21 Şubat 2017 Salı

SİYEZ BULGURLU PIRASA

muhteremle afiyetle
Siyez bulguru, Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağı ve Tosya pirincinden sonra en bilinen ve en değerli tarım ürünlerinden birisidir.
Tek başına siyez bulguru ile pilav yapabilirsiniz, ya da eğşili pilav gibi yöresel bazı yemeklerin içine ekleyebilirsiniz.
Bugünkü tarifi hazırlarken pırasayı dible gibi pişirmeye niyetlendim, sonra aklıma pirinç yerine siyez bulguru eklemek geldi.
Siyez bulguru ekleyip, birde üzerini katıklayınca tamamen orjinal bu tarif ortaya çıktı.
Siyez bulgurunu nereden bulabilirim? derseniz, İstanbul'da İnebolu ve Kastamonu pazarlarından bulabilirsiniz.
Hatta bazı pazarlarda bakliyat satılan tezgahlarda bile siyez bulguru bulunabiliyor.
Siyez bulguru ile daha önce hazırladığım tarifler;

Siyez Bulguru Pilavı  (Siyez bulgurunun tarihini de bu yazı da görebilirsiniz)

Eğşili (ekşili) Pilav

Pastırmalı Ala Pilav

"Afiyetle Kalın"

siyez bulguru
SİYEZ BULGURLU PIRASA;
Malzemeler;
Yarım kilo pırasa,
1 su bardağı siyez bulguru,
1 yemek kaşığı biber salçası,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz, kırmızı pul biber,
Ayrıca;
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı kuru nane,
2 diş sarımsak.

kastamonu
SİYEZ BULGURLU PIRASA TARİFİ;
Pırasaları iyice yıkayın, halka halka doğrayın.
Tencereye zeytinyağı dökün, pırasaları ekleyin.
Pırasaları 5-6 dakika kavurun.
Biber salçasını, damak tadınıza uygun miktarda kırmızı pul biberi ekleyin.
Üzerine iyice ayıklayıp yıkadığınız siyez bulgurunu ekleyin.
Tuzunu ve 2 su bardağı su ekleyin.
Bir iki kez karıştırarak kısık ateşte pişirin.

yöresel yemek tarifi
Katığını hazırlamak için;
Zeytinyağını ısıtın içine dövülmüş sarımsak ve kuru nane ekleyin.
5 dakika sürekli karıştırarak çevirin, yemeğin üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"

18 Şubat 2017 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-60

muhteremle afiyetle
Bir kahvaltı masası resimlerinde yine birlikteyiz 😊
Bu kahvaltı masasını eşimin aile büyüklerine hazırlamıştım.
Aile büyükleri söz konusu olunca masa biraz daha ağırbaşlı renklerde oluyor.
Gençlerin olduğu masalarda, hanımların olduğu masalarda renkli servisler, renkli runnerlar, masa örtüleri ve peçeteler kullanmayı seviyorum.
Mönüde kış sebzelerinden pırasa ile hazırladığım pırasalı yumurta, ıspanaklı börek, roka salatası vardı. Şarküteri ürünleri yiyen olmadığı için et kavurmayı tercih ettim.
Bol bol reçel ve marmelat çeşitleri olduğu için ayrıca tatlı yapmadım.
Misafirlerim saat 9'da geldiği için resimleri çok acele çektim, bu yüzden bazı resimler net çıkmadı😔

kahvaltı sofrası
KAHVALTI MASASI MÖNÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.    

kahvalti masasi

kahvalti sofrasi

kahvaltı masası nasıl hazırlanır?

kahvalti tarifleri

ev yapımı reçel çeşitleri
Reçellerim;





akraba günü kahvaltı masası
"Afiyetle Kalın"

16 Şubat 2017 Perşembe

YOĞURTLU ISPANAK KÖKÜ

muhteremle afiyetle
Ispanak pişirdiğiniz zaman kökünü ne yapıyor sunuz?
Açıkçası çoğu zaman çöpe atıyoruz.
Çocuklarım küçükken sebze çorbası için mutlaka ıspanak köklerini tamamen kullanırdım.
Fakat son yıllarda ıspanak kökünü her zaman kullanmıyorum.
Ispanak temizlerken tam dip kısmından kestiğim için ıspanak köklerimin ziyan olduğunu da düşünmüyorum.
Ispanaklı börek yapmak için ıspanakların daha çok yeşil kısmını kullanıyorum, o zaman artan ıspanağın kök kısmını ya bu şekilde yada ıspanak pane (ıspanak balığı) yaparak değerlendiriyorum.
Ispanak pane tarifim 👉BURADA
Ispanak ile hazırladığım diğer tariflerim 👉 BURADA 
"Afiyetle Kalın"

ıspanak tarifleri
YOĞURTLU ISPANAK KÖKÜ;
Malzemeler;
Yarım kilo ıspanağın kök kısımları,
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
Tuz, zeytinyağı, kırmızı pul biber, kuru nane.

ıspanak yemekleri tarifleri
YOĞURTLU ISPANAK KÖKÜ TARİFİ;
Ispanakların kök kısımlarını 1 parmak uzunluğunda kesin.
Üzerinde ki toprak ve kumlardan arınması için 10-15 dakika kadar suda ıslatın.
Bol suda üzerinde ki kumlardan arınıncaya kadar yıkayın.
Eğer buharda sebze pişirme aparatınız varsa onu kullanarak ıspanak köklerini hafifçe pişirin.
Buharda pişirmeyecekseniz kaynar suda, 5-6 dakika kadar haşlayıp, hemen soğuk su dolu kaba aktarın.
Sonrasında iyice süzün.
Tavaya biraz zeytinyağı dökün, ıspanak köklerini tavaya alın, üzerine tuz serpin, zeytinyağında soteleyin.
Sotelenen ıspanak köklerini servis tabağına dizin.
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Sızma zeytinyağı, kırmızı pul biber ve kuru nane serpin.
"Afiyet Olsun"