Dondurma tarifini görünce "bu mevsimde ne dondurması" diye sorabilirsiniz.
Bende bugünlerde bir dondurma firmasının reklamlarında ki cıngıl ile cevap veriyorum "kim demiş kışın dondurma yenmez diye" 😄
Kışın dondurma biraz tuhaf geliyor ama dondurmanın gerçekten mevsimi yok.
Yazın bol bol yiyebilir, kışın daha az tüketebilirsiniz.
Üstelik ben kestaneli dondurma tarifi vermek için yaz aylarını mı bekleyeceğim.
O zaman da bu tarifi denemek isteyenler kestaneyi nereden bulacak😕
Kafamda deli sorular, en iyisi siz tarifi okuyun.
Bu arada yeri gelmişken birde yine kış meyvesi olan Trabzon hurmasıyla da dondurma yaptım.
Onun tarifi de 👉BURADA
Kış meyvelerinden olup, dondurmaya çok yakışacak daha pek çok meyve var.
Kış meyveleri ile dondurma tariflerim devam edebilir😉
"Afiyetle Kalın"
9 Aralık 2016 Cuma
6 Aralık 2016 Salı
HAŞHAŞLI ÇÖREK
Haşhaşlı çörek, yapmayı çok istediğim fakat sarı haşhaş ezmesi bulamadığım için yapamadığım bir tarifti.
Geçen yıldan itibaren artık Bim ve A101 gibi marketlerde de yöresel bir ürün olan ve her yerde bulunmayan haşhaş ezmesi satılıyor.
Bende ilk çıktığı günlerde hemen aldım, mayalı hamur tarifimle haşhaşlı çörek hazırladım.
Tariften çok memnunum, sadece üzerine yumurta sürdüğüm için ruloların üzerinde çıtır bir tabaka oluştu.
Bir daha yaparsam üzerine yumurta sürmeyeceğim 😔
İç kısmı tel tel ayrılan, güzel bir mayalı tarif oldu.👍
Haşhaşlı çörek güzeldi ama sanırım biz ailece daha çok tahinli çöreği seviyoruz 😁
Tarifle ilgili birde şunu belirteyim;
Bu hamur tarifi ile büyük boy yuvarlak Borcam kullanabilirsiniz.
Ben tarifi hazırlarken 24 santimlik ve 18 santimlik iki kelepçeli kalıp kullandım.
"Afiyetle Kalın"
HAŞHAŞLI ÇÖREK;
Malzemeler;
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
5,5-6 su bardağı un,
İçi için;
1 su bardağı sarı haşhaş ezmesi,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi,
1 çay bardağı toz şeker,
Tarçın (isteğe bağlı)
HAŞHAŞLI ÇÖREK TARİFİ;
1 paket mayayı ılık sütün içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 5,5 veya 6 su bardağı un çekmektedir.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda, üzerini örterek 15 dakika mayalanmaya bırakın.
Haşhaş ezmesini sıvıyağ ile akışkan bir kıvama gelinceye kadar karıştırıp inceltin.
Hamuru 2 parçaya ayırarak pezileyin.
Tezgaha un serperek dikdörtgen bir biçimde uzunlamasına açın.
Üzerine sıvıyağ ile incelttiğiniz haşhaş ezmesini sürün.
Ceviz içi, toz şeker ve tarçın serpin.
Hamuru uzun kenarından başlayarak kıvırıp, rulo yapın.
Rulo yaptığınız hamuru 2-3 santim genişliğinde dilimleyin.
Kelepçeli kalıbı veya yuvarlak Borcamı yağlayın.
Dilim dilim kestiğiniz hamurları kestiğiniz yer yukarıya bakacak şekilde tepsiye yan yana dizin.
Hamurun diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın.
Hazırladığınız hamuru kelepçeli kalıpta veya tepside 1 saat bekleterek mayalanmasını bekleyin.
Not;
Ben üzerine bilmeden yumurta sürdüm, bu tarifte yumurta iyi bir görüntü vermiyor, yumurta sürmeyin !
Fırını orta hararette (180 derece) ısıtın.
Mayalanan hamuru ısınmış olan fırına yerleştirip, pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
Dinlenen haşhaşlı çöreği tepsiden alıp, servis tabağına yerleştirin.
Geçen yıldan itibaren artık Bim ve A101 gibi marketlerde de yöresel bir ürün olan ve her yerde bulunmayan haşhaş ezmesi satılıyor.
Bende ilk çıktığı günlerde hemen aldım, mayalı hamur tarifimle haşhaşlı çörek hazırladım.
Tariften çok memnunum, sadece üzerine yumurta sürdüğüm için ruloların üzerinde çıtır bir tabaka oluştu.
