Elbette tuzlu kekler ve çörekler yapıyorum ama tart halinde ve tuzlu kekten daha kıyır olarak ilk bu tarifi pişirdim.
Ben tatlı tart yapmayı çok severim, özellikle son yıllarda hamur kısmı kek olan tart kek yapmayı çok seviyorum.
Neredeyse tart kek yapmadığım meyve kalmadı, her meyveyi tart kek olarak hazırladım 😁
Tart kek yaparken ortası çukur olan, daha pratik olan bir tart kalıbı kullanıyoruz.
Birde ortası düz olan klasik tart kalıpları vardır ki, içinde ki tartı zedelemeden çıkarmak tam bir Çin işkencesi haline gelir.
Son yıllarda orta tabanı çıkan tart kalıpları gibi daha kullanışlı tart kalıpları çıkmaya başladı.
Fakat eski tart kalıplarından tartı çıkarmanın kolay bir yöntemi var.
Yıllar önce bu asansör yöntemini bir arkadaşımdan öğrenmiş, Mürdüm Erikli Bademli Tart tarifi verirken bu yöntemi anlatınca takipçilerimden, blog yazarı olan pek çok arkadaşımdan çok olumlu tepkiler almıştım.
Meğer herkes aynı sorunu yaşıyormuş.
Sizinde bu tarz bir tart kalıbınız varsa yağlı kağıtla hazırlanan bu asansör yöntemini kullanabilirsiniz.
Tariften bahsedecek olursam;
Tart tarifleri genellikle hazırlanan hamurun açılarak tart kalıbına serilmesi ve üzerine sebze veya meyve karışımının doldurulup pişirilmesi ile hazırlanıyor.
Bir de hamurunun önden pişirilip, sonrasında ortasını krema-meyve ile doldurulması ile hazırlanan tart var ki sanırım en çok tercih edilen o yöntem oluyor.
Bu tarifte ise ayrıca hamur hazırlamadan bir arada karıştırıp pişiriyorsunuz.
Tartınıza biraz renk vermek için hamuruna kırmızı biber doğrayıp ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
PIRASALI, MISIR UNLU TART;
Malzemeler;
Yarım kilo ince pırasa,
2 adet yumurta,
1 su bardağı mısır unu,
1 su bardağı zeytinyağı,
1,5 su bardağı un,
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir,
1 su bardağı yoğurt,
1 paket kabartma tozu,
6-7 dal maydanoz,
Tuz, kırmızı pul biber.
Üzeri için;
Çörek otu ve susam.
Sunum için;
Maydanoz yaprakları ve cherry domates.
PIRASALI, MISIR UNLU TART TARİFİ;
Pırasaları iyice yıkayın, ince ince doğrayın.
Diriliğinin gitmesi için biraz tuz serperek, hafifçe ovun.
Üzerine yumurtayı, yağı, yoğurdu, mısır ununu, kabatma tozunu, damak tadınıza uygun tuzu, kırmızı biberi, kabartma tozunu, ince doğradığınız maydanozları ilave edip karıştırın.
Kontrollü olarak azar azar unu ilave edin.
Kek hamurundan daha kıvamlı ama şekil verilen hamurdan daha cıvık bir hamur elde edin.
Tark kalıbını özellikle tırtıklı bölümünü tereyağı veya margarin ile yağlayın.
Mısır unu serpin.
Yağlı kağıttan iki uzun şerit kesin.
Tart kalıbına + şeklinde yerleştirip, tartı kolayca çıkarmak için asansör hazırlayın.
Üzerine hazırladığınız tart hamurunu dökün.
Üzerini düzleştirin, üzerine susamve çörekotu serpin.
Önceden ısıttığınız orta derecede ki (180 derece) fırında pişirin.
Piştikten sonra 10-15 dakika kalıbında soğutun.
Yağlı kağıtların uçlarından tutarak (bunun için birine ihtiyacınız olabilir) servis tabağına aktarın.
Ortasına maydanoz yaprakları ve cherry domates yerleştirin.
Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim Melahat Hanım :)
Sil