6 Ocak 2014 Pazartesi

YOĞURTLU PANCAR SALATASI

 yogurtlu pancar salatasi
Kırmızı pancar kış aylarında tezgahlarda boy gösterir ama çok tüketilen bir sebze olmadığı için her tezgahta da bulunmaz.
Ben mümkün oldukça pancar almaya ve bir şeyler yapmaya çalışırım, hiç bir şey yapmasam da salatalara turp ve havuç gibi rendeliyorum.
Salataya rendelediğiniz zaman yoğun rengi ile salatada bulunan bütün sebzeler bir anda pancarın o tatlı koyu pembe rengine bürünüyor.
Bugün tarifini verdiğim yoğurtlu pancar salatası "pembe sultan" diye de bilinir.
Orjinalinde haşlanarak rendelenir ama ben çiğden yaparım, sertliğini almak içinde servisten 2-3 saat önce rendeleyip, tuz ve zeytinyağı ile karıştırıp bekletirim.
Tuz ve zeytinyağında beklediği için biraz daha yumuşar, servise yakın yoğurdunu eklerim.
Haşladığınız zaman az da olsa rengini kaybeder ama çiğken rengi çok canlıdır.
Daha önce yayınladığım pancar tariflerim burada.
"Afiyetle Kalın"

kirmizi pancar salatasi
YOĞURTLU KIRMIZI PANCAR SALATASI;
Malzemeler;
3 adet orta boy kırmızı pancar,
2 su bardağı yoğurt,
1 diş sarımsak,
Zeytinyağı ve tuz.

pembe sultan salatası
TARİFİ;
Pancarları çiğ olarak tüketecekseniz önce iyice yıkayın, kabuklarını soyup rendeleyin.
Yumuşaması için servisten 2-3 saat önce tuzunu ve zeytinyağını ilave edin.
Haşlanmış olarak kullanmak isterseniz pancarı yıkadıktan sonra haşlayın, kabuklarını soyup rendeleyin.
1 diş sarımsak ile tatlandırdığınız yoğurdu salataya ilave edin.
Not;
Sulanmaması için yoğurdunu servise yakın ekleyin.
Hepsini bir karıştırıp, servis tabağına yerleştirin.
"Afiyet olsun"


2 Ocak 2014 Perşembe

TRABZON HURMALI TOP KEK

 
Trabzon hurması yada bilinen diğer adı ile Cennet hurması ne yazık ki diğer meyveler kadar ilgi görmez ama sonbahar ve kış ayların en göz alıcı ve faydalı meyvelerinin başında yer alır.
Olgunlaşmamış ham hali ile yediğiniz zaman buruk tadı yüzünden "bir daha yemem" diye düşündüğünüz meyveyi, olgunlaşıp tatlandığı zaman "bu benim yediğim buruk tatlı meyve olamaz" diye tanıyamazsınız bile.
Nitekim benim için aynen böyle oldu, pek tanımadığım bu meyveyi yıllar önce ham hali ile tatmıştım, tadı çok buruktu, "bir daha yemem" diyerek uzun zaman Trabzon hurması yemedim.
Geçen ay kızkardeşim kayınpederinin bahçesinde ki hurmalardan gönderdi, konuşmamız sırasında "üzerinde ki dal parçasının koparılmadan kalması gerektiğini ve iyice olgunlaşıp, tatlanınca yemem gerektiğini" söyledi.
Bende hurmaları meyve sepetine yerleştirip, üzerinde ki sapları ile birlikte olgunlaşmasını bekledim.
Olgunlaşan meyvelerin tadı beni gerçekten çok şaşırttı, ham halinde ki burukluktan eser yoktu, çok güzeldi.

30 Aralık 2013 Pazartesi

MUTLU YILLAR!

Yeni yılınız kutlu olsun.
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provokatörlerden, fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)
"Afiyetle Kalın"