4 Nisan 2008 Cuma

MAYALI GÖZLEME


Cuma günleri yada hafta sonu kahvaltılık tarifler veya balık tarifi vermeyi seviyorum.
Sanki hafta sonu aile günü olduğu için bu tür şeyler hep hafta sonu yapılıyormuş gibi geliyor bana.
Özellikle pazar kahvaltıları ailenin bir arada olduğu ve kahvaltı sofrasında mutlaka özel bir şey olması gereken bir gün.
Hepimiz mayalı yada mayasız gözleme yapıyoruz.
Hatta içine peynir-patates-ıspanak-pırasa gibi bir iç yerleştirip daha da güzelleştiriyoruz.
Bu tarifte ki gibi sade bir gözleme yaptıysanız onu dürüm olarak kullanabilir, arasına bol yeşillikle birlikte hazır döner veya kavrulmuş et veya kıyma yerleştirip, dürüm yaparak servis yapabilirisiniz.
"Afiyetle Kalın"


MAYALI GÖZLEME;
Malzemeler;
1 kilo un,
1 paket dr. Oetker kuru maya,
tuz.

TARİFİ;
Gözlemeleri açmak için undan bir kase ayırın.
Geri kalan una toz maya ve tuz ekleyip, ılık su ile yoğurun.
Kulak memesi kıvamında bir hamur olması gerekiyor.
Hamuru bezelere ayırıp, yuvarlayın.
Bezelerin üzerini havlu veya peçete ile örtüp, yarım saat mayalanmaya bırakın.
Kabaran bezeleri ayırdığımız un yardımıyla, servis tabağı büyüklüğünde açın.
Teflon tava veya varsa sac üzerinde açtığınız gözlemeleri pişirin.
Pişen sıcak gözlemelerin üzerine tereyağ sürüp,sıcak sıcak servis yapın.
Hemen servis yapmayacaksanız soğuyup, sertleşmemesi için bir bez peçete veya temiz bir mutfak havlusunun altında muhafaza edin.
"Afiyet Olsun"

2 Nisan 2008 Çarşamba

PRATİK MANTI

Muhterem'le Afiyetle
Mantıyı sevmeyen yoktur ama zahmetli işçiliği her zaman yapmamıza engel olur.
Peki o zaman ne yapacağız, yalancı mantı (Bodrum makarnası)-sosyete mantısı-pratik yufka mantısı diye tarifler uydurup, nefsimizi körelteceğiz.
Bu tariflerin ortak yönü ise üzerinde ki sarımsaklı yoğurt, salçalı sos ve nanedir.
Bu tarifi çay misafirlerinize yapabilirsiniz.
Tarifi Oktay Usta'nın yemek kitabından aldım.
"Afiyetle Kalın"


30 Mart 2008 Pazar

İLKBAHAR PASTASI

şeker hamurlu pasta YAMAN ETKİNLİK,PASTAKOLİK=İLKBAHAR PASTASI
Yaman etkinliğimizin bu ay ki konusu, pastalar.
Pastakolik etkinliğimizin ev sahibi; Pasta cafe blogundan Özlem Hanım'a kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Bu arada bu etkinliğin ismiyle Pastakolik adında bir grup oluşturuldu.
Sadece pasta ve pastaya benzeyen keklerden oluşan tariflerin yer aldığı bu kategoriyi bir çok blogda görebilir, ziyaret edebilirsiniz.


Gelelim benim etkinlik için hazırladığım İlkbahar pastasına.
Geçen ay pasta etkinliği açıklanınca, şeker hamuru aklıma geldi, şeker hamurundan bir pasta yaparım diye düşündüm.
Fakat şeker hamurundan bırakın pasta yapmayı, şeker hamuruna dokunmamıştım bile.
Şeker hamuru denince aklıma, pastaların üzerinde ki insanın dişini kıracak sertlikte ki güller geliyordu.
Neyse 1 paket beyaz şeker hamuru ve rengarenk gıda boyaları aldım.
Düne kadar elimi hamura sürmedim.
Baktım süre bitiyor, dün niyetlendim ama misafirim geldi.
Bugün etkinliğin son günüydü, ya hep-ya hiç diyerek mutfağa girdim.
Öğlen saat 13'te mutfağa girdim, 15.30'a kadar bu görmüş olduğunuz pasta ortaya çıktı.
Acemilikten pastayı kaplayacağım şeker hamurunu çok inceltmişim, kaplama yapıyorken bir iki yerinden açıldı.
Şeker hamurunu beyaz alıp, ihtiyacınıza göre renklendirmek bence daha pratik.
Bu arada şeker hamuru yenilmeyecek bir şey değilmiş, biz kokusunu ve tadını çok sevdik.

Pastanın tarifine gelirsek;
Hazır pasta tabanının içini portakal suyu ile ıslattım, krem şanti sürüp, file fındık serptim.
Üzerini kapatıp, krem şanti ile sıvadım.
Şeker hamurunu nişasta ile açıp (sakın fazla inceltmeyin) pastanın üzerini kapladım.
Kenarlarından artanları gıda boyası ile renklendirip, çiçek şekli vererek bu modeli çıkardım.
Yanlarda ki yaprakları ballı su ile tutturdum, ballı su ile figürler hemen yapışıyor.
Model olarak mutlaka çiçek yapacaktım ama başlarken pastanın modeli tam olarak aklımda yoktu.
İsmini de kızımın önerisi ile "İlkbahar Pastası" koyduk.
Sizde rengarenk hamurlarla istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Bu pastada yarım paket şeker hamuru kullandım.
"Afiyet Olsun"