19 Ocak 2010 Salı

BUĞDAY SALATASI

Hatırlarsanız, daha önce de buğday salatası tarifi vermiştim.
Bakınız; Buğday Salatası
Fakat o tarifi yaz aylarında hazırladığım için, içinde patlıcan-biber-kabak kızartması vardı.
Bu sefer içinde kızartma olmayan, mevsimine uygun bol yeşillik ve garnitür olan bir buğday salatası yaptım.
İşin içine kızartma girmediği için işiniz daha çabuk bitiyor, salatayı çok kısa zamanda hazırlayabiliyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"
BUĞDAY SALATASI;
Malzemeler;
2 su bardağı buğday,
1 su bardağı mısır konservesi,
2 adet kırmızı biber,
2 adet havuç,
3-4 dal taze soğan,
Yarım demet maydanoz ve dereotu,
Tuz, zeytinyağı, isteğe bağlı; nar ekşisi.
Süslemek için;
Cherry domates ve nane yaprakları.
Tarifi;
Buğdayı ayıklayıp, yıkayın.
Üzerini geçecek kadar su ekleyip, haşlayın ve süzün.
Taze soğanı, dereotu ve maydanozu temizleyip, yıkayın ve incecik doğrayın.
Kırmızı biberin tohumlarını çıkarın ve zar büyüklüğünde doğrayın.
Havucun dışını kazıyıp, yıkayın ve zar büyüklüğünde doğrayıp, haşlayın.
Not; İsterseniz havucu haşlamakla uğraşmayıp, havuç turşusu kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız bütün malzemeleri, mısırı, tuzunu ve zeytinyağını ekleyip, iyice karıştırın.
Domates ve nane yaprakları ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Carousel Alışveriş Merkezi ile ilgili yazı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Carousel Alışveriş Merkezi

16 Ocak 2010 Cumartesi

CİĞER YAHNİSİ

Sakatat (küçük ve büyükbaş hayvanın iç organları) pek çok kişinin yemediği yemek gurubuna girer.
Bizim eve Kurban Bayramı dışında sakatat olarak sadece tavuk ciğeri girer.
Eşim çok sevdiği halde sağlık açısından uzak durmaya çalışır.
Geçen hafta benden ciğer pişirmemi istediğinde her zaman ki gibi tavuk ciğeri pişirecektim fakat "ben kuzu ciğeri istiyorum" dedi.
Kasapta kuzu bulamadım ama dana ciğeri buldum ve aldım.
Kızartılarak yapıldığı için Arnavut ciğeri yapmak istemedim.
Bol soğanlı, kısık ateşte kendi suyu ve sebzelerin suyu ile pişen yahni yaptım.
Akşam yemeğinde, yanında müceddere ile birlikte servis yaptım.

Diğer ciğer tariflerim için, bakınız;

Arnavut Ciğeri

Yaprak Ciğer

Tavuk Ciğeri

"Afiyetle Kalın"
CİĞER YAHNİSİ;
Malzemeler;

300 gram dana karaciğeri,
3 adet orta boy soğan,
1 adet kırmızı biber,
2 adet sivri biber,
2 adet domates,
Yarım demet maydanoz,
Zeytinyağı, tuzot.
Tarifi;
Ciğeri kuşbaşı doğrayın.
Bol su ile yıkayıp, tencereye yerleştirin.
Kaynamaya başlayınca ilk suyunu dökün.
Tencereyi tekrar ocağa yerleştirin ve yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyin.
Soğanları küçük küçük doğrayıp, tencreye ekleyip, biraz kavurun.
Domatesin kabuklarını, soyup, doğrayın.
Kırmızı ve sivri biberlerin tohumlarını çıkarın ve zar büyüklüğünde doğrayıp, domateslerle birlikte tencereye ekleyip, kısık ateşte pişirin.
Not; Pişmesine yakın tuzotu ve doğranmış maydanozu ekleyip, 4-5 dakika kaynatın.
"Afiyet Olsun"

14 Ocak 2010 Perşembe

KAŞARLI PİDE

Pide yaptığım zaman eşimin tercihi mutlaka Kıymalı Pide veya içinde şarküteri ürünleri olan Pastırmalı-sucuklu pide olur.
Bense kaşarlı ve beyaz peynirliyi çok severim.
Bu pide hamuru ölçüsü ile tart kalıplarımda 3 adet pide hazırlıyorum.
İkisi kıymalı-yumurtalı, yada sucukluysa, birisi mutlaka benim için kaşarlı olur.
Kaşarlı olan, kıymalı olana göre daha hafif oluyor.
"Afiyetle Kalın"
KAŞARLI PİDE;
Malzemeler;
Pide Hamuru Malzemesi;
1 adet küçük paket yaş maya,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un (tahminen 5-5 buçuk su bardağı)
Üzerine;
1 adet yumurta (üzerine sürmek için)
Pide başına 1 su bardağı olmak üzere 3 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
3 yemek kaşığı susam veya çörek otu.
Kalıbı yağlamak için;Biraz sıvı yağ ve un.
NOT;
Verdiğim ölçülerle 1 adet yuvarlak Borcam ve bir tart kalıbı ile 2 adet pide çıkıyor.
Yada küçük boy tart kalıbıyla 3 adet pide çıkıyor.
Tarifi;
Mayayı ılık su ve süt içinde iyice ezin.
Sıvı yağı,yumurtayı ekleyip, karıştırın.
Ununu ilave edip, tuzunu ve şekerini ekleyin.
Kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Çok çabuk toparlanan bir hamur olduğu için çabucak toparlanacaktır.
Hamurun üzerini örtüp, sıcak bir yerde 15-20 dakika dinlendirin.
Dinlenen ve kabaran hamuru ikiye,kalıbınız küçükse üçe ayırın.
Hamurun diğerlerini de farklı bir iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.
Yuvarlak bir Borcam veya benim kullandığım gibi bir tart kalıbını yağlayıp,un serpin.
Hamuru merdane yardımı ile açıp, kalıbınıza kenarları biraz yukarıda olacak şekilde yerleştirin.
Daha sonra kenarlarını içe doğru kıvırın.
Ortasının çok kabarmaması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Yumurtayı kırıp, iyice çırpın.
Kalıbın içine yerleştirdiğiniz hamuru önce yağlayın, sonra çırptığınız yumurtayı hamurun kenarlarına ve içine sürün.
Pidenin kenarlarına susam veya çörek otu serpin.
Hazırladığınız pideyi sıcak bir yerde mesela önceden ısıtmanız gereken fırının üzerinde yarım saat bekletin.
Rendelenmiş kaşarları hamurun ortasına yerleştirin.
Kaşarın üzerine 2-3 çay kaşığı tereyağ yerleştirebilirsiniz.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"