Geçenlerde, uzun zamandır tart yapmadığımı ama köyden gelen mürdüm erikleri ile tart yaptığımdan bahsetmiştim.
Mürdüm eriğini daha önce kekte kullanmıştım ama ilk defa tartta kullandım.
Açıkçası umduğumdan daha iyi sonuç verdi.
Üzerine serpilen birer çay kaşığı toz şeker eriğin karamelize olmasını sağladı.
Bademler hem tat, hemde görüntü olarak tarta çok yakıştı.
Kreması için, muhallebi pişirmek yerine vanilyalı puding kullandım.
Mürdüm eriğinin mevsimi tamamen geçmeden yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Diğer tart tariflerimi görmek için, bakınız;
Vişneli tart
Kayısılı fıstıklı tart
Kivili Tart
Çilekli Tart
MÜRDÜM ERİKLİ BADEMLİ TART;
Malzemeler;
Tart hamuru için;
3,5 su bardağı un,
125 gram oda ısısında tereyağ veya margarin,
1 yemek kaşığı yoğurt,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 çay kaşığı tuz,
1 su bardağı pudra şekeri,
1 yumurta,
Kreması için;
1 paket vanilyalı puding,
3 su bardağı süt,
Üzeri için;
12 adet mürdüm eriği,
24 adet badem,
Eriklerin üzerine serpmek için toz şeker,
1 çay bardağı toz Antep fıstığı.
TARİFİ;
Not;
Tart kalıbını yağlamak için margarinden 1 tatlı kaşığı ayırın.
Tart hamuru malzemelerini karıştırarak pürüzsüz oluncaya kadar yoğurun.
Yoğurduğunuz hamuru dinlenmeye bırakın.
Tart kalıbını yağlayın.
Pişen tartı kolayca çıkarmak için yağlı kağıttan iki tane şerit kesip, tart kalıbına + şeklinde yerleştirip, bir asansör hazırlayın.
Yağlanmış, içine şerit halinde kesilip + şeklinde yağlı kağıt serilmiş kalıbınızın içine, açtığınız hamuru yerleştirin.
Diplerini ve kenarlarını iyice yerleştirin, bıçak veya çatalla hamuru bir kaç yerinden delin.
Pudingi süt ile pişirin.
Karıştırarak biraz soğutun ve tart hamurunun üzerine yerleştirin.
Eriklerin batmaması için pudingin soğumasını ve hafifçe kabuk tutmasını bekleyin.
Puding soğuduktan sonra yıkayıp, kurulayıp, ikiye ayırdığınız erikleri pudingin üzerine dizin.
Eriklerin her birinin üzerine bir çay kaşığı toz şeker serpin.
Bademleri 5-6 dakika haşlayıp, soğuk suyun içine atın.
Kabuklarını soyup, eriklerin tam ortasına birer tane yerleştirin.
Tartı önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında pişirin.
Erikler, üzerinde ki şeker sayesinde karamelize olacaktır.
Tartınızı pudingin biraz sertleşmesi için 1-2 saat dinlendirin.
Üzerini toz Antep fıstığı ve nane yaprakları ile süsleyin.
En başta hazırladığımız yağlı kağıt asansörünü kullanarak, tartınızı servis tabağına aktarın.
Not; Yağlı kağıdın uçlarından tutmak için birine ihtiyacınız olacak.
"Afiyet Olsun"
12 Ekim 2010 Salı
11 Ekim 2010 Pazartesi
SARDALYA PANE
Bu yılın balık sezonu çoktan başladı.
Bizim evde de eşim için pek çok balık pişti.
Geçen hafta tezgahta ilk defa sardalya görünce, balık arşivimde değişik bir balık bulunsun diyerek aldım.
Sardalyayı genellikle yaz aylarında balıktan ayrı duramayan eşimin aldığı sardalya konservesi ile biliyordum.
Görünütüsü hamsinin biraz daha büyüğüne benziyor.
Sardalya tarifi ararken sardalyanın asma yaprağına çok yakıştığını anlatan yazılarla ve asma yaprağı ile yapılan pek çok tarifle karşılaştım.
Hemen onu da denedim, bakınız; Asma Yaprağında Sardalya
Bugün verdiğim sardalya tava tarifini Lezzet Pınarı blogundan aldım.
Bu tarifin özelliği, sardalyayı pişirmeden önce maden suyu ile hazırladığınız unlu karışıma buluyorsunuz, daha sonra kızartıyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"
SARDALYA;
Boyu 15-20 santimetre arasında olan sardalya yassı, ufak ağızlı, dişleri olmayan, baş ve gözleri normal yapılı, karnı ve yan tarafları kirli beyaz, sırtı yeşil dalgalı bir balıktır.
Bir tane sırt yüzgeci vardır. Kuyruk yüzgeci çatal biçimindedir.
Yumuşak ve lezzetli bir eti vardır.
Taze olarak tava ve ızgara yapıldığı gibi tuzlu ve konserve olarak da tüketilir.
