4 Ekim 2010 Pazartesi

ÇİKOLATALI TARTÖLET

Uzun zamandır tart yada tartölet hazırlamamıştım.
Geçen hafta köyden gelen mürdüm erikleri ile "mürdüm erikli, bademli tart" hazırladım.
Hızımı alamayıp, uzun zamandır denemek istediğim çikolatalı tartölet yaptım.
Tartöletleri aynı şekilde değilde hepsini farklı farklı süsledim.
En çok soyulmuş bademle papatya yaptığım tartöletin görüntüsü hoşuma gitti.
Diğerlerinde dekoratif çikolata ve kiraz konservesi kullandım.
Çikolata bölümünü 80 gramlık çikolatayı, 100 gram kremada eriterek hazırladım.
Açıkçası çikolatanın krema ile birleşimi muhteşem oluyormuş, tadı nefisti.
"Afiyetle Kalın"

Diğer tartölet tariflerimi görmek için, bakınız;

Vişneli Tartölet

Kivili Güllü Tartölet

Çilekli Tartölet

ÇİKOLATALI TARTÖLET;
Not; Malzemeler 6 adet içindir.
Malzemeler;
Tartölet hamuru için;
125 gram oda sıcaklığında margarin,
1 kahve fincanı pudra şekeri,
1 adet yumurta,
Tepeleme dolu 2 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
İçi için;
80 gramlık 1 tablet çikolata,
100 gram krema,
Süslemek için;
Dekoratif çikolata,
Badem, toz Antep fıstığı, Kiraz konservesi, nane yaprakları.

TARİFİ;
Tartölet hamuru malzemelerini yoğurun.
Hamuru 6 eşit parçaya ayırıp, yuvarlayın.
Merdane ile kalıbın büyüklüğüne göre açın.
Tartölet kalıplarını margarin ile yağlayın.
İçine açtığınız hamurları yerleştirin.
Parmaklarınızla hamurun kalıbın her tarafını kaplamasını sağlayın.
Çatalla hamurun üzerine delikler açın.
Önceden ısıtılmış, orta hararetteki fırında tartölet hamurlarını pişirin.
Pişen hamurları biraz soğuduktan sonra tartölet kalıplarından çıkarın.
100 gram kremayı (1 küçük kutu kremanın yarısı) kaynatmadan ısıtın.
İçine tablet çikolatayı atın ve eriyinceye kadar karıştırın.
Tartöletlerin içine kremalı çikolataları paylaştırın.
Çikolatalı için soğumasını bekleyip, istediğiniz gibi süsleyin.
Ben süslemek için evdeki istiridye ve midye görünümlü çikolataları, kiraz konservesi, nane yaprakları kullandım.
Papatya yapmak için; toz Antep fıstığı ile çimenini ve sapını hazırlayın, 5-6 dakika haşlayarak soyduğunuz bademlerle çiçeğini oluşturun, çiçeğin tam ortasına limondan kestiğiniz minik bir parçayı yerleştirerek papatya yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

30 Eylül 2010 Perşembe

SEBZELİ FIRIN MAKARNA

Fırın makarnayı genellikle sade, peynirli yada kıymalı olarak hazırlarım.
Geçen ay İKEA'nın restoranında vejetaryen makarnanın tadına bakıp, çok beğenince ilk fırsatta o şekilde denemeye karar verdim.
Vejetaryen makarna, kalem (penne) makarna ile ve 7 çeşit sebze ile hazırlanmıştı.
İçinde kurutulmuş sebze tadı vardı, o tadı tutturabilmek için Knorr'un sebzeli çiftlik pilav harcından kullandım.
Sebze olarak bezelye, havuç, patates, kabak, kırmızı biber kullandım.
Üzerini de beşamel sos ve kaşar peynir ile kaplayıp, fırında pişirdim.
"Afiyetle Kalın"


29 Eylül 2010 Çarşamba

PEYNİRLİ ROKA SALATASI

Roka, farklı aroması ve tadı ile salatalar içinde kendini hemen fark ettiren nefis bir yeşillik.
Balığın yanında mutlaka yer alır.
İnce ince bıçakla doğramak rokaya haksızlıktır.
Rokayı yaprak yaprak tüketebileceğiniz gibi, çeşitli malzeme ve soslarla salata hazırlayabilirsiniz.
Roka salatasını peynirli hazırladığınız zaman kahvaltılarda bile tüketebilirsiniz.
Şehriyeli kuzu kulağı tarifini roka ile hazırlayabilirsiniz.
Ayrıca sarımsak ve nar ekşisi rokaya çok yakışıyor.
"Afiyetle Kalın"
PEYNİRLİ ROKA SALATASI;
Malzemeler;
1 demet roka,
1 adet domates,
2 adet salatalık,
Küp küp doğranmış beyaz peynir,
1 çay bardağı haşlanmış mısır taneleri,
Tuz, zeytinyağ.
TARİFİ;
Rokanın kök kısımlarını kesip atın.
Yaprak kısımlarını iyice yıkayıp, süzün.
Elinizle kopararak salata tabağına yerleştirin.
Çevresine doğradığınız domates ve salatalıkları yerleştirin.
Üzerine mısırı ve küp küp doğradığınız beyaz peyniri serpiştirin.
Tuzunu ve yağını ilave edip, servis yapın.
"Afiyetle Kalın"