Bu tarifi, geçen yıl Ramazan ayında misafirlerime hazırlamıştım ama tarifini vermek bugünlere kaldı.
Mönüsünde güveçte domates soslu köfte olan iftar masasının resimleri 👉BURADA
Tariften bahsedecek olursam;
Köfteleri top köfte şeklinde hazırladım.
Kızartma yapınca yağlı olduğu için, köfteleri fırında pişirdim.
Daha sonra köfteleri güveç kaplarına paylaştırdım.
Kırmızı ve yeşil biber ile bol domates rendesini birlikte pişirdim.
Domates sosunu güveçlere paylaştırdım.
Üzerine kaşar dilimi yerleştirdim.
Hem köfte, hemde sos önden piştiği için fırında sadece kaşar eriyip, kızarıncaya kadar durması yeterli oluyor.
Tek kişilik güveç kaplarında olması da servis açısından büyük kolaylık.
"Afiyetle Kalın"
Köfte ile hazırlanan, daha önce yayınladığım köfteli tariflerim 👉BURADA
GÜVEÇTE DOMATES SOSLU KÖFTE;
Malzemeler;
Köfte için;
Yarım kilo köftelik kıyma,
1 adet orta boy soğan,
3 yemek kaşığı robotta çekilmiş etimek veya ekmek içi,
3-4 yemek kaşığı su, (etimekle yaptığınız zaman)
1 adet yumurta,
1 çay kaşığı karbonat,
Tuz, kırmızı pul biber,
5-6 dal maydanoz.
Köfteyi yuvarlamak için;
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Domates sosu için;
5 adet domates,
3 adet kırmızı biber,
5-6 adet yeşil sivri biber,
Tuz, zeytinyağı.
Üzeri için;
Kaşar peynir.
GÜVEÇTE DOMATES SOSLU KÖFTE TARİFİ;
Önce köfteyi hazırlayalım.
1. Kıymayı yoğurma kabına alın.
İçine yumurtayı, rendelenmiş kuru soğanı, ince ince kıyılmış maydanozu, karbonatı, tuzu ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyin.
Ben köfte yaparken ekmek içi değil, mutfak robotunda parçaladığım etimek kullanıyorum.
Galeta ununu hazır aldığınız zaman çok ince un gibi olduğu için ufalanmış etimek daha iyi oluyor.
Etimek kuru bir malzeme olduğu için 3-4 yemek kaşığı su ilave ediyorum.
Siz köftenizi ekmek içi ile yaparsanız su kullanmanıza gerek yok!
Malzemeleri iyice karıştırıp, yoğurun.
2. Avuç içlerinize sıvıyağ sürüp, köfteleri ceviz büyüklüğünde yuvarlayın.
Yağlı kağıt serilmiş vya yağlanmış fırın tepsisine hazırladığınız köfteleri dizin.
3. Önceden ısıtttığınız 200 derecelik fırında köfteleri pişirin.
4. Pişirdiğiniz köfteleri güveç kaplarına dizin.
5. Domates sosu hazırlamak için;
Domatesleri yıkayıp rendeleyin.
Kırmızı ve yeşil biberleri yarım parmak uzunluğunda doğrayın.
Tencereye 5-6 kaşık kadar zeytinyağı dökün, içine domates rendesini, biberleri, çok az tuzunu ekleyin.
Domates suyunu çekinceye, biberler yumuşayıncaya kadar pişirin.
6. Hazırladığınız sosu güveç kaplarında ki köftelerin üzerine paylaştırın.
7. Domates sosun üzerine birer dilim kaşar peynir yerleştirin.
İsterseniz kaşarı rendeleyerek ekleyebilirsiniz.
200 derecelik fırında kaşarlar eriyip, kızarıncaya kadar pişirin.
8. Mutlaka sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Pek leziz görünüyor, ellerine emeklerine sağlık canım.
YanıtlaSilHayırlı iftarlar..
Çok teşekkür ederim Papatyam,
SilHayırlı iftarlar :)