26 Temmuz 2012 Perşembe

ERİŞTELİ, TAVUKLU, YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA

Sıcaklar tüm hızı ile sürerken, yemek için yoğurtlu salatalar ve hafif yemekler tercih ediyoruz.
Ramazan ayında olduğumuz için de bizi tok tutacak yemeklere ihtiyacımız var.
Bu salata ise bu konuda çok iyi, neden derseniz;
1-Erişteli olduğu için tok tutuyor.
2-Yeşil mercimek sayesinde günlük proteini almış oluyorsunuz.
3-Tavuğun hafif olduğunu ama tok tutma özelliği olduğunu unutmamak lazım.
4-Yoğurtlu olduğu için yerken ferah bir etki bırakıyor.
5-"Bu kadar faydalı olan bir şey tatsızdır" diye düşünmeyin, kesinlikle çok lezzetli bir salata.
E daha ne olsun, yapıp yiyenlere afiyet olsun : )
"Afiyetle Kalın"


25 Temmuz 2012 Çarşamba

İNCİRLİ ISLAK TATLI

Geçen kış, kızkardeşim kuru incirle hazırlanan bu tatlıyı (benim mutfağım-Asya) sitesinde görüp, denemiş.
Telefonda tatlının lezzetini o kadar güzel anlattı ve tatlıyı yapmam için ısrar etti ki hemen malzemeleri temin edip, ertesi gün bende yaptım.
Tatlının tadına  bakınca kardeşime hak verdim, gerçekten nefis bir tatlı.
Kek bölümü ekmek kadayıfına çok benziyor.
Bu tatlı için kuru incir aldığım zaman birde "İncir Uyutması" yapmıştım.
Artan incirleriniz olursa incir uyutması yaparak değerlendirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

23 Temmuz 2012 Pazartesi

KABAKLI-VEJETERYAN PİZZA

Ramazan'ın ilk iftarında sofralar daha bir özenli kurulur, yemekler daha bir özenli hazırlanır.
Oruçlu bünyemizin bize yaptıramayacağı tarif yoktur.
Hava sıcakmış, fırın çalışınca mutfak çok ısınıyormuş, diye düşünmezsiniz bile : )
Ramazan'ın ilk iftarında, oruçlu bünyemiz bizden pizza istedi.
Tabii bunda kapıya bırakılan pizzacının broşürü çok etkili oldu.
Pizzaların resimlerini görünce sipariş vermek yerine kendim yaptım.
Eşim ve kızım için, içinde şarküteri ürünleri olan pizza hazırladım.
Sebzeli pizzaları daha çok sevdiğim için bir tane de sebzeli pizza hazırladım.
Sebze olarak körpecik sakız kabak, kırmızı ve yeşil biber, mısır ve yeşil zeytin kullandım.
Kalın hamurlu ve yumuşak pizza sevdiğimiz için her zaman kullandığım hamurumu hazırladım.
Vereceğim ölçü 32 santimlik yuvarlak Borcam'da 2 adet pizza içindir. 
"Afiyetle Kalın"

KABAKLI, VEJETERYAN PİZZA;
Malzemeler;
Hamur İçin;
1 adet (42 gramlık)küçük paket yaş maya,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un (tahminen 5-5 buçuk su bardağı)
Üzeri için;
2 adet körpe sakız kabak,
1 adet kırmızı biber,
4 adet yeşil biber,
1 çay bardağı haşlanmış mısır,
1 çay bardağı halka halka doğranmış kırmızı biberli yeşil zeytin,
1 su bardağı ince şeritler halinde doğranmış kaşar peynir,
Zeytinyağı.
Ayrıca;
1 adet yumurta,
Çörek otu.
Kalıbı yağlamak için;
Biraz sıvı yağ ve un.
TARİFİ;
Mayayı ılık su ve süt içinde iyice ezin.
Sıvı yağı, yumurtayı ekleyip, karıştırın.
Ununu ilave edip, tuzunu ve şekerini ekleyin.
Kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Çok çabuk toparlanan bir hamur olduğu için çabucak toparlanacaktır.
Hamurun üzerini örtüp, sıcak bir yerde 15 dakika dinlendirin.
Dinlenen ve kabaran hamuru ikiye ayırın.
Hamurun diğerini de farklı bir iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.
Yuvarlak bir Borcamı yağlayıp, un serpin.
Hamuru merdane yardımı ile açıp, kalıbınıza kenarları biraz yukarıda olacak şekilde yerleştirin.
Daha sonra kenarlarını içe doğru kıvırın.
Yumurtayı kırıp, iyice çırpın.
Kalıbın içine yerleştirdiğiniz hamuru önce yağlayın, sonra çırptığınız yumurtayı hamurun kenarlarına ve içine sürün.
Ortasının çok kabarmaması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Körpe sakız kabağı iyice yıkayın, dış kabuğunu kazımadan ince dilimler halinde dilimleyin.
2-3 kaşık zeytinyağı ve biraz tuz ile harmanlayın.
Kabak dilimlerini hamurun üzerine dizin.
Doğradığınız kırmızı ve yeşil biberi, mısırı, yeşil zeytini üzerine yerleştirin.
Kenar kısmına çörek otu serpin.
Önceden ısıttığınız ılık halde ki fırında, orta hararette pişirin.
Kaşar peyniri pişmesine yakın ekleyin.
Sıcak sıcak servis yapın.
Fırından çıkardıktan sonra üzerini temiz bir bezle örtüp 5-10 dakika bekletirseniz pizzanız pamuk gibi yumuşak olur.
"Afiyet Olsun"