29 Aralık 2013 Pazar

ÇİÇEK POĞAÇA

 
Bu aralar mayalı tariflerle pek haşir neşir oldum.
Değişik poğaça tarifleri, çörekler, ekmekler derken tarifi verilecek pek çok mayalı tarif birikti.
Bugün tarifini verdiğim çiçek poğaçanın yapımı çok kolay, değişik görünümlü poğaça yapmak istiyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz.
Bu tarifte poğaçanın şeklinin bozulmaması için şekil vermeden önce hamuru yoğurunca mayalanmasını bekliyoruz.
Şekil verdikten sonra mayalandırırsanız poğaçaların şekli bozulabilir.
"Afiyetle Kalın"

MAYALI ÇİÇEK POĞAÇA;
Malzemeler: (2 fırın tepsisi için)
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
1 kase ufalanmış beyaz  peynir,
6-7 dal maydanoz.
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
Çekirdek içi, Çörek otu, Haşhaş tohumu.

MAYALI ÇİÇEK POĞAÇA TARİFİ;
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı çok büyük olmayan klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 25 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde koparıp, elinizle yuvarlayıp şeklini düzeltin.
Yuvarladığınız hamuru ortadan dışa doğru açın, içine maydanoz doğradığınız peynirli iç malzemesinden yerleştirin.
Kenarlarını peynirin üzerine doğru kapatıp, yuvarlayın.

Yuvarlayarak top yaptığınız hamurun üzerine hafifçe bastırın.
Mutfak makası veya bıçakla üzerini eşit aralıklarla (resimde ki gibi) kesin.
Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığınız poğaçaları dizin, üzerine yumurta sarısı sürün.
Not;
Şeklinin bozulmaması için tepside mayalanmasını beklemiyoruz.
Tam ortasına çekirdek içi veya çörek otu yada haşhaş tohumu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"


21 Aralık 2013 Cumartesi

KAHVALTI MASASI 34-KÖYDE KAHVALTI (3)

muhteremle afiyetle
Bu yaz köyde hazırladığım misafir kahvaltı masalarından sonuncusu bu masa oldu.
Bu kahvaltıdan 1 gün sonra ne yazık ki evi kapatarak yaz tatilimizi bitirdik.
4 kişilik misafir grubumla birlikte 6 kişiydik.
Menüyü oluştururken bahçede bol bulunan pazıyı kullanarak, hem börek, hemde yumurtalı pazı kavurması yaptım.
Annem gelirken çıtır çıtır simit getirmişti, simiti de böreğin yanında servis yaptım.
İstanbul'da neredeyse hiç yapmadığım kızartmayı, köyde körpecik biberleri görünce bol bol yapıyorum : )

19 Aralık 2013 Perşembe

KEREVİZ TURŞUSU

celeriac
Kereviz kendine has kokusu ve tadı ile çok güzel bir kışlık sebze olsa da, ne yazık ki pek çok kişi kerevizi sevmez.
Fakat kereviz soğuk olarak yendiği zaman o klasik kokusu çok baskın olmadığı için, soğuk olarak tüketmenizi öneririm.
Mesela portakalla pişirilen zeytinyağlı yemeğini, yoğurtlu salatasını, panesini v.s mutlaka deneyin.
Bugün tarifini verdiğim kereviz turşusu ise tamamen doğaçlama oluştu.
Mor lahana turşusu kurarken kullandığım ölçü ve yöntemi kereviz turşusu için de kullandım.
Turşuyu kurmak için kerevizi V rende yada mandolin rende diye bilinen bir rende ile rendeledim.
Renk vermesi için havuç ekledim, turşuyu kurduktan 10 gün sonra yemeğe hazır hale geldi fakat şunu belirtmek isterim ki yumuşak bir turşu değil, daha diri bir turşu oluyor.
Kereviz ile hazırladığım diğer tariflerimi BURADAN görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"