17 Eylül 2010 Cuma

SEBZELİ ET KAVURMA

Uzun zamandır ithal etten ve fiyatların ucuzlamasından bahsediliyor ama ben hâla ne ithal et satan yer gördüm, nede et fiyatları ucuzladı.
Ramazan ayında fiyatlar uçuyor, Kurban bayramında biraz daha makul fiyatlara geriliyor.
İşimiz piyasayı elinde tutanlara kaldı.

Misafir ağırlarken, et kavurması sade yada sebzeli olsun en büyük kurtarıcım.
Tencerede kolayca kavrulması, köfte gibi el işçiliği istememesi sıkışık zamanlarda en büyük avantajı.
"Afiyetle Kalın"

SEBZELİ ET KAVURMA;
Malzemeler;

500 gram kuşbaşı et,
2 adet kuru soğan,
2 adet domates,
2 adet kırmızı biber,
4 adet sivri biber,
Tuz, zeytinyağı, kekik.
TARİFİ;
Eti küçük küçük doğrayıp, yıkayın.
Tencerede önce harlı ateşte, daha sonra kısık ateşte kavurun.
Suyunu çektikten sonra eğer sertliği devam ediyorsa yumuşayıncaya kadar su ilave ederek pişirmeye devam edin.
Pişmesine yakın, yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edin.
Küçük küçük doğradığınız soğanları, biberleri ve kabuklarını soyarak doğradığınız domatesleri ete ekleyip, karıştırarak sebzeleride pişirin.
Sıcakken ister tek olarak, isterseniz pilav-makarna yanında servis yapın.
"Afiyet Olsun"

15 Eylül 2010 Çarşamba

İFTAR YEMEĞİ 2010-3

İftar yemeği başlığını görünce "Ramazan geçti, üstüne bayramı bile geçirdik ne iftarı" diyebilirsiniz.
Bu yıl havaların sıcak geçmesi sebebi ile Ramazan'ın ilk 10 günü misafir ağırlamadım.
Daha sonra da zamansızlıktan gelip-gitmeler son günlere kaldı.
Bu mönüyü hazırladığım misafirlerimi bayramdan 2 gün önce ağırladım.
İftarda hazırladığım masanın resmini ne yazık ki çekemedim.
Bende mönünün kaydı için sahurda kendimize hazırladığım masada resimleri çektim.
Resimler bu yüzden biraz karanlık çıktı.
Mönüdeki tek eksik, gece vakti tekrar yapmak istemediğim salata oldu.

14 Eylül 2010 Salı

ÇITIR YUFKALI KABAK SALATASI

Bu yaz İstanbul'da hava oldukça sıcaktı ve yemeklerimizin çoğunu salata tarzı veya kahvaltı yaparak geçiştirdik.
Bu sayede değişik salata tarifleri en çok denediğim tarifler oldu.
Bu salatayı da Papatya Prenses'in blogunda görmüş ve hemen not almıştım.
Daha önce yufkaların bu salata tarifinde olduğu gibi hazırlanıp, mantı yapıldığı bir tarif yayınlamıştım.
Bakınız; Pratik Mantı
Yufkaların bu hali ile ne kadar çıtır ve lezzetli olduğunu bildiğim için hemen bu tarifi denedim.
Kabak salatası bu çıtır yufkalar sayesinde bambaşka bir lezzete bürünüyor, mutlaka tavsiye ederim.
Bu tarif ile "Narince" blogunun sahibi olan Sevgili Necla'nın "Kabak Tadı" etkinliğine katılıyorum.
Diğer kabak tariflerim için,bakınız;

Etli Yayla Kabağı

Fırında Yufkalı Kabak Graten

Fırında Kremalı Kabak

Fırında Kıymalı Kabak

Kabak Yemeği

Kabak Salatası

Kabak Çiçeği Dolması

Etli Yayla Kabağı Dolması

Zeytinyağlı Kabak-Sebze Dolması


Krep Usulü Kabak Mücver

"Afiyetle Kalın"
ÇITIR YUFKALI KABAK SALATASI;
Malzemeler;
3 adet kabak,
1 adet havuç,
3 adet salatalık,
1 adet yufka,
Kızartmak için; Sıvı yağ,
2 su bardağı süzme yoğurt,
3 diş sarımsak,
4-5 dal dereotu.
Tuz.
TARİFİ;
Yufkanın yarısına biraz su serpip, sıkıca sararak rulo yapın.
1-2 santim kalınlığında kesin.
Yufkanın diğer yarısını da yine aynı şekilde hazırlayın.

Hazırladığınız yufkaları kızgın sıvı yağda kızartın ve kağıt havlunun üzerinde yağını süzmesi için biraz bekletin.
Kabakları ve havucu yıkayıp, dış kabuklarını kazıyıp, rendeleyin.
Hafifçe suyunu sıkın, orjinal tarifte çiğ kullanılmış ama ben 2-3 kaşık zeytinyağında biraz kavurdum.
Pişen kabakları ve havucu iyice soğutun.
İçine, dışını iyice yıkadığınız salatalıkları soymadan rendeleyin.
Sarımsak eklediğiniz yoğurdu, incecik doğradığınız dereotunu, tuzunu ve kızarttığınız yufkaları ekleyip, karıştırın.
"Afiyet Olsun"