Bir daha yaparsam üzerine yumurta sürmeyeceğim 😔
İç kısmı tel tel ayrılan, güzel bir mayalı tarif oldu.👍
Haşhaşlı çörek güzeldi ama sanırım biz ailece daha çok tahinli çöreği seviyoruz 😁
Tarifle ilgili birde şunu belirteyim;
Bu hamur tarifi ile büyük boy yuvarlak Borcam kullanabilirsiniz.
Ben tarifi hazırlarken 24 santimlik ve 18 santimlik iki kelepçeli kalıp kullandım.
"Afiyetle Kalın"
HAŞHAŞLI ÇÖREK;
Malzemeler;
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
5,5-6 su bardağı un,
İçi için;
1 su bardağı sarı haşhaş ezmesi,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi,
1 çay bardağı toz şeker,
Tarçın (isteğe bağlı)
HAŞHAŞLI ÇÖREK TARİFİ;
1 paket mayayı ılık sütün içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 5,5 veya 6 su bardağı un çekmektedir.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda, üzerini örterek 15 dakika mayalanmaya bırakın.
Haşhaş ezmesini sıvıyağ ile akışkan bir kıvama gelinceye kadar karıştırıp inceltin.
Hamuru 2 parçaya ayırarak pezileyin.
Tezgaha un serperek dikdörtgen bir biçimde uzunlamasına açın.
Üzerine sıvıyağ ile incelttiğiniz haşhaş ezmesini sürün.
Ceviz içi, toz şeker ve tarçın serpin.
Hamuru uzun kenarından başlayarak kıvırıp, rulo yapın.
Rulo yaptığınız hamuru 2-3 santim genişliğinde dilimleyin.
Kelepçeli kalıbı veya yuvarlak Borcamı yağlayın.
Dilim dilim kestiğiniz hamurları kestiğiniz yer yukarıya bakacak şekilde tepsiye yan yana dizin.
Hamurun diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın.
Hazırladığınız hamuru kelepçeli kalıpta veya tepside 1 saat bekleterek mayalanmasını bekleyin.
Not;
Ben üzerine bilmeden yumurta sürdüm, bu tarifte yumurta iyi bir görüntü vermiyor, yumurta sürmeyin !
Fırını orta hararette (180 derece) ısıtın.
Mayalanan hamuru ısınmış olan fırına yerleştirip, pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
Dinlenen haşhaşlı çöreği tepsiden alıp, servis tabağına yerleştirin.
"Afiyet Olsun"
2 Aralık 2016 Cuma
PALAMUT KÖFTESİ
Beni uzun zamandır takip edenler bilir, ben balık yiyemem 😕
Fakat blog için ve eşimin balık sevmesi sayesinde pek çok balık tarifi hazırladım ve yayınladım.
Bugünkü tarifle birlikte bugüne kadar blogumda 42 balık tarifi vermişim, balık yemeyen birisi için çok iyi bir rakam😏
Verebileceğim bütün tarifleri verince uzun zamandır blog için yeni bir balık tarifi hazırlamadım.
En son 2 yıl önce balık tarifi vermişim 😔
Bu seneki balık sezonunda denizden Maşallah bol bol balık çıktı.
Bol olduğu için fiyatları da çok hesaplı oldu.
Herkesin kolaylıkla balık alabileceği bir sezon geçiriyoruz.
Bende bu fırsatı değerlendirip uzun zamandır yapmak istediğim palamut köftesini yaptım.
Bu tarif farklı balıklarla da yapılabilir, fakat palamutun kılçıkları daha kolay temizlendiği için köfte yapmak için çok uygun oluyor.
Balığın kılçığı ile uğraşmak istemeyen, balık yemeyen çocuklarınıza balık yedirmek için güzel bir tarif.
Pek çok balık köftesi tarifinde balık haşlanır, ben palamutu tavada yağsız olarak pişirdim, ondan sonra kullandım.
Bütün köfte malzemelerini mutfak robotundan geçirdim, şekil verdim, unlu tepsiye dizip, tavada pişirdim.
"Afiyetle Kalın"
PALAMUT KÖFTESİ;
Malzemeler;
1 adet büyük boy veya 2 adet orta boy palamut,
1 çay bardağı galeta unu,
2 adet yumurta,
1 adet orta boy soğan,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
5-6 dal maydanoz,
Tuz,
Ayrıca;
2 yemek kaşığı un,
Kızartmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı.
PALAMUT KÖFTESİ TARİFİ;
Palamutu balıkçıdan alırken ortasından ikiye böldürün.
Kanının süzülmesi için tuzlu suda 15 dakika bekletin.
