16 Mart 2008 Pazar

FIRINDA SEBZELİ SOMON


Balık, kış aylarında Pazar günü yenebilecek aile yemekleri arasında üst sıralarda yer alır.
Hava bugün İstanbul'da çok güzeldi, ailece gezip eve geldiğiniz zaman akşam yemeğinde balık ve bol salata ile günü tamamlayabilirsiniz.
Bu balık tarifini vermek için bundan uygun gün olamazdı herhalde : )
Bu tarifte ki balıkta büyük olduğu için, üstelik fırında piştiği için hiç uğraştırmıyor.
Balık yemesemde, fazla kılçığının olmaması, pişirirken çok uğraştırmaması sebebi ile büyük balıklar her zaman tercihimdir.
Çupra pişirmek için en çok tercih ettiğim balık.
Somonunda ithal olanı tabakta epey göz dolduruyor.
Boyutundan da anlayacağınız gibi somonumuz ithal Norveç somonu.
Geçen yıl yerli somon tarifi vermiştim, yerli ile ithal arasında ki farkı görebilmeniz için bakınız;
Izgarada yerli somon.


Bu somonu sebzeli pişirmeye karar verdim, patatesi-arpacık soğanı-maydanoz-dereotunu temizleyip, doğrayıp Borcam'a yerleştirdim.
Özellikle kızım tarafından patatesler en çok rağbet gören sebze oldu.
Yağ konusunda söyleyebileceğim en önemli şey, somon balığı yağlı bir balık olduğu için sakın fazla yağ eklemeyin, bütün tepsi için 2-3 kaşık yeterli oluyor.
"Afiyetle Kalın"


FIRINDA SEBZELİ SOMON;
Malzemeler;
4 dilim somon,
Arpacık soğan,
4-5 adet domates,
4 orta boy patates,
Yarım demet dereotu,
Yarım demet maydanoz,
2 yemek kaşığı kuru biberiye,
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ ve tuz.
Yapılışı;
Somon dilimlerini yıkayıp, Borcam'a dizin.
Patatesleri, arpacık soğanlarını soyun.
Dereotu ve maydanozu incecik kıyın.
Patatesleri iri kalacak şekilde en fazla dörde bölerek somonların arasına yerleştirin.
Arpacık soğanları, dörde böldüğünüz domatesleri, doğradığınız maydanoz ve dereotunu tepsiye yerleştirin.
Tuzunu, biberiyesini ve 2-3 kaşık zeytinyağını ilave edin.
Önceden ısıtılmış fırında tepsinin üzerini kapatmadan balıklar kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

14 Mart 2008 Cuma

ELMALI ÖRGÜ MİLFÖY

Muhterem'le Afiyetle

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 18
Çay saati etkinliğimizin 18.sini (Kadının Mutfağı) blogundan Ayşegül Hanım yapıyor.
Etkinliğe "elmalı örgü milföy" tarifi ile katılıyorum.
Hatırlarsanız daha önce "örgülü milföy börek" tarifini vermiştim.
Bu da onun tatlı olan hâli,elmalı kurabiye gibi ama hamuru milföyden oluşuyor.
Pudra şekeri-elma-ceviz ve tarçın mis gibi kokusu ve tadıyla çayınıza eşlik edecek.
"Afiyetle Kalın"

13 Mart 2008 Perşembe

KAHVALTI MASASI

Dün sabah annem, abim, yengem ve yeğenlerim bana kahvaltıya geldiler.
Kahvaltı menümüz klasik kahvaltılıklardan patates-biber kızartması, peynir ve zeytin çeşitleri, söğüş domates, bal-kaymak-reçel-marmelattan oluştu.
Birde Ispanaklı Börek hazırladım.

Tatlı olarak Kabak Tatlısı yaptım.

"Afiyetle Kalın"