Daha önce bahsetmiştim, annem yazın 2-3 ayını Abana'da ki evinde geçiriyor.
Bu yıl Ramazan ayının sıcak günlere gelmesi ile annem Ramazan'ı ve Bayramı da Abana'da geçirdi.
15 gün önce İstanbul'a döndü.
Her yıl annemin İstanbul'a döndüğü günün akşamı hepimiz annemde yemeğe toplanırız.
Annemde Abana'dan getirdiği incirleri, yazın hazırladığı kızılcık tarhanasını ve normal tarhanasını ve daha pek çok yöresel ürünleri çocuklarına paylaştırır.
Bu yıl kızkardeşimden "erken gelebiliriz sende kahvaltıya toplanalım" önerisi geldi.
Annemle evimiz yakın olduğu için kahvaltıya bana toplandık, akşam yemeğinde ise eşlerimizle birlikte annemdeydik.
8 Ekim 2010 Cuma
7 Ekim 2010 Perşembe
BAKLAVA YUFKASI İLE MAKARNALI BÖREK
Hazır baklava yufkaları ile bugüne kadar hep tatlı yaptım.
Börek her zaman aklımda ama yapmak için bir fırsat olmadı.
Salı akşamı çaya misafirlerim vardı, bende börek çeşitlerinin yanı sıra hazır baklava yufkasından "Büzme Baklava" yaptım.
BİM'in baklava yufkasını kullanıyorum ve ne yazık ki küçük paketlerde yufka satmıyorlar.
Mecburen 800 gramlık paketlerden aldım.
O akşam tatlı için birazını kullandım ama paketin yarısından fazlası duruyordu.
Dün, uzun zamandır denemek istediğim, hazır baklava yufkası ile börek yapmaya karar verdim.
İlk önce yapımı daha pratik olan Müge'nin Baklava Yufkası ile Makarnalı Börek tarifini denedim.
Açıkçası umduğumdan daha lezzetli ve pratik bir tarif.
Teflon tavada hazırlanan, şipşak börek hızında nefis bir tat.
Yufka halen bitmedi, geri kalanı ile tepside peynirli börek yapacağım.
"Afiyetle Kalın"
Börek her zaman aklımda ama yapmak için bir fırsat olmadı.
Salı akşamı çaya misafirlerim vardı, bende börek çeşitlerinin yanı sıra hazır baklava yufkasından "Büzme Baklava" yaptım.
BİM'in baklava yufkasını kullanıyorum ve ne yazık ki küçük paketlerde yufka satmıyorlar.
Mecburen 800 gramlık paketlerden aldım.
O akşam tatlı için birazını kullandım ama paketin yarısından fazlası duruyordu.
Dün, uzun zamandır denemek istediğim, hazır baklava yufkası ile börek yapmaya karar verdim.
İlk önce yapımı daha pratik olan Müge'nin Baklava Yufkası ile Makarnalı Börek tarifini denedim.
Açıkçası umduğumdan daha lezzetli ve pratik bir tarif.
Teflon tavada hazırlanan, şipşak börek hızında nefis bir tat.
Yufka halen bitmedi, geri kalanı ile tepside peynirli börek yapacağım.
"Afiyetle Kalın"
6 Ekim 2010 Çarşamba
PATLICAN BÖREĞİ
Bu sezonun son patlıcan tarifini verip, patlıcan sezonunu (en azından blogumda) kapatıyorum.
Patlıcan çok ilginç bir sebze, süngerimsi yapısı ona istediğimiz şekli vermekte çok faydalı oluyor.
Patlıcanın diğer sebzelere oranla pek çok tarifi var.
Bu yaz bununla birlikte 7 patlıcan tarifi vermişim.
Allah kısmet ederse önümüzde ki yaz patlıcanla ilgili vermeyi düşündüğüm pek çok tarif var.
Bu tarif patlıcan graten tarifi gibi hazırlanıyor.
Ben börek diyorum çünkü aynı börek gibi hazırlanıyor, yufka yerine patlıcan kullanıyorsunuz.
