde kabuklarını soyup, yıkayın ve istediğiniz şekilde doğrayıp, yemeğe ekleyin.
Yemeğinizin tuzunu ve istediğiniz baharatı (kırmızı pul biber vs.) ve 2 su bardağı suyu ekleyip, tencerenin kapağını kapatın.
Ocak hararetli yanarsa suyunuz çabucak buharlaşıp, yemeğiniz susuz kalabilir.
Kısık ateşte brüksel lahanaları ve sebzeler pişinceye kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

5 Mart 2010 Cuma

YABAN MERSİNLİ KEK

Muhterem'le afiyetleYaban mersini, son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir meyve.
Yaban mersini kurusunu ilk defa geçen yıl annemde gördüm, açıkçası ilk önce vişne kurusu zannettim, annem yaban mersini olduğunu söyleyince "bu göz alıcı rengi olan meyveyi mutlaka keklerde ve tatlılarda kullanmalıyım" diye düşündüm.
İlk icraatım kek yapmak oldu.
Bu güzel meyvenin güzelliğinin yanı sıra pek çok faydası olduğunu da belirtmek isterim.
Sizi, yaban mersini hakkında çok açıklayıcı bir yazı yazan sağlıklı ve helal beslenme ve gıdalarda ki katkı malzemeleri ile ilgili yazdığı yazılarını severek ve güvenerek takip ettiğim Handenur'un sayfası olan Sarmaşık Eczanesi'ne yönlendiriyorum.
"Afiyetle Kalın"