18 Eylül 2012 Salı

TAZE REYHAN ŞERBETİ

Muhterem'le Afiyetle
Taze reyhan şerbetini Cahide Hanım da gördüğüm zaman hemen bir kenara not aldım.
Reyhanı çok severim, mevsiminde taze taze, mevsim dışında da kurusunu sık sık kullanırım.
Daha önce şerbetini hiç görmemiştim, hemen denedim.
Reyhana has tad ve koku aynen şerbetinde de  oluyor ve muhteşem bir renk ortaya çıkıyor.
Sıcak havalar henüz geçmeden, reyhan tezgahlardan kalkmadan denemenizi öneririm.
"Afiyetle Kalın"

16 Eylül 2012 Pazar

PATATESLİ YUMURTA

Patatesli yumurta "kahvaltıya ne hazırlasam?" sorusunun en güzel cevabıdır.
Büyük küçük herkesin itiraz etmeden yiyeceği nefis bir kahvaltılıktır.
Üstelik yapımı da çok kolay olduğu için, mutfakla arası olmayanlar, yeni evliler ve öğrenciler kahvaltı dışında da patatesli yumurtaya öğünlerinde sık sık yer verirler.
Fakat bugünlerde yumurtaya % 100 zam yapılmış, bu zammı şiddetle kınıyorum.
Yumurta, bu ülke de evine et giremeyen  milyonlarca ailenin en önemli protein kaynaklarından birisidir.
Acilen yumurta zammı geri çekilmeli, hiç olmazsa fiyat makul bir seviyeye indirilmelidir.
"Afiyetle Kalın"
PATATESLİ YUMURTA;
Malzemeler;
3 adet orta boy patates,
3 adet yumurta,
Sıvı yağ, tuz,
İsteğe bağlı çeşitli baharatlar (karabiber, kırmızı pul biber, nane)

TARİFİ;
Patatesleri yıkayıp, soyun.
Küçük küpler halinde doğrayın.

Mümkünse yapışmaz yüzeyli bir tavaya, 1 çay bardağı sıvı yağ ekleyip ısıtın.
İçine küp küp doğradığınız patatesleri ilave edin.
Üzerine tuzunu serpin.
Not;
Patatesler tavaya ilk girdiğinde ısının etkisi ile yumuşamaya başladığı için ilk dakikalarda karıştırmayın.
Patatesler kızarmaya başladığı zaman karıştırmaya başlayabilirsiniz.
Patatesler tamamen kızarıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
Yumurtaları bir kasenin içine kırıp, karıştırın.
İstediğiniz baharatları çırpılmış yumurtaya ilave edin.
Yumurtayı patateslerin üzerine döküp, karıştırın.
Yumurta pişince ocaktan alın.

Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

14 Eylül 2012 Cuma

BALIK-EKMEK

sokak lezzetleri
2012-2013 Balık sezonu 1 Eylül'de açıldı.
Balıkseverlerin gözü aydın : )
Balık tariflerine sezon ile birlikte tekrar başlıyorum.
Aslında bugüne kadar yayınladığım balık tarifleri için de bir dosya hazırlamak istiyorum.
Fakat çok sayıda tarif olduğu için 2 bölüm halinde yayınlayabilirim.
Bu arada; bu tarif benim 40.balık tarifim, balık yemeyen biri için çok güzel bir rakam :  )
Gelelim bugünkü tarifimize;
Balık-Ekmek, İstanbul'un meşhur sokak yemekleri arasında  başı çeker.
Karnınız açsa, deniz kıyısında bir semtteyseniz, hele bir de Eminönü'ndeyseniz ve balık seviyorsanız seçiminiz büyük ihtimalle balık-ekmek üzerine olacaktır.
Üstelik balık-ekmek yemek için cebinizin şişkin olmasına hiç gerek yok, bazı dönemlerde fiyatları oldukça makul oluyor.
Evde balık-ekmek hazırlamak için ızgaranız yoksa, ocak üzerinde tost yapılan aletlerden 1 tane alıp, sadece balık için kullanabilirsiniz.
Fakat ocağın çok kirlenmemesi için, ocağın kenarlarını ve civarını alüminyum folyo ile kaplamanızı öneririm.
"Afiyetle Kalın"

balık ekmek nasıl yapılır?
BALIK-EKMEK;
Malzemeler;
2 adet fileto çıkarılmış palamut,
2 adet kuru soğan,
2 adet domates,
Kıvırcık veya roka,
Kırmızı Pul Biber, tuz, sıvı yağ.
Ekmek.
TARİFİ;
Balık aldığınız yerdeki balıkçıya, balığı fileto olarak temizletin.
İyice yıkayıp, süzdürün.
Izgara ya da tost makinesine fırça ile biraz sıvı yağ sürün.
Balıkları ızgaraya dizip, pişirin.
Domatesi ve soğanı incecik dilimleyin.
Kıvırcık veya rokayı yıkayıp, süzdürün ve yarım ekmeğin içine önce kıvırcık döşeyin.
Üzerine soğan ve domates yerleştirin.
Pişen balıkları iri parçalar halinde, derisini soyarak  soğanın üzerine yerleştirin.
Üzerine biraz tuz ve kırmızı pul biber, isterseniz turşu yerleştirin.
Tekrar soğan ve domates dizip, balık ekmeği hazırlayın.
Sıcak sıcak afiyetle yiyin : )
"Afiyet Olsun"

 
Balık Ekmek denince akla ilk önce Eminönü gelir.
Daha önce gezi sayfamda yayınladığım Eminönü gezi resimleri için, bakınız;