24 Ağustos 2009

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN SÜTLÜ NURİYE

Sütlü Nuriye ailemizin en sevdiği şerbetli tatlıdır.
Şerbetli tatlıları ağır bulduğu için yemeyen kızım bile bu tatlıyı severek yer.
Geçen Cumartesi ilk iftar misafirlerimi ağırladım.
Bu yıl bir değişiklik yaparak güllaç yerine hazır baklava yufkası kullanarak sütlü nuriye yapmaya karar verdim.
Hazır baklava yufkasını geçen yıldan beri kullanıyorum.
Genellikle "Hastel" marka hazır baklava yufkası kullanıyordum.
Bu sefer BİM'de görüp aldığım, hazır baklava yufkasını kullandım.
Benim şansıma paketmi kötü çıktı bilmiyorum ama hiç memnun kalmadım.
Yufkalar parça parça dökülüyordu ve bazısı birbirine yapışmıştı, çok zor ayırdım.
Sarma yada şöbiyet tarzı bir tatlı yapmayı düşünseydim, bu yufkalarla yapamayacaktım.
Sütlü Nuriye'de baklava gibi tepsiye bütün dizildiği için parça parça olanları iç kısmına yerleştirdim.
Sütlü Nuriye'yi baklavadan ayıran özellikleri;
Şerbetinde süt bulunması ve fındık ile hazırlanması.
İhtilal zamanında tereyağ yerine margarin kullanılmış ama ben yine tereyağ kullandım.
Öğütülmüş fındık değil, file (dilimlenmiş) fındık ile hazırladım.
Tatlı soğuk, şerbet ılık olacak şekilde şerbetini vermelisiniz.
Bu arada sütü şerbete ocağı kapattıktan sonra ekliyorsunuz, sütü kaynatmıyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"
SÜTLÜ NURİYE;
Malzemeler;
1 paket 800 gramlık hazır baklava yufkası,
300 gram tereyağ,
2 su bardağı file fındık,
Şerbeti için;
2 su bardağı su
2 su bardağı süt,
5 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya.


Yapılışı;
Tereyağı eritin,
Fırın tepsisinin dibini yağlayın.
Yufkaları paketinden çıkarın, 3 yufkayı tepsiye serin.
Üzerine erimiş tereyağ sürün.
Tekrar 3 yufka serip, yine tereyağ sürün.
Bu şekilde 15 yufkayı üst üste dizin.
15. yufkada yine tereyağ sürüp, file yani dilimlenmiş fındıklardan serpin.
Tekrar 3 yufkada bir yağlayarak 15. yufkaya geldiğinizde yine tereyağ sürüp, fındık serpin.
Geri kalan yufkaları 3 yufkada bir yağlayarak, dizerek bitirin.


Keskin bir bıçakla yufkaları kare olarak kesin.
Kalan tereyağını kesilmiş yufkaların üzerine dökün.


Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Rengi tam olarak kızarmayıp, altın sarısı bir renk alacaktır.


Şerbeti için;
2 su bardağı su ile 5 su bardağı toz şekeri eritip, kaynatın.
Ben şerbetin içine vanilyada ekliyorum, isterseniz kaynarken 1 paket vanilya ekleyebilirsiniz.
Şerbet kaynadıktan, şeker iyice eridikten sonra ocağın altını kapatın ve sütü ekleyin.
Sütü ekledikten sonra sürekli karıştırarak şerbetin biraz soğumasını sağlayın.
Tatlı soğuk, şerbet ılık olacak şekilde şerbeti tatlının üzerine dökün.
Şerbetini çektikten sonra, üzerini file fındık yada öğütülmüş fındık ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

51 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık, hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kalori bombasi,, hic kalorisine dikkat eden yok,, yazikkkk,,,,,,,,

      Sil
    2. Kalorisine dikkat edenler yapıp yemiyordur zaten, merak etmeyin!...

      Sil
  2. ellerine sağlık.sayfama uğrarmısın marifetli ablama ödülüm var.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. enfes gorunuyor gercekten, ellerine saglik. iyi ramazanlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Immmm tek kelimeyle süper. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. BLOGUNUZU İNCELEDİM,HER ŞEY ŞAHANE,GÜL TATLISINI DENEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM..SÜTLÜ NURİYEYİDE ÇOK SEVERİM AMA BECEREBİLİRMİYİM BİLMİYORUM..HARİKASINIZ..ELLERİNİZE SAĞLIK ,HAYIRLI RAMAZANLAR..

