17 Mart 2014 Pazartesi

TEREYAĞLI MAYALI ÇÖREK

Tereyağlı Çörek
Mayalı çörek tariflerine devam ediyorum ama bu seferki çörek tarifimiz tatlı değil, tuzlu-tereyağlı yumuşacık bir çörek tarifi.
Kahvaltı için harika bir tarif, çay davetlerinizde de poğaça yerine yapabilirsiniz.
Bu arada unutmadan belirteyim, bu ölçülerle 25 yada 27 adet çörek çıkıyor.
Not;
25-27 adet çörek, ince ya da kalın açmanıza ve hamuru büyük-küçük açmanıza bağlı olarak artabilir veya azalabilir.
Daha az olmasını isterseniz malzemeyi yarıya indirebilirsiniz veya hamurun diğer yarısı ile yapılış aşaması aynı olan "tereyağlı lokum ekmek" yapabilirsiniz.
 "Afiyetle Kalın"

Tereyağlı Çörek
TEREYAĞLI ÇÖREK;
Malzemeler; (25-27 Adet)
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
100 gram tereyağ,
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı. 

Tereyağlı Çörek
TEREYAĞLI ÇÖREK TARİFİ;
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 15 dakika mayalanmaya bırakın.
 

Tereyağlı Çörek Tarifi
Hamuru 2 parçaya ayırarak pezileyin.
Tezgaha un serperek dikdörtgen bir biçimde uzunlamasına açın.
Üzerine yumuşak tereyağının  yarısını sürün.
Hamuru uzun kenarından başlayarak kıvırıp, rulo yapın.

Tereyağlı Çörek Tarifi
Rulo yaptığınız hamuru yarım parmak genişliğinde dilimleyin.

Tereyağlı Çörek Tarifi
Dilimlediğiniz parçaların üçünü bir araya getirerek, kestiğiniz tarafı yukarıya bakacak şekilde pasta kapsülünün içine yerleştirin.
Ben kapsül olarak içi yağlı kağıt gibi bir malzeme ile kaplı olan sağlam bir kağıt kapsül kullandım.
Bu tür kapsülleriniz yoksa cam krem karamel kaplarını yağlayarak kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız çörekleri tepsiye dizin, tepside 30 dakika bekleterek mayalanmasını bekleyin.
Fırını orta hararette (180 derece) ısıtın.
Mayalanan hamurun üzerine hamuru söndürmeden yavaşça yumurta sarısı sürün.
Isınmış olan fırına yerleştirp, pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
Sıcak olarak servis yapın.

Tereyağlı Çörek
 "Afiyet Olsun"

15 Mart 2014 Cumartesi

BAL KABAKLI, KARALAHANA SARMASI

Tarifin başlığını okuyunca eminim şaşırdınız.
Bal kabaklı karalahana sarması bizim (Kastamonu) yöresel yemeklerimiz arasında yer alır.
Genç nesil fazla bilmese de, yapmasa da büyüklerimiz yaptığı zaman afiyetle yeriz :)
Ne yazık ki genç nesil arasında bu tarifi uygulayanı hiç görmedim.
Bu tarifi bize annem hazırlar, bizim en sevdiğimiz anne yemeklerinden birisidir.
Bal kabağı ve mısır bulguru sebebi ile hafif tatlımsı bir tadı var, ne yazık ki beyler biz hanımlar kadar sevmiyorlar :(
Bizde daha çok gündüz oturmalarında veya kahvaltılarda beyler aramızda yokken menümüze ekliyoruz.
Bakınız;

Çay Masası-24

Kahvaltı Masası-20

"Afiyetle Kalın"

13 Mart 2014 Perşembe

KAHVALTI MASASI-38

Denizde kum bende kahvaltı masası : )
Daha önce bahsetmiştim, sömestr tatili süresince kahvaltı ve çay için ayrı ayrı misafirlerim oldu.
Bu masayı da kahvaltı için ağırladığım misafirime hazırladım.
Bu masayı yayınlayınca bitti mi zannediyorsuz, yok hayır henüz bitmedi.
Geçtiğimiz Pazar günü hazırladığım kalabalık bir kahvaltı masası resimleri yayınlanmayı bekliyor : )

Masaların resmini çektiğim zaman blogda resimleri hemen yayınlamam mümkün olmuyor ama masalarımın resmini hazırlandığı anda instagram adresimde yayınlıyorum.
Mesela geçen hafta Pazar kahvaltısında hazırladığım misafir masamın resmini yine ilk önce Instagram'dan yayınladım, o masanın resimlerini ve ayrıntılarını daha sonra buradan yayınlayacağım.
Beni Instagram'da BU adresten takip edebilirsiniz.

KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.


Karışık Kızartma
Son dönemde kahvaltı için bu şekilde kızartma hazırlıyorum.
Patates, kırmızı ve yeşil biberi, mantarı küp küp doğrayıp, kızartıyorum.
Rengarenk bir görüntü ortaya çıkıyor.
Geçen hafta ki kahvaltı misafirlerime de kızartmayı aynı şekilde hazırladım.



Reçellerim;
"Afiyetle Kalın"