Hafif olması için patlıcanları kızartmadım ama kıymanın, salçalı sosun ve beşamel sosun verdiği lezzetle tadı gayet güzel oldu.
"Afiyetle Kalın"
PATLICAN BÖREĞİ;
Malzemeler;
1 kilo uzun kemer patlıcan,
250 gram kıyma,
2 adet kuru soğan,
2 adet kırmızı biber,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeyinyağ,
Tuz, kekik, karabiber,
Beşamel sos için;
3 su bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun.
Acısını almak için tuzlu suda ıslatıp, 15 dakika bekletin.
Patlıcanları tuzlu sudan sıkarak çıkarın.
İnce dilimler halinde kesin.
Kare şeklindeki Borcama patlıcan dilimlerini bir iki sıra dizin.
Soğanları soyup küçük küçük doğrayın.
Biraz zeytinyağının içinde soğanları pişirmeye başlayın,
Soğanların içine kıymayı, zar büyüklüğünde doğradığınız kırmızı biberleri, tuz, kekik ve karabiber ekleyip, kavurun.
Patlıcan dilimlerinin üzerine kavrulmuş kıymayı yerleştirin.
Kıymanın üzerine tekrar patlıcan dilimleri yerleştirin.
Salçayı 1 buçuk su bardağı su ve yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz ile çırpın.
Patıcanların üzerine salçalı suyu boşaltın.
Beşamel sosu hazırlamak için;
Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirin.
Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Pişen beşamel sosu patlıcanların üzerine yayın.
Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında patlıcanlar pişip, beşamel sosun üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Keserken beşamel sosun dağılmaması için yemeği 15-20 dakika dinlendirin.
Dilim dilim kesip, sıcakken servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Patlıcan çok ilginç bir sebze, süngerimsi yapısı ona istediğimiz şekli vermekte çok faydalı oluyor.
Patlıcanın diğer sebzelere oranla pek çok tarifi var.
Bu yaz bununla birlikte 7 patlıcan tarifi vermişim.
Allah kısmet ederse önümüzde ki yaz patlıcanla ilgili vermeyi düşündüğüm pek çok tarif var.
Bu tarif patlıcan graten tarifi gibi hazırlanıyor.
Ben börek diyorum çünkü aynı börek gibi hazırlanıyor, yufka yerine patlıcan kullanıyorsunuz.
Hafif olması için patlıcanları kızartmadım ama kıymanın, salçalı sosun ve beşamel sosun verdiği lezzetle tadı gayet güzel oldu.
"Afiyetle Kalın"
PATLICAN BÖREĞİ;
Malzemeler;
1 kilo uzun kemer patlıcan,
250 gram kıyma,
2 adet kuru soğan,
2 adet kırmızı biber,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeyinyağ,
Tuz, kekik, karabiber,
Beşamel sos için;
3 su bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun.
Acısını almak için tuzlu suda ıslatıp, 15 dakika bekletin.
Patlıcanları tuzlu sudan sıkarak çıkarın.
İnce dilimler halinde kesin.
Kare şeklindeki Borcama patlıcan dilimlerini bir iki sıra dizin.
Soğanları soyup küçük küçük doğrayın.
Biraz zeytinyağının içinde soğanları pişirmeye başlayın,
Soğanların içine kıymayı, zar büyüklüğünde doğradığınız kırmızı biberleri, tuz, kekik ve karabiber ekleyip, kavurun.
Patlıcan dilimlerinin üzerine kavrulmuş kıymayı yerleştirin.
Kıymanın üzerine tekrar patlıcan dilimleri yerleştirin.
Salçayı 1 buçuk su bardağı su ve yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz ile çırpın.
Patıcanların üzerine salçalı suyu boşaltın.
Beşamel sosu hazırlamak için;
Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirin.
Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Pişen beşamel sosu patlıcanların üzerine yayın.
Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında patlıcanlar pişip, beşamel sosun üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Keserken beşamel sosun dağılmaması için yemeği 15-20 dakika dinlendirin.
Dilim dilim kesip, sıcakken servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)