İyice yıkayıp, süzün.
Balık tavasında yağ eklemeden pişirin.
Not;
İsteseniz balığı haşlayarak da hazırlayabilirsiniz.
Pişirdiğiniz balığın derisini, siyah etlerini ve kılçıklarını temizleyin.
Hazırladığınız balığı, yumurtaları, galeta ununu, zeytinyağını, kabuklarını soyup dörde böldüğünüz soğanları, ayıklayıp yıkadığınız maydanozları, ve damak tadınıza uygun tuz ve baharatları mutfak robotunun haznesine doldurun.
Bütün malzemeler birbirine karışacak şekilde mutfak robotunu çalıştırın.
Bütün malzemelerin iyice kıyılması gerekiyor.
Köfte hamuru hazır olunca 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.
Geniş bir tepsinin içine un serpin.
Avuç içlerinize sıvı yağ sürün.
Hazırladığınız palamut köftesi harcından yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yassı köfteler hazırlayın.
Hazırladığınız köfteleri un serptiğiniz tepsiye dizin.
Tavaya sıvıyağ dökün hazırladığınız ve una buladığınız palamut köftelerini önlü arkalı kızartarak pişirin.
Pişen köfteleri yağını süzmesi için önce kağıt havlu üzerine, daha sonra servis tabağına dizin.
Sıcak olarak servis yapın.
Fakat blog için ve eşimin balık sevmesi sayesinde pek çok balık tarifi hazırladım ve yayınladım.
Bugünkü tarifle birlikte bugüne kadar blogumda 42 balık tarifi vermişim, balık yemeyen birisi için çok iyi bir rakam😏
Verebileceğim bütün tarifleri verince uzun zamandır blog için yeni bir balık tarifi hazırlamadım.
En son 2 yıl önce balık tarifi vermişim 😔
Bu seneki balık sezonunda denizden Maşallah bol bol balık çıktı.
Bol olduğu için fiyatları da çok hesaplı oldu.
Herkesin kolaylıkla balık alabileceği bir sezon geçiriyoruz.
Bende bu fırsatı değerlendirip uzun zamandır yapmak istediğim palamut köftesini yaptım.
Bu tarif farklı balıklarla da yapılabilir, fakat palamutun kılçıkları daha kolay temizlendiği için köfte yapmak için çok uygun oluyor.
Balığın kılçığı ile uğraşmak istemeyen, balık yemeyen çocuklarınıza balık yedirmek için güzel bir tarif.
Pek çok balık köftesi tarifinde balık haşlanır, ben palamutu tavada yağsız olarak pişirdim, ondan sonra kullandım.
Bütün köfte malzemelerini mutfak robotundan geçirdim, şekil verdim, unlu tepsiye dizip, tavada pişirdim.
"Afiyetle Kalın"
PALAMUT KÖFTESİ;
Malzemeler;
1 adet büyük boy veya 2 adet orta boy palamut,
1 çay bardağı galeta unu,
2 adet yumurta,
1 adet orta boy soğan,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
5-6 dal maydanoz,
Tuz,
Ayrıca;
2 yemek kaşığı un,
Kızartmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı.
PALAMUT KÖFTESİ TARİFİ;
Palamutu balıkçıdan alırken ortasından ikiye böldürün.
Kanının süzülmesi için tuzlu suda 15 dakika bekletin.
İyice yıkayıp, süzün.
Balık tavasında yağ eklemeden pişirin.
Not;
İsteseniz balığı haşlayarak da hazırlayabilirsiniz.
Pişirdiğiniz balığın derisini, siyah etlerini ve kılçıklarını temizleyin.
Hazırladığınız balığı, yumurtaları, galeta ununu, zeytinyağını, kabuklarını soyup dörde böldüğünüz soğanları, ayıklayıp yıkadığınız maydanozları, ve damak tadınıza uygun tuz ve baharatları mutfak robotunun haznesine doldurun.
Bütün malzemeler birbirine karışacak şekilde mutfak robotunu çalıştırın.
Bütün malzemelerin iyice kıyılması gerekiyor.
Köfte hamuru hazır olunca 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.
Geniş bir tepsinin içine un serpin.
Avuç içlerinize sıvı yağ sürün.
Hazırladığınız palamut köftesi harcından yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yassı köfteler hazırlayın.
Hazırladığınız köfteleri un serptiğiniz tepsiye dizin.
Tavaya sıvıyağ dökün hazırladığınız ve una buladığınız palamut köftelerini önlü arkalı kızartarak pişirin.
Pişen köfteleri yağını süzmesi için önce kağıt havlu üzerine, daha sonra servis tabağına dizin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)