    YanıtlaSil
  6. tatlı nefis görünüyor.ellerine sağlık canım.ramazan da iftarlar tatlısız olmaz bizim evde.bende hemen bunu denemeliyim.

    hayırlı ramazanlar canım

    YanıtlaSil
  7. Bu tatliyi hic denemedim ama sanirim icindeki sütten dolayi baklavaya göre daha hafif bir tatli oluyor,görünüsüne gelince enfes kesinlikle ellerinize saglik,Hayirli ve bereketli bir ramazan gecirmeniz dilegiyle...

    YanıtlaSil
  8. yemekteyizde adını çok duydum ama hiç görmedim görüntü süper canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık en kısa zamanda denicem sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. Genellikle serbetli tatlilari yapmam.Ama sütlü nuriyeyide iyi bilirim.Vallahi pek heveslendim dogrusu...Canim bir kacamaktan ne cikar öyle degil mi?Tarifin icin tesekkürler

    YanıtlaSil
  11. Hayirli Ramazanlar diliyorum Sevgili Muhterem.
    Tatlinin adini cokca duydum ama,ne yapmasi ne de yemesi hic kismet olmadi.
    Yiyenlere afiyetler olsun,ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  12. Benim eşimin de favori tatlısıdır. Bir evimize yerleşelim arayıp bulacağım o baklava yufkasını. Ve bu tarife göre yapacağım. ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Ellerine saglik.Harika görünüyor.Hayirli Ramazanlar.

    YanıtlaSil
  14. selam merhabalar muhterem ablacım uzun zamandır bloglarla ilgilenemedim tariflerin çok güzel ellerinize sağlık sevgiyle kal.

    www.mutfakgunesi.blogcu.com

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar sütlü nuriye çok leziz görünüyor. En kısa zamanda denenecekler arasında yerini aldı bile. Baklava yaparken son zamanlarda bende hazır yufka kullanıyorum. Ancak keserken çok zorlanıyorum:( Kolay kesmenin bir formülü varmı? Sırf bu yüzden baklava yufkasından vazgeçeceğim...

    YanıtlaSil
  16. MERHABA TATLIN GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK HİÇ YAPMADIM VEDE YEMEDİM NASIL OLUYOR BİLMİYORUM AMA MALUM DIŞARISI RAMAZ OLUNCA NE GÖRSEK CANIM İSTİYOR BENDE BEKLERİM

    YanıtlaSil
  17. Hayırlı ramazanlar canım çok sevdiğim bir tatlıdır mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık canım çok güzel gözüküyor.iyi sahurlar..

    YanıtlaSil
  18. SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;21.08.2009--05.09.2009 Tarihleri arasında “İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 3 “OLACAKTIR http://birdemliksohbet.blogspot.com
    Yani BEN YAPACAĞIM SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!HER TÜRLÜ TARİF YOLLAYABİLİRSİNİZ İSTER SALATA İSTER YEMEK İSTER GUZEL BİR SOFRANIZI BİZİMLE PAYLŞAŞMAK İSTERSENİZ MUTLULUK DUYACAĞIM . TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.VE TARİFİNİZE "İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 3” BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI.TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.
    CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI. GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR.BEN SİZE GERİ DÖNÜP.TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM.ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SELAM VE SEVGİLERİMLE......SEVİL
    ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİN ÇOK BU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM..

    YanıtlaSil
  19. Tuğçe'ye,
    Sevgili Tuğçe,
    Ne yazık ki benimde hazır baklava yufkasında en sevmediğim iş, kesmek.
    İlk kez hazır yufka kullanarak yaptığım cevizli baklavayı çok zor kesmiştim,sayfamda tarifini yayınlıyorken bu konudan bahsetmiş, bir daha kesmem gereken tatlı yapmayıp, sarma-şöbiyet gibi daha kolay kesilen tatlıları denemeyi düşündüğümü yazmıştım.
    Ama yine lazım oldukça, kesmek ne kadar zor olsada bu tür tatlıları yapıyorum.
    Kesmenin kolayı yokmu demişsin,
    bir yerde hafif su serpin yazıyordu,bende bir keresinde hafif su serperek kestim ama yufkalar çok ince olduğu için hiç iyi bir fikir olmadığını anladım.
    İnşallah daha kolay kesilen yufkalarda çıkar.

