12 Ekim 2012 Cuma

ÇAY DAVETİ-19

Başlık çay daveti olarak yazıyor ama bu masayı basit bir öğleden sonrası çayı için 25 Haziran'da hazırlamıştım.
Annem bir gün sonra tatil için Abana'ya gidecekti, gitmeden önce beraber bir gün geçirelim diye çaya davet etmiştim.
Annem, yengem, yeğenim ve kızımla birlikte güzel bir öğleden sonra geçirmiştik.
Araya giren tatil ve Ramazan ayı sebebi ile yayını bugünlere kaldı.


11 Ekim 2012 Perşembe

BOSTAN PATLICANI PANE

Mevsimi geçmeden tariflerini yayınlamaya çalıştığım bir kaç sebzeden biriside patlıcan.
Patlıcanı artık her mevsimde bulabilirsiniz ama her sebze-meyve kendi mevsiminde güzel.
Şu an da mevsimi bitmeden yayınlanmayı bekleyen 4 tarifim var, onları da bir hafta içinde yayınlamayı planlıyorum.

Patlıcan tariflerim burada

Bostan patlıcanı tariflerim burada

"Afiyetle Kalın"

BOSTAN PATLICANI PANE;
Malzemeler;
2 adet bostan patlıcan, (bulamazsanız kemer patlıcan da olur)
Pane için;
1 şişe maden suyu,
1 su bardağı un,
Tuz,
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Servis için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak.

TARİFİ;
Bostan patlıcanının kabuğunu şerit şerit keserek alacalı soyun.
Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin.
Sıkarak tuzlu sudan çıkarıp, boyuna ince dilimler halinde dilimleyin.
Not;
Kalın dilimlerin kızarmama ihtimali olduğu için, dilimleri ince olarak kesin.
Pane malzemelerini karıştırarak, akıcı krep hamuru kıvamında harç hazırlayın.
Patlıcan dilimlerini bu harca batırarak yağda kızartın.
Ocağın ısısı çok hararetli olmasın, yüksek ısıda pane hamuru çabuk pişer, patlıcan çiğ kalabilir.
Hazırladığınız patlıcan paneleri sıcakken, sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye uzun zaman sonra güncellendi : )
Tatilden sonra ağırlığı yemek bloguma verdiğim için gezi blogumu güncellemeye fırsat bulamamıştım.
Bu yazı ve resimlerle gezi yazılarıma devam ediyorum.
İlk yazı konum, yaz tatilimizle ilgili resimlerden oluşuyor.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Yaz Tatili 2012

9 Ekim 2012 Salı

TAZE FASULYE MÜCVERİ

mücver
Mücveri nasıl bilirsiniz?
En popüler cevabın "kabaklısını biliriz" olduğuna eminim.
Fakat mücver yaparken kullanacağınız sebzelerin sınırı yok, istediğiniz sebze ile mücver yapabilirsiniz.
Fasulye gibi sert olanları haşlayarak, kök sebzeleri rendeleyerek, yaprak sebzeleri haşlamanıza gerek kalmadan incecik doğrayıp mücver hazırlayabilirsiniz.
Daha önce pek çok sebze (Ispanak- Pazı-Kabak-Kereviz-Havuç-Mısır-Karışık Otlar) ile mücver yaptım ama taze fasulye ile mücver yapmak hiç aklıma gelmemişti.
Bu tarifi Mutfak Sırları sitesinde Nilay'da görünce hemen denedim.
Bizim evde taze fasulye artık mücver olarakta sevilerek tüketiliyor.
"Afiyetle Kalın"

 mücver yapımı
TAZE FASULYE MÜCVERİ;
Malzemeler;
300 gram taze fasulye,
1 adet kırmızı biber,
1 adet yumurta,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı karbonat veya kabartma tozu,
Un, (tahminen 2 ya da 2,5 su bardağı)
Tuz.
Kızartmak için;
Sıvı yağ.

mücver nasıl yapılır?
TAZE FASULYE MÜCVERİ TARİFİ;
Taze fasulyenin baş kısımlarını koparın.
Kılçığı varsa bıçakla kesip, çıkarın.
1-2 santim boyunda doğrayın.
Kaynayan tuzlu su da haşlayın.
Not;
Fasulyeyi haşlarken mutlaka tuz ilave edin, hamurda ki tuz haşlanmış fasulyeye etki etmiyor.
Haşlanan fasulyeyi süzün, üzerinden soğuk su geçirin.
Fasulyeler iyice süzüldükten sonra büyük bir kaseye alın.
Kırmızı biberin tohumunu çıkarıp, küçük küçük doğrayın ve kaseye ekleyin.
Yumurtayı kırıp, ekleyin.
İçine 1 su bardağı süt, 1 su bardağı su ilave edin ve iyice karıştırın.
Tuzunu, karbonatını ve aldığı kadar ununu ekleyip, karıştırın.
Hamurun kıvamı krep hamuru gibi akışkan olmalı.
Tavanın yüzeyine sıvı yağ gezdirip, kızdırın.
Hazırladığınız mücver hamurundan 2-3 kaşık tavaya ekleyip, kaşığın tersi ile düzleştirin.
Mücverin önünü ve arkasını pişirin.
Diğer mücverleri de bu şeklilde pişirin.
Yoğurt ve salata ile birlikte servis edin.
"Afiyet Olsun"