25 Ağustos 2009 Salı

İFTAR YEMEĞİ 2009

Bu yıl aile içinde ilk iftar davetini ben aldım.
Annem Abana'dan henüz dönmediği için ne yazık ki katılamadı.
4 kardeş, eşlerimiz ve çocuklarımızla Cumartesi günü bir araya geldik.
Ramazan sıcaklara geldiği için çok ağır yemekler yapmamaya veya az çeşit yapmaya karar verdik.
Fakat herkes bütün gün oruç tuttuğu için "acaba az mı olur?" diye düşünerek az yapmayı başaramadım.
Normal yemeklerden farklı olarak mönüde bir tek sebze yemeği yoktu.
Yaz aylarında ki vazgeçilmez salatam yoğurtlu semizotu yine masada ki yerini aldı.
Bu arada;
Çay davetleri neysede ben yemek masalarının resmini çok zor çekiyorum, sanırım diğer iftar masalarımın resmini çekemeyeceğim : (
"Afiyetle Kalın"
İFTAR YEMEĞİ MÖNÜSÜ;  
Masadakiler;

Yoğurtlu Semizotu Salatası


Mantarlı Gül Böreği


Göbek Salata

Yemekler;

Kırmızı Mercimek Çorbası


Pirinç Pilavı


Et Kavurması


Vişne Kompostosu - Kola - Fanta

Tatlı Olarak;

Hazır Baklava Yufkasından Sütlü Nuriye

24 Ağustos 2009 Pazartesi

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN SÜTLÜ NURİYE

Muhterem'le Afiyetle Sütlü Nuriye ailemizin en sevdiği şerbetli tatlıdır.
Şerbetli tatlıları ağır bulduğu için yemeyen kızım bile bu tatlıyı severek yer.
Geçen Cumartesi günü bu Ramazan'ın ilk iftar misafirlerini ağırladım.
Bu yıl bir değişiklik yaparak güllaç yerine hazır baklava yufkası kullanarak Sütlü Nuriye yapmaya karar verdim.
Hazır baklava yufkasını geçen yıldan beri kullanıyorum.
Genellikle "Hastel" marka hazır baklava yufkası kullanıyordum.
Bu sefer BİM'de görüp aldığım, hazır baklava yufkasını kullandım.
Benim şansıma paketmi kötü çıktı bilmiyorum ama hiç memnun kalmadım.
Yufkalar parça parça dökülüyordu ve bazısı birbirine yapışmıştı, çok zor ayırdım.
Sarma yada şöbiyet tarzı bir tatlı yapmayı düşünseydim, bu yufkalarla yapamayacaktım.
Sütlü Nuriye'de baklava gibi tepsiye bütün dizildiği için parça parça olanları iç kısmına yerleştirdim.
Sütlü Nuriye'yi baklavadan ayıran özellikleri;
Şerbetinde süt bulunması ve fındık ile hazırlanması.
İhtilal zamanında tereyağ yerine margarin kullanılmış ama ben yine tereyağ kullandım.
Öğütülmüş fındık değil, file (dilimlenmiş) fındık ile hazırladım.
Tatlı soğuk, şerbet ılık olacak şekilde şerbetini vermelisiniz.
İkisi de sıcak olursa tatlınız hamur olur!
Bu arada sütü şerbete ocağı kapattıktan sonra ekliyorsunuz, sütü kaynatmıyorsunuz.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım, tatlıdan böreğe kadar olan bütün tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

21 Ağustos 2009 Cuma

FASULYE PİYAZI

piyaz HAYIRLI RAMAZANLAR
Rabbim Ramazan ayını ağız tadı ile sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçirmeyi hepimize nasip etsin.
Bol bereketli sofralar, hayırlı iftarlar nasip etsin.
"Afiyetle Kalın"
Fasulye Piyazı Dün bahsettiğim Tamek Gıda'nın göndermiş olduğu paketin içinden, hazır gıda olan fasulye ve barbunya pilaki de çıktı.
Hazır gıda almak gibi bir alışkanlığım olmadığı için, ilk defa hazır pilaki kullanmış oldum.
Barbunya pilakiyi kutusunu açıp, hemen servis yaptım.
Fasulye pilakiyi ise piyaz yapmaya karar verdim.
Fasulyelerin görüntüsü oldukça güzel, dağılma yada hamurlaşma yok.
İçinde havuç, soğan ve maydanoz var.
Piyaz yapmak için sadece haşlanmış yumurta, sumaklı soğan ve biraz daha maydanoz ekledim.
Bu tarifi yapmak için konserve fasulye pilakiniz yoksa 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye kullanabilirsiniz.

piyaz FASULYE PİYAZI;
Malzemeler;
1 kutu Tamek fasulye pilaki yada 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye,
1 adet küp küp doğranmış-haşlanmış havuç,
3 adet katı haşlanmış yumurta,
6-7 dal ince kıyılmış maydanoz,
1 adet büyük boy kuru soğan,
1 yemek kaşığı sumak,
Kuru fasulyeyi kendiniz haşladıysanız;
Zeytinyağı ve tuz.
Yapılışı;
Kuru fasulyeleri veya Tamek pilakiyi büyük bir kaseye boşaltın.
İçine incecik doğranmış maydanozları, haşlanmış havuçları, piyazlık doğrayıp-sumakla ovduğunuz soğanları ekleyip, karıştırın.
Yağ, tuz ve başka baharatları ağız tadınıza uygun olarak ekleyin.
Hazırladığınız piyazı servis tabağına alın ve katı haşlayıp, dilimlediğiniz yumurta ile süsleyin.
"Afiyet Olsun"