    YanıtlaSil
  20. blogunuzdaki yemekler çok güzel benim blogumada beklerim.gülümseyen bebekler

    YanıtlaSil
  21. Muhterem Hanım sütlü nuriye tatlısını vanilya ilave etmeden tarıfınıze sadık kalarak yaptım aynı marka hazır yufkayıda kullandım en son yufkayı kesmeden once tereyagını döktüm kolay kesıldı Ben ve komsularım cok begendık Bayram tatlımız sütlü nurıye teşekkurler.

    YanıtlaSil
  22. merhaba;
    tarifinizi ayni şekilde bayram tatlısı için uyguladım.ancak beklediğim gibi değildi.belirtilen ölçüdeki şerbet çok fazla geldi tatlıya çok yumuşattı ayrıcada çok fazla şekerli oldu.birde altın sarısı bir renk oldugunda pişirme işlemini bitirdiğim için bence yeteri kadar pişmedi ve hamursu kaldı..hiç memnun kalmadım

    YanıtlaSil
  23. Adsız yorumcuya;
    Verdiğiniz öneriyi bende bu bayramda denedim.
    Yani kesmeden önce en üstteki yufkanın üzerine tereyağ döktüm, çok daha kolay kesildi.
    Fikir için teşekkür ederim.
    Su'ya;
    Şerbet için verilen ölçüler su bardağı hesabı olarak veriliyor fakat herkesin elinde ki su bardağı aynı ölçüde olmayabiliyor.
    Şerbetin hepsini birden dökmeden azar azar çektikçe dökün ve fazla gelirse artanı tatlıya eklemeyin.
    Hamur olma konusuna gelirsek, altın sarısı renk aldıysa mutlaka pişmiştir ama şerbetin çok gelmesi yada tatlının veya şerbetin sıcak olması hamurlaşmaya sebep olmuş olabilir.

    YanıtlaSil
  24. canım muhterem, istanbula gelir gelmez baklavalık yufkayı kaptım :) Sütlü nuriye bayıldığım tatlı. Sende bu tarifi görüğümden beri rüyaalarımı süslüyordu. Şimdi deniyorum.Fırına attım. Du bakalım :) Akşama bir tepsiyi mideye indirmem umarım.

    ellerine sağlık.

    tarif için çok teşekkür ederim.

    sıcacık sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. Zerrin'e;
    Canım,
    Tarifi denemene çok sevindim,
    İnşallah tariften memnun kalmışsındır.
    Afiyet Olsun.

    YanıtlaSil
  26. Bu tatlinin önce adi sonrada kendisi beni daha cok meraklandirdi:) bunuda deniyecem ins. cok güzel görünyor. deneyincede yorum yazcam´;)

    YanıtlaSil
  27. En üste ki resim rutuşlu olmuş :D çünkü en alttaki resimle aynı. Ve bu tatlıyı yaptım. bence 300 gr. tereyağı fazla.

    YanıtlaSil
  28. mstbayar'a;
    Çok ilginç bir yorum yazmışsınız, hemen cevaplayayım.
    1.si resim rötuşlu değil, biraz daha dikkat ederseniz 2 resmin arasında farklar var.
    Mesela fındıklı bölüm sondaki resimde daha net çıkmış.
    Ayrıca ilk ve son resimdeki süte yansıyan ışıkların farklılığıda bunu gösteriyor.
    300 gram tereyağ fazla demişsiniz ama paketin üzerinde 500 gram yazıyor, bu azaltılmış hali.
    Bu arada tereyağ az olduğu zaman yufkalar çıtır çıtır kızarmıyor, birde şerbetini düzgün ayarlamadığınız zaman tatlı hamurlaşıyor.
    Yinede tereyağını kendi damak tadınıza göre azaltabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  29. Muhterem'le Afiyetle'ye ;

    Bu kadar ciddiye alacağınızı bilseydim yorum yapmazdım.
    Dehşet oluyor. Erkek olduğum için kimse inanmadı yaptığıma. Prestijim arttı. :D

