9 Eylül 2007 Pazar

SEBZELİ BÖREK

muhteremle afiyetleSEBZELİ BÖREK
Börek, Türk mutfağının-masalarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir.
Çok sayıda börek tarifi biliriz, bazen aynı tarifi farklı içler hazırlayarak oluştururuz.
Elde açarak yada hazır yufka kullanarak ama lezzetli pek çok börek çeşidi ortaya çıkarabiliriz.
Bu sebzeli böreğin de birçok çeşidi var.
Bu tamamen benim usulüm.
Bazı tariflerde kırmızı bölümünü elde etmek için biber yerine pastırma (bütçe müsaitse) kullanılıyor.
Sırf bu böreği kışında yapabilmek için sonbaharda 4-5 kilo kırmızı biberi haşlayıp,
zarını soyup buzluğa atıyorum.
Bakınız; Kırmızı Biber Ruloları
"Afiyetle Kalın"




5 Eylül 2007 Çarşamba

HAMSİ BUĞULAMA

2007-2008 BALIK SEZONU AÇILDI.
Balık sevenlerin gözü aydın, sabırsızlıkla bekledikleri sezon açıldı.
Bir balık severde bizim evde olduğu için, balık haberlerini seyrederken ellerini ovuşturup "eve haftada 2-3 kere balık almanın" planlarını yapıyor.
Ağlardan da daha çok İstavrit çıkıyormuş, Palamutun tanesini 30 Ytl'ye sattıklarından bahsediyorlardı.
Bir balığa 30 ytl vermek balık yiyemediğim için bana boşa giden para gibi geliyor.
Tabii balıkseverler için durum öyle değil, bütçede müsait olduktan sonra 30 ytl'yi balığa vermek hiçte zor gelmez.
Balık sevenlere ve yiyenlere saygılarımı sunup, bol balıklı bir sezon diliyorum.
"Afiyetle Kalın"


HAMSİ BUĞULAMA;
Malzemeler;
1 kilo hamsi,
3 adet kuru soğan,
3-4 adet taze soğan,
1 demet maydanoz,
2 adet kırmızı biber,
2 adet limon,
Tuz,sıvı yağ.
Yapılışı;
Hamsileri temizleyip,yıkayın.
Ben kılçığını da tamamen çıkarıp,öyle tepsiye dizdim,yiyenler çok rahat etti.
Sebzeleri doğrayıp,fırın tepsisine dizin.
Üzerine ayıklayıp,yıkadığınız hamsileri dizin.
Tuzunu ve 1 çay bardağı kadar sıvı yağı ekleyin.
Bir çay bardağı kadar su ilave edip,tepsinin üzerini folyo ile kapatın.
Önceden ısıtttığınız fırında sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Balığın suyundan, servis yaparken tabağa eklemeyi unutmayın.
"Afiyet Olsun"

30 Ağustos 2007 Perşembe

TÜRK GECESİ-ETLİ EKMEK

Kastamonu Etli ekmek


Bu tarifi yeni yemek etkinliğimiz olan sevgili Ayşe Yaman'ın düzenlediği Türk Gecesi isimli etkinlik için tekrar yayınlıyorum.
Bu etkinliğin en güzel tarafı tariflerimizin sayfamızda yayınlandıktan sonra önce Ayşe'nin Yaman Tarifler isimli blogunda daha sonra "I love Turkish Food" isimli blogda İngilizce olarak tekrar yayınlanması.
Bu etkinliğe yepyeni bir tarifle katılmak isterdim ama bu aralar boya yüzünden hiç bu işlerle ilgilenemedim.
Etli ekmeğin Türk Gecesi etkinliği için çok iyi bir seçim olabileceğini düşünerek tekrar yayınlıyorum.
Ayşe'ye ve arkadaşına şimdiden kolay gelsin diyorum.
Etli ekmek, Kastamonu denilince tirit kadar meşhur bir yemektir.
Yapılışı kolay, çiğ böreğin biraz daha büyüğü ve mayasız olanı.
En mühimi iç malzemesi, kıyması biraz sulu olmalı, ister su ekleyerek, isterseniz domatesi bol tutarak kıymayı sulu hale getirebilirsiniz.
Piştikten sonra tereyağı ile yağlayıp, geniş şeritler halinde kesebilirsiniz.
Dışarıda etli ekmek yediğinizde servisi hep böyle geniş şerit şeklinde kesilmiş olarak yapılıyor.
"Afiyetle Kalın"