29 Aralık 2016 Perşembe

SULTAN TATLISI

Sultan tatlısı geçtiğimiz günlerde resimlerini yayınladığım çay masasının son tarifi, çay masasının resimleri BURADA
Sultan tatlısı şerbetli bir hamur tatlısı, en önemli özelliği hamurun yuvarlandıktan sonra önce süte batırılıp sonra haşhaş tohumu ile kaplanması.
Tatlıyı yaparken "acaba bu kadar haşhaş rahatsız edici olur mu? tadını nasıl etkiler? " diye düşünmüştüm ama hiç sorun olmuyor, hamuru da çok lezzetli olan bir tatlı.
Bundan sonra sık sık menülerimde Sultan tatlısına yer vereceğim.
Bu malzemelerle iri bir ceviz büyüklüğünde hamuru yuvarladığınız zaman 24-25 adet tatlı çıkıyor.
Kalabalık misafir için boyutunu küçültebilirsiniz, o zaman üzerine sığmayacağı için ceviz yerine fındık içi yerleştirebilirsiniz.
Sizi yine bol resimli bir tarif bekliyor😉😊
"Afiyetle Kalın"

SULTAN TATLISI; (24 Adet)
Malzemeler;
125 gram tereyağı veya margarin,
Yarım su bardağı irmik,
Yarım su bardağı pudra şekeri,
1 adet yumurta,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2,5-3 su bardağı un,
1 adet limonun rendelenmiş kabukları,
Üzeri için;
1 büyük çay bardağı mavi haşhaş,
1 büyük çay bardağı süt,
1 adet yumurtanın beyazı,
24-25 adet ceviz içi,
Şerbeti için;
2,5 su bardağı su,
2 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Yarım limon.

SULTAN TATLISI TARİFİ;
Önce şerbeti için su ve şekeri kaynatmaya başlayın.
İçine vanilya ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin, kaynadıktan 10 dakika sonra kapatın.
Soğumaya bırakın.
Hamuru için un hariç malzemeleri karıştırın.
Unu azar azar ilave ederek hamuru yoğurun.

Hazırladığınız hamurdan iri bir ceviz büyüklüğünde parça alıp yuvarlayın.
Yuvarladığınız hamuru önce süte sonra haşhaşa batırın, fırın tepsisine dizin.

Bütün hamur bittikten sonra bir adet yumurtanın beyazını çırpın.
Ceviz içini önce yumurta akına batırın sonra hamurun tam ortasına hafifçe bastırarak yerleştirin.
Not;
Yumurta akı cevizin pişince düşmesini engellemek için kullanılıyor.

Hazırladığınız tatlıyı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

Piştikten sonra ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin.
Tatlı ılıktan biraz daha sıcak, şerbet soğuk olacak şekilde şerbetini dökün.
Not;
Bu tatlının üst kısımlarına şerbet ulaşmıyor, bu sebeple arada bir alt üst çevirerek şerbetin üst kısımlarına da ulaşmasını sağlayın.

"Afiyet Olsun"

26 Aralık 2016 Pazartesi

LEOPAR POĞAÇA

Muhteremle afiyetle
Leopar poğaça geçtiğimiz yılın popüler poğaçaları arasındaydı.
Popüler olduğu dönemde denemeye fırsatım olmadı, geçenlerde gelen çay misafirlerime poğaça tarifi düşünürken aklıma leopar poğaça yapmak geldi.
Mayalı poğaçaları akşamdan hazırlamak gibi bir lüksünüz yok, maya çabuk bayatlamasına sebep olabiliyor.
Bu yüzden bu tür mayalı tarifleri misafirin geleceği gün yapmaya özen gösteriyorum.
Bu poğaçayı da daha önce deneme fırsatım olmadı, misafirin geldiği gün hem yaptım hemde denemiş oldum.
Poğaçanın hamuru klasik mayalı poğaça hamuru, bütün özelliği üzerinde ki tabakayı oluşturan karışımda.
Karışımla ilgili tarifi yaptığım zaman fark ettiğim bir ipucu vermek istiyorum.
Bu tarifi yapmaya önce bu üst malzemesini hazırlayarak başlamalısınız.
Malzemeyi ne kadar erken hazırlarsanız maya daha güzel aktifleşiyor ve kabarıyor.
Kabarmış üst karışımın sürüldüğü poğaçaların üzeri daha güzel oluyor.
Bu tarifle 20 adet poğaça çıkıyor, ilk tepsiyi hazırladığımda mayalı üst karışımı hazırlayıp hemen sürdüm.
İlk tepsiye sığmayan 4 adet poğaçayı ayrı bir tepsiye yerleştirdim.
İlk tepsi pişinceye kadar üst karışım iyice dinlendi, mayası  puf puf oldu.
İlk tepsi fırından çıkınca diğer poğaçaların üzerine hemen puf puf olan mayalı karışımı sürdüm ve fırına verdim.
2. tepside ki poğaçaların üzeri ilk tepsiden çok daha güzel oldu.
"Afiyetle Kalın"


23 Aralık 2016 Cuma

LAHMACUN BÖREĞİ

muhteremle afiyetle
Lahmacun böreği tarifini aylar önce Sevde Kasaboğlu'nun İnstagram hesabında görmüş ve kaydetmiştim.
Geçen haftaya  kadar böreği deneme fırsatım olmadı.
Geçen hafta çay misafirlerim için mönü oluştururken lahmacun böreği yapmaya karar verdim.
Misafirden 2 gün önce misafirin geldiği gün bir aksilikle karşılaşmamak için, böreği denemek ve püf noktalarını anlamak için ilk kez pişirdim.
Blogda yayınlamak için rahat rahat yapım aşamalarının resimlerini çektim.
Bol resimli bir tarif sizi bekliyor😁
İlk pişirdiğimde altının çok kızarmaması gerektiğini öğrendim.
Altı çok kızardığında kolay rulo yapılmıyor.
İlk pişirdiğimde fırının orta rafını kullanmıştım, 2. pişirişimde ortanın üstünü kullandım.
Böreğin adı neden Lahmacun böreği pişirince anladım.
İç malzemesinin hazırlanma yöntemi ve lahmacun gibi üzerinde pişmesi ve tabiki pişince lahmacuna benzeyen tadı ile bu börek "lahmacun böreği" adını sonuna kadar hak ediyor👍
Tariften memnun musun? derseniz, çoooook memnunum😃
Ben bu tarifle daha çoook kahvaltı ve çay misafiri ağırlarım😊
"Afiyetle Kalın"