Geçenlerde eski yemek dergilerimi karıştırıyorken karşıma çıktı.
Evde ekmek yoktu maya vardı, hemen denedim çok memnun kaldım.
Tarifte ufak tefek 1-2 değişiklik yaptım, 3 olan yumurta sayısını, 1 yumurta+1 yumurta beyazı olarak değiştirdim.
Birde instant maya yazıyordu ama bende yaş maya vardı, yaş maya kullandım.
Tarifte yumurta sarısını 1 kaşık su ekleyerek sürün yazıyordu, bende öyle yaptım ama ekmeklerin rengi tariftekinden daha açık oldu.
O yüzden size tavsiyem su karıştırmadan direkt yumurta sarısı sürün.
"Afiyetle Kalın"
Malzemeler;
Yarım su bardağı ılık süt,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 paket instant maya veya 42 gramlık yaş maya,
1 yumurta, 1 yumurta beyazı,
25 gram tereyağ,
2 yemek kaşığı haşhaş,
3 su bardağı ekmek unu,
1 tatlı kaşığı tuz,
Üzeri için;
1 yumurta sarısı.
TARİFİ;
Ilık süt, şeker, yumurta, tereyağ ve tuzu bir kasede karıştırın.
Un, maya ve haşhaş tohumunu ekleyip, yoğurun.
Hamuru yoğurduğunuz kabın üzerini örtün.
Üzerini örttüğünüz hamuru 35 dakika mayalandırın.
Kare bir tepsiyi yağlayıp, hafif un serpin.
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın ve tepsinin içine dizin.
Hamurlar iki katı büyüklüğüne ulaşıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika daha dinlendirin.
Yumurta sarısını bir fırça yardımı ile hamurların üzerine sürün.
200 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin.
Not;
Ben doğalgazlı fırın kullanıyorum, yukarıdaki ayar derginin önerdiği ayardır.
Gazlı fırın için orta hararette diyebiliriz.
Fırından çıkan ekmeklerin üzerini temiz bir bezle örtüp, yumuşak kalmasını sağlayın.
"Afiyet Olsun"

Erguvanların 2. bölümünü ve hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-İstanbul'da Erguvan Zamanı 2. Bölüm