    YanıtlaSil
  30. Merhaba,
    Ben yurtdışında yaşıyorum ve burada hazır yufka yok fakat annem ziyaretime geldiğinde Türkiye'den baklavalık hazır yufka getirmişti ve açıkcası ben şerbetli tatlıları pek sevmem ağır bulurum sütlü nuriye yediğim ve sevdiğim tek şerbetli tatlıdır diyebilirim..
    Ne yapabilirim bununla diye düşünürken internette tarifinize rastladım ve riske girip elimde benim için hazine gibi değerli olan bu yufkayla tarifinizi denedim, hazine gibi diyorum çünkü Polonyada Türk mutfağına dair birşey bulmak neredeyse imkansız :) velhasıl tatlı muhteşem oldu!!Resmen parmaklarımızı yedik :) yalnız ben şekerin miktarını biraz fazla buldum ve yaparken şekerin miktarını azalttım enfes oldu!şimdi dört gözle Türkiye'den biri gelse de yufka şiparişi versem diye bekliyorum..Çok teşekkürler, iyi ki bu tarifi paylaşmışsınız, sevgilerimle...Pınar

    YanıtlaSil
  31. Sevgili Pınar,
    Tarifi deneyip, beğenmene çok sevindim.
    Şeker oranı her damağa göre farklılık gösterebiliyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  32. Hayırlı bayrmalar muhterem hanımcım tatlı ararken senin bloğunun izine rasladım ne kadar nefisssss tatlılar yapmışsın ellerine emeklerine sağlık sütlü nuriye tatlısınıda denemek istiyorum prca fındığımı alınca inşlh muhteşemsin canımcım maşallah artık günlerimize tatlı yerine ne yapsam değişik bişey diye düşinmicem çünkü ne ararsam burda bayıldımmm hepsine

    YanıtlaSil
  33. şerbet ne kadar kaynatılcak kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Şerbeti kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın.
      Kolay gelsin.

      Sil
    2. Merhaba tarifleriniz muhteşem acaba bu tatlıyı file değilde normal fındığın çekilmiş.haliyle denesem olur mu ki

      Sil
    3. Merhaba,
      Tatlıyı çekilmiş fındık içi ile de yapabilirsiniz.
      Kolay gelsin.

      Sil
  34. tarifinizi aldım denedim we harika oldu. nişanlımdan 10 puanı kaptım. teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim, eminim güzel olmuştur, ellerine sağlık.
      Nişanlınla ömür boyu mutluluklar dilerim.

      Sil
  35. Ben de aldım tarifi hemen denemek istiyorum sütlü nuriyeye bayılırım. Fırının kaç derece olması gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Benim fırınım doğalgazlı olduğu için tariflerimi düşük ısı-orta ısı-yüksek ısı terimlerini kullanarak veriyorum.
      Bu ısıların elektrikli fırında ki karşılığı da;
      Fırın ısısı: 50°-100° düşük hararet, 100°-200° orta hararet, 200°-250° çok sıcak hararet oluyor.
      Sütlü Nuriye için fırın ısısının 170-180 derece yani orta hararette olması gerekiyor.
      Kolay gelsin.

      Sil
  36. Tarifinizi denedim biraz önce fırından çıkardım soğumasını bekliyorum. Sormak istediğim şey şerbetin içine soğuk süt ekleyince yeterince ılımıyor mu biraz daha beklemek gerekir mi?

    YanıtlaSil
  37. Tarifinizi denedim biraz önce fırından çıkardım soğumasını bekliyorum. Sormak istediğim şey şerbete soğuk sütü ekleyince yeterince ılımıyor mu biraz daha beklemek gerekir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Soğuk sütü ekleyince ılımasına yeterli olmuyor, kendi halinde şerbetin soğumasını beklemeniz gerek.
      Şerbet sıcak olunca tatlı ne yazık ki hamur gibi oluyor.

      Sil
  38. İlk kez geçen hafta İstanbul'da yedim,hayatımda yediğim en güzel şerbetli tatlı olarak favori tatlım oldu.Bugün sizin tarifiniz ile denemek istiyorum.Emeğinize kaleminize yüreğinize sağlık canım...

    YanıtlaSil
  39. Harika bu tatlıya bayılıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sutlu nuriye harika gorunuyor insallah yapabilirim deniyecem

      Sil
  40. Bu tatliyi deniyecem insallah yapabilirim tatli cok lezis gorunuyor elinize saglik

    YanıtlaSil
  41. çok güzelmiş tatlınız

    YanıtlaSil
  42. Harika gözükoyor Ellerinize saglık En kısa zamanda deneyeceğim
    http://morlumutfak.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...