YE # 36 KİRAZLI VE VİŞNELİ TARİFLER=KİRAZLI JÖLELİ PUDİNG
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu ; Kiraz ve Vişneli tarifler.
Etkinliğimizin ev sahipliğini son anda gönüllü olan "Chaplin Cafe" blogundan Burcu yapıyor.
Burcu'ya şimdiden kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Etkinlikten haberim olur olmaz "acaba ne yapsam?" diye düşünmeye başladım.
Daha önce vişneli tart ve tartölet yapmıştım.
Onları tekrar yayınlamak yerine, farklı bir tarif denemeye karar verdim.
Sonra aklıma son dönemde yemek dergilerinde sık sık gördüğüm jöleli puding geldi.
Bu tarifin en büyük özelliği bardağın içine jöleyi yerleştirdikten sonra bardağı buzluğa meyilli bir şekilde yerleştirip, jölenin bu şekilde donmasını sağlamak.
İçecek gibi duruyor ama değil, bu bir sütlü tatlı.
Ve son söz;
Tatil sırası bende, 10 günlük bir tatilin ardından kısmetse tekrar burada olmak dileği ile şimdilik hoşçakalın.
"Afiyetle Kalın"
25 Temmuz 2008 Cuma
22 Temmuz 2008 Salı
ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI
YAMAN ETKİNLİK-YAZLIK LEZZETLER=ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI
Etkinliğimizin bu ay ki konusu;Yazlık Lezzetler.
Etkinliğimizin ev sahibi; Ala Carte sitesinden, Neslihan.
Bu sıcak yaz günlerinde hepimiz ağır-yağlı yemekleri bir tarafa bıraktık, masamızda en hafif yemeklere, zeytinyağlılara, salata çeşitlerine, sütlü tatlılara, buz gibi parfelere ve mevsim meyvelerine yer veriyoruz.
Tarifini verdiğim "çilekli irmik tatlısı" klasik irmik tatlısının çilek ve sosla zenginleştirilmiş halidir.
Bugünlerde vişne-böğürtlen ve frambuazlı hazırlayabilirsiniz.
Klasik irmik tatlısı ölçüsünü kalıbım büyük olduğu için bir kat arttırarak pişirdim.
İçine meyva kurusu veya şekerlemesi ekleyip, muhallebisine de biraz renk verebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI;
Malzemeler;
2 litre süt,
14 yemek kaşığı irmik,
14 yemek kaşığı toz şeker,
2 paket vanilya,
1 çay bardağı meyva şekerlemesi,
1 paket meyvalı sos,
yarım kilo çilek.
Yapılışı;
Sütü, irmiği, ve toz şekeri karıştırın.
Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar,pişirin.
Kullanacağınız kalıbı su ile çalkalayıp, biraz buzlukta tutun.
Pişen muhallebiyi kalıba dökün.
Buzlukta 4-5 saat, derin dondurucuda 2 saat beklettikten sonra servis yapmanıza yakın servis tabağına ters çevirin.
Meyvalı sosu üzerinde ki tarife göre pişirip, karıştırarak soğutun.
Çilekleri ayıklayıp, yıkayıp, süzdürün.
Ortadan ikiye kestiğiniz çilekleri tatlının çevresine dizin.
Servis tabağında ki tatlının üzerine hazırladığınız sosu dökün.
Dilim dilim keserek, çileklerle birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Etkinliğimizin ev sahibi; Ala Carte sitesinden, Neslihan.
Bu sıcak yaz günlerinde hepimiz ağır-yağlı yemekleri bir tarafa bıraktık, masamızda en hafif yemeklere, zeytinyağlılara, salata çeşitlerine, sütlü tatlılara, buz gibi parfelere ve mevsim meyvelerine yer veriyoruz.
Tarifini verdiğim "çilekli irmik tatlısı" klasik irmik tatlısının çilek ve sosla zenginleştirilmiş halidir.
