Portakalı da çok sevdiğim için kumkuatı sevmemem düşünülemezdi zaten😄
Kumkuat için portakalın minyatür hali diyebiliriz.
Kamkatın portakaldan farkı sadece boyutu değil, kamkat kabuğu soyulmadan yenen bir meyve.
Ben bazen portakalın kabuğunu da severek yediğim için kamkatın kabuklu yenmesi benim için muhteşem bir olay.
Kamkatla reçel yapmayı çok uzun zamandır istiyordum fakat daha önce reçel yapacak kadar çok almamıştım.
Aldığım kamkatları sadece meyve olarak kullanıyorduk, az miktarda olduğu için hemen bitiriyorduk.
KUMKUAT (KAMKAT);
Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren çalı
biçimindeki kamkat; portakal, mandalina, bergamot, limon gibi Turunçgiller
ailesinin bir meyvesidir.
Biçimi tıpkı limona, rengiyse tıpkı portakala benzer.
Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kamkatın kabuğunu soymanıza
gerek yoktur, meyveyi bütün olarak yemeniz gerekmektedir. Kokusu bergamotu
andırır ve elinizde tuttuğunuz kamkatın kokusu uzun süre gitmez.
Kamkat, çiğ olarak tüketildiği gibi, reçel, marmelat, meyve
suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılır.
Kamkat C vitamini yönünden zengin bir bitkidir.
100 gramında 43.9 miligram C vitamini var.
Kas ve doku oluşumu için gerekli olan bu vitamin diğer mineral
ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım ediyor.
Yine 100 gramı yendiğinde 71 kilokalori enerji ve 1,88 gram
protein veriyor.
Kamkat, "turunçgiller ailesinin küçük mücevheri"
olarak adlandırılıyor.
Bizim kamkat adını verdiğimiz bu meyve, bilim dünyasında
"fortunella" olarak adlandırılıyor. Fortunella adını, 1812 - 1880
yılları arasında yaşamış İskoçyalı bahçecilik uzmanı Robert Fortune'un
soyadından köken alıyor. Robert Fortune, Çin'de yaşadığı yıllarda sürekli
ilginç bitkileri toplamış ve İngiltere'ye dönüşünde de bu koleksiyonunu
beraberinde getirmiş. Batı dünyası, bu birikimin içinde yer alan kamkatla,
Fortune sayesinde tanışmış. Onu onurlandırmak amacıyla, bu bitkilerin cins
adına Fortunella deniyor.
Dünya halkları arasında da "kumquat ya da
komquot" adlarıyla anılan meyveye "altın portakal" diyenler de
var.
19. yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'ya giren kamkat,
seralarda ve saksıda yetiştiriliyor.
Hatta günümüzde süs bitkisi olarak
balkonlarda, bahçelerde çevre düzenlemesinde de kullanılıyor. Dünyada Çin,
Japonya, Amerika'da yaygın olarak; daha küçük ölçekte Porto Riko, Guatemala,
Kolombiya, Brezilya; Güney Hindistan'da da yalnızca deniz seviyesinden yüksek
yerlerde yetiştiriliyor. Avustralya ve Güney Afrika'daysa sınırlı olarak
kültüre alınıyor.
Kamkat nadir bulunan, az miktarda üretilen bir ürün olduğu için küçük plastik kaplarda satılıyor.
Üstteki resimde gördüğünüz kamkat paketini bu kış Yeşilköy Pazarından 10 Liraya, Bakırköy Pazarından 5 Liraya aldım.
Yaşasın Bakırköy Pazarı 🎉🎉🎉
Kumkuat reçeli ile ilgili notlar;
Kamkat reçeli yapılırken kabuğunun acısının çıkması için en az 2-3 defa, bir taşım kaynatılıp suyu dökülüyor.
Portakal reçeli yaptığınız zaman da eğer kabukta ki turuncu kısmı soymazsanız bu şekilde bir kaç su değiştiriyorsunuz.
Reçeli yapmaya karar verdiğimde hiç kaynatmadan yapmaya karar verdim, çünkü ben zaten kabuğunda ki o buruk tadı seviyorum, niye o tattan kurtulmaya çalışayım ki😏
Birde tariflerin çoğunda kumkuat ya bütün halde kullanılıyordu, ya da ortadan bir kere kesiliyordu, ben dilimlemeyi tercih ettim.
Her meyve de uyguladığım reçel tarifimi uyguladım.
Akşamdan şekerde bekletip sulanmasını beklemeye fırsatım olmadığı için su ilave ederek pişirdim.
Reçel piştiği zaman küçük kavanozlarla 1,5 kavanoz çıktı.
Bu arada;
Şunu da hemen belirteyim, Kumkuat reçelinin suyunun jöle gibi bir kıvamı oluyor.
Belki ben dilimlediğim için öyle oldu, yada dilimlerken çıkan çekirdeklerinin de içinde olması buna sebep olmuş olabilir.
Ayva reçelinin de böyle bir özelliği var, renk vermesi için içine attığımız çekirdekleri sayesinde suyu jöle gibi güzel bir kıvamda oluyor.
Sonuçta kabuğunda ki o muhteşem tadı reçele de aktarabildiğim lezzetli bir reçel oldu.
Mevsimi geçmek üzere ama eğer bir daha Kumkuat bulursam mutlaka tekrar yapacağım.
"Afiyetle Kalın"
KUMKUAT REÇELİ;
Malzemeler;
2 su bardağı doğranmış kumkuat,
4 su bardağı toz şeker,
3 su bardağı su,
1 paket vanilya,
4-5 damla limon suyu.
KUMKUAT REÇELİ TARİFİ;
Kamkatları yıkayın, dilim dilim doğrayın.
Dilimlenmiş kamkatları reçel pişireceğiniz tencereye yerleştirin.
Kamkatların üzerine toz şekeri dökün, eğer vaktiniz varsa kendi suyunu salması için bu şekilde 1 gece bekletin.
Üzerine 3 su bardağı su ve vanilya ilave edin, kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başladıktan 25 dakika sonra 4-5 damla limon suyu sıkın.
5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Pişen reçeli sıcakken kavanozlara doldurup, kapağını sıkıca kapatın.
Kapağının üzerinde duracak şekilde kavanozu ters çevirin.
Bu şeklide kapaklar vakumlanacak, siz açıncaya kadar reçeliniz uzun süre dayanacaktır.
Reçeliniz soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...