Yaz aylarında lezzeti artar.
Izgarası ve buğulaması güzel olur.
Ekim ayında asma yaprağı ile ızgara yapılır.
*Bilgiler, Rahmetli Tuğrul Şavkay'ın Hürriyet için hazırladığı yemek ansiklopedisinden alınmıştır.
SARDALYA TAVA (PANE);
Malzemeler;
1 kilo sardalya,
1 şişe maden suyu,
1 su bardağı un,
Tuz ve kızartmak için sıvı yağ.
TARİFİ;
Sardalyaları kılçıkları dahil temizleyip, yıkayın ve iyice süzün.
Maden suyu, unu ve tuzu ekleyerek karışımı hazırlayın.
Sardalyaları bu karışma bulayarak, kızgın yağda kızartıp, kağıt havlunun üzerine dizin.
Yağı süzülen balıkları bol yeşillik ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Bizim evde de eşim için pek çok balık pişti.
Geçen hafta tezgahta ilk defa sardalya görünce, balık arşivimde değişik bir balık bulunsun diyerek aldım.
Sardalyayı genellikle yaz aylarında balıktan ayrı duramayan eşimin aldığı sardalya konservesi ile biliyordum.
Görünütüsü hamsinin biraz daha büyüğüne benziyor.
Sardalya tarifi ararken sardalyanın asma yaprağına çok yakıştığını anlatan yazılarla ve asma yaprağı ile yapılan pek çok tarifle karşılaştım.
Hemen onu da denedim, bakınız; Asma Yaprağında Sardalya
Bugün verdiğim sardalya tava tarifini Lezzet Pınarı blogundan aldım.
Bu tarifin özelliği, sardalyayı pişirmeden önce maden suyu ile hazırladığınız unlu karışıma buluyorsunuz, daha sonra kızartıyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"
SARDALYA;
Boyu 15-20 santimetre arasında olan sardalya yassı, ufak ağızlı, dişleri olmayan, baş ve gözleri normal yapılı, karnı ve yan tarafları kirli beyaz, sırtı yeşil dalgalı bir balıktır.
Bir tane sırt yüzgeci vardır. Kuyruk yüzgeci çatal biçimindedir.
Yumuşak ve lezzetli bir eti vardır.
Taze olarak tava ve ızgara yapıldığı gibi tuzlu ve konserve olarak da tüketilir.
Yaz aylarında lezzeti artar.
Izgarası ve buğulaması güzel olur.
Ekim ayında asma yaprağı ile ızgara yapılır.
*Bilgiler, Rahmetli Tuğrul Şavkay'ın Hürriyet için hazırladığı yemek ansiklopedisinden alınmıştır.
SARDALYA TAVA (PANE);
Malzemeler;
1 kilo sardalya,
1 şişe maden suyu,
1 su bardağı un,
Tuz ve kızartmak için sıvı yağ.
TARİFİ;
Sardalyaları kılçıkları dahil temizleyip, yıkayın ve iyice süzün.
Maden suyu, unu ve tuzu ekleyerek karışımı hazırlayın.
Sardalyaları bu karışma bulayarak, kızgın yağda kızartıp, kağıt havlunun üzerine dizin.
Yağı süzülen balıkları bol yeşillik ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
8 Ekim 2010 Cuma
KAHVALTI MASASI-10
Daha önce bahsetmiştim, annem yazın 2-3 ayını Abana'da ki evinde geçiriyor.
Bu yıl Ramazan ayının sıcak günlere gelmesi ile annem Ramazan'ı ve Bayramı da Abana'da geçirdi.
15 gün önce İstanbul'a döndü.
Her yıl annemin İstanbul'a döndüğü günün akşamı hepimiz annemde yemeğe toplanırız.
Annemde Abana'dan getirdiği incirleri, yazın hazırladığı kızılcık tarhanasını ve normal tarhanasını ve daha pek çok yöresel ürünleri çocuklarına paylaştırır.
Bu yıl kızkardeşimden "erken gelebiliriz sende kahvaltıya toplanalım" önerisi geldi.
Annemle evimiz yakın olduğu için kahvaltıya bana toplandık, akşam yemeğinde ise eşlerimizle birlikte annemdeydik.
Bu yıl Ramazan ayının sıcak günlere gelmesi ile annem Ramazan'ı ve Bayramı da Abana'da geçirdi.
15 gün önce İstanbul'a döndü.
Her yıl annemin İstanbul'a döndüğü günün akşamı hepimiz annemde yemeğe toplanırız.
Annemde Abana'dan getirdiği incirleri, yazın hazırladığı kızılcık tarhanasını ve normal tarhanasını ve daha pek çok yöresel ürünleri çocuklarına paylaştırır.
Bu yıl kızkardeşimden "erken gelebiliriz sende kahvaltıya toplanalım" önerisi geldi.
Annemle evimiz yakın olduğu için kahvaltıya bana toplandık, akşam yemeğinde ise eşlerimizle birlikte annemdeydik.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)