25 Nisan 2008 Cuma

SULTAN BÖREĞİ


YE # 33 BÖREKLER = SULTAN BÖREĞİ
Yemek etkinliğimizin bu ay ki konusu; Börekler.
Ev sahibimiz; "Leziz" blogunun sahibi, Özlem.
Özlem'e kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Etkinliğe "sultan böreği" tarifi ile katılıyorum.
Bu tarifi yıllar önce gazetenin verdiği Emine Beder kitaplarından öğrenmiştim.
Bu böreği, içinin malzemesinin bolluğu ve doyurucu özelliği sayesinde akşam yemeğinde de kullanabilirsiniz.
Gül böreği şeklinde sararak çay davetinizde daha kolay servis yapabilirsiniz.
Üzerinde ki kaşar peynirin rendelenmesi gerekiyor, o gün benim rendelemeye vaktim yoktu, bende eriyeceğini düşünerek birer dilim kaşar yerleştirdim.
Kaşar peynirde erimeyip, kızarmayı tercih etti, ortaya bu görüntü çıktı.
"Afiyetle Kalın"

22 Nisan 2008 Salı

IBATECH 2008 PASTA FUARI

17-20 Nisan 2008 tarihlerinde İstanbul Expo Center'de "IBATECH Ekmek, Pasta ve Teknolojileri Fuarı" vardı.
Bu fuarı Ocak ayında duymuş, "mutlaka gitmeliyim" demiştim ama heyhat balık hafızam sayesinde unutmuşum.
Pazar günü blog manşete girip, bu fuarla ilgili blogcu arkadaşların başlıklarını görünce "olamaz, bugün fuarın son günü"dedim.
Allah'tan eşim Yenibosna tarafına gidiyordu, fırsatı kaçırmadan hemen organize olduk.
Sağolsun kızımla beni fuar alanına Yeşilköy'e bıraktı.
Fuarı gezdik, çok güzel saatler geçirdik.
Dönüşte metro ile kendimiz döndük.
Aklınızda bulunsun Metronun havaalanı hattının fuar merkezi ve İstanbul Gösteri Merkezi'nin (eski Mydonose Showland) tam önünde bir durağı mevcut.

18 Nisan 2008 Cuma

ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI

Muhterem'le Afiyetle
Bugünlerde pirinç fiyatları aldı başını gidiyor.
Açıklamalara göre stoklarda sıkıntı yokmuş, sıkıntı varmış gibi gösterip fiyatı yükseltip, bizim kaygıyla pirinç almamızı bekliyorlarmış, pirinç almazsak fiyatın düşeceğini de söylüyorlar.
Kaç gündür bunları duyuyoruz.
Madem öyle bizde o zaman bulgur yeriz.
Üstelik faydaları saymakla bitmiyor.
Sofra dergisinin Mart sayısında bulgur dosyası vardı ve bulgurun faydalarını, adının nerden geldiğini ve nasıl üretildiğini anlatan bir yazı hazırlamışlardı.
Sofra dergisinden aldığım bir kaç başlığı sizinle paylaşmak istiyorum.

BULGURUN SAĞLIĞA FAYDALARI;
*Bulgur doymamış yağ içerir ve toplam yağ oranı da düşüktür. Ayrıca kolesterol içermez.
*Buğday, imalatında ki pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bazı besin maddelerinin emilimini engelleyen fitik asit barındırmaz.
*Yüksek oranda mineral ve selüloz barındırdığından, besin emilimini hızlandırır.
*Lif bakımından zengindir. Kabızlığı önler, bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır.
*Vejeteryenler için önemli bir besin kaynağıdır.
*Radyasyon emmediği gibi, radyasyona karşı da dayanıklıdır.
*İçeriğinde ki folik asitten dolayı, hamile kadınlar ve çocuklar için yararlıdır.
  Hamilelik sırasında annenin vücüdunda meydana gelebilecek folik asit yıkımını önler.
  Folik asit, bebeğin hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşen beyin gelişimini sağlar.
*Bulgur kepekli olduğu için, posa yönünden zengindir.
  Bulgurda ki kepek suda çözünmediğinden, şeker ve yağın emilimini azaltarak kan şekeri ve yağların              yükselmesini önler.
BULGURUN BESİN DEĞERİ;
*Üretimi sırasında pişirme işleminden geçen bulgurun, pişirme suyunda çözülen vitamin ve diğer besin maddeleri yeniden buğday tanelerinin içine emilir, besin kaybı olmaz.
Bu işlem aynı zamanda bulgurun pastörize olmasını da sağlar.
Bu nedenle bulgur diğer bakliyatlara göre daha dayanıklıdır.
*Bulgurun besin değeri diğer tahıllara göre daha yüksektir. İçeriğinde ki protein, kalsiyum, potasyum ve fosfor, pirinçten daha yüksek, B vitaminleri ve demir miktarı ise pirinç ve makarnadan 3-5 kat fazladır.

Diğer bulgur pilavı tariflerim için bakınız;

Domatesli bulgur pilavı

Müceddere (yeşil mercimekli bulgur pilavı)

"Afiyetle Kalın"