Bugünlerde vişne-böğürtlen ve frambuazlı hazırlayabilirsiniz.
Klasik irmik tatlısı ölçüsünü kalıbım büyük olduğu için bir kat arttırarak pişirdim.
İçine meyva kurusu veya şekerlemesi ekleyip, muhallebisine de biraz renk verebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI;
Malzemeler;
2 litre süt,
14 yemek kaşığı irmik,
14 yemek kaşığı toz şeker,
2 paket vanilya,
1 çay bardağı meyva şekerlemesi,
1 paket meyvalı sos,
yarım kilo çilek.
Yapılışı;
Sütü, irmiği, ve toz şekeri karıştırın.
Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar,pişirin.
Kullanacağınız kalıbı su ile çalkalayıp, biraz buzlukta tutun.
Pişen muhallebiyi kalıba dökün.
Buzlukta 4-5 saat, derin dondurucuda 2 saat beklettikten sonra servis yapmanıza yakın servis tabağına ters çevirin.
Meyvalı sosu üzerinde ki tarife göre pişirip, karıştırarak soğutun.
Çilekleri ayıklayıp, yıkayıp, süzdürün.
Ortadan ikiye kestiğiniz çilekleri tatlının çevresine dizin.
Servis tabağında ki tatlının üzerine hazırladığınız sosu dökün.
Dilim dilim keserek, çileklerle birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Abant gölü ile ilgili yazı ve resimler için bakınız;
12 Temmuz 2008 Cumartesi
ETLİ YAYLA KABAĞI DOLMASI
Eskiden hiç almadığım yayla kabağı,artık sık sık mutfağımda yer alıyor.
Yayla kabağı ile (pembeli) Nazife'nin bir tarifi ile tanıştım.
Daha önce pazarda görüp, almadığım bir sebzeydi.
Bazı yerlerde adı Girit kabağı olarak geçiyor.
Yayla kabağı ile ne yapabilirsiniz?
En başta dolma yapabilirsiniz,
içini etle doldurup (etli yayla kabağı) ana yemek yapabilirsiniz,
iri halkalar yada yarım ay şeklinde doğrayıp, kızartma yapabilirsiniz,
güveç yaparken (güveçte yaz türlüsü) sakız kabak yerine bu kabağı kullanabilirsiniz, çünkü eriyip yok olmuyor.
"Afiyetle Kalın"
YAYLA KABAĞI DOLMASI;
Malzemeler;
1 -1,5 kilo yayla kabağı,
İç malzemesi;
300 gram yemeklik kıyma,
2 bardak pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş kuru soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
tuz,isteğe bağlı baharat,
Kapak için;
2 adet domates,
Pişirmek için;
Yarım su bardağı sıvı yağ, tuz.
TARİFİ;
Kabakların dışını tırtıklı bıçakla çizerek soyun ve yıkayın.
İç malzesini karıştırarak içini hazırlayın.
Hazırladığınız içi,kabakların içine fazla sıkıştırmadan doldurun.
Domatesleri,kabakları kapatacak boyda kesip,kabakların ağzını kapatın.
Tencereye dizdiğiniz kabak dolmalarının tuzunu,yağını ve suyunu ekleyip,ağır ateşte pişirin.
Piştikten sonra,sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Geçen yıl memlekete gittiğimiz zaman çektiğim resimleri yayınlayamamıştım.
Bu yıl memlekete gitmeden önce geçen yıl çektiğim ama yayınlamaya fırsat bulamadığım köy resimlerini yayınlamaya karar verdim.
3 ayrı konu başlığı altında resimleri yayınladım.
1. resimde ki konu ve resimler için bakınız;Muhterem'le Geziye-Çatalzeytin,İsmail Köyü.
2. resimde ki konu ve resimler için bakınız;Muhterem'le Geziye-İsmail Köyü,Ablamın Bahçesi
3. resimde ki konu ve resimler için bakınız; Muhterem'le Geziye-İsmail Köyü,Doğa.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)