14 Nisan 2011 Perşembe

PANCAR ÇORBASI

Pancarı kış aylarında bol bol kullandım.
Özellikle pratik turşusunu ve salatalarını çok seviyoruz.
Bu yıl birde çorbasını yapmaya başladım.
Bazı pancar çorbalarında pirinç ve kırmızı mercimek gibi bakliyat kullanılıyor.
Ben bakliyat değil sadece patates-havuç-soğan gibi kök sebzeler kullandım.
Birde küçük boy olanları kullanıp, önceden haşlama yapmadım.
Büyük boy pancarların pişmesi çok uzun sürebiliyor.
Pancar içine ne eklerseniz ekleyin topraksı kokusunu kaybetmiyor.

Daha önce yayınladığım pancarlı tarifler;

Pancar Turşusu

Pancar Salatası

Yumurtalı Pancar Sapı

Pancar Soslu Semizotu

Pancarlı Yumurta Dolması

Endivyen Salatası

"Afiyetle Kalın"
PANCAR ÇORBASI;
Malzemeler;
3 adet küçük boy pancar,
1 adet havuç,
1 adet orta boy patates,
1 adet kuru soğan,
Tuz, zeytinyağı.
TARİFİ;
Soğanı doğrayıp, yağda hafif pişirin.
Pancarların kabuğunu soyun.
Küçük küçük doğrayıp, tencereye ekleyin.
Üzerine 3-4 su bardağı su ilave edin.
Pancarlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pancarlar yumuşamaya başlayınca, kabuğunu soyup doğradığınız havuç ve patatesi ilave edin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyin.
Suyu eksildiyse üzerine 2 bardak su ilave edebilirsiniz.
Sebzeler iyice yumuşayınca ocağı kapatın.
Blender ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
İsterseniz kaşar rendesi yada kızarmış ekmek (kroton) ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"

11 Nisan 2011 Pazartesi

MAYALI GÜL POĞAÇA

Mayalı poğaça ve hamur işlerini yumuşacık oldukları için seviyorum.
Ama mayanın bazen kabına sığmaz şekilde büyüyüp, verdiğim şekli bozmasından hiç hoşlanmıyorum.
Mayalı bir hamura yuvarlak şekil verdiğinizde büyümesi sorun olmaz.
Fakat bunun gibi şekilli poğaçalar çok fazla büyünce şekli tamamen bozulabiliyor.
Ben bu poğaçayı ilk yaptığım zaman büyük peziler hazırlamış ve kenarlarını fazla bastırmamıştım.
Tabii mayalanıp, piştiği zaman yaprakları kabak çiçeği gibi açılmıştı : )
Bu yüzden hamur pezilerini küçük tutuyorum ve kenar yapraklarını birbirine sımsıkı bastırıyorum.
"Afiyetle Kalın"
MAYALI GÜL POĞAÇA;
Malzemeler:
1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 paket kuru maya veya 20 gram yaş maya,
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz şeker,
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı),
İç malzemesi için;
1oo gram beyaz peynir,
4-5 dal maydanoz.
Üzerine;
Çörek otu.


TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra küçük bir mandalina büyüklüğünde pezileri ayırıp, yuvarlayın.
Not;
Hamur mayalı olduğu için pişincede yayılıp, büyüyecektir, o yüzden hamur pezilerini küçük tutmanızda fayda var.
Tezgaha çok az un serpip, hamur pezisini yuvarlak olarak açın.
Resimde ki gibi ortasından ayırmadan, kenarından 4 yerinden kesin.


Tam ortasına maydanozlu peynir yerleştirin.


Hamurun kestiğiniz iki karşı köşesini peyniri çevreleyecek şekilde birleştirin.


Diğer iki tarafınıda karşılıklı birleştirin, hatta iki ucunu pişerken açılmaması için sımsıkı bastırarak birleştirin.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız poğaçayı yerleştirin.
Bu şekilde bütün hamur pezilerini hazırlayın.


Poğaçaları tepsinin içinde yarım saat mayalandırın ve üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.


"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Havalar hâlâ soğuk olsada lale mevsimi geldi.
İstanbul'un laleleri ve çiçekleri ile meşhur yerlerinden birisi olan Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı'ndan çektiğim bol bol resim ve hazırladığım müzikli video sizi bekliyor.
Bu arada parkın ismi geçen yıl "Uluslararası Barış Parkı" olmuş.
Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Uluslararası Barış Parkı

7 Nisan 2011 Perşembe

HAVUÇ DOLMASI

Havuç alırken neye dikkat edersiniz?
Ben küçük ve körpe olanları almaya dikkat ederim.
Geçenlerde dışarı çıkan eşime havuç sipariş ettim.
Getirdiği havuçların büyüklüğü benim standartlarımın çok üstündeydi : )
Kocaman havuçları görünce de aklıma daha önce tariflerde gördüğüm havuç dolması yapmak geldi.
Çok iri olan havuçları kabak oyacağı ile daha ince olanları ise elma çekirdeği çıkarmak için kullandığım aparatla oydum.
Aletler sayesinde rahatça içleri çıktı ama isterseniz havuçları hafifçe haşlayarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.
Ben kıymalı yaptım ama eminim zeytinyağlı da çok güzel olacaktır.
"Havuç dolmasının tadı nasıldı? " diye soracak olursanız, oldukça güzeldi.
Havucun nişastalı yapısının verdiği hafif tatlı tat çok hoşuma gitti.
Servis yaparken dolmaları dilim dilim kestim, aperatifmiş gibi çerez gibi oldu.
"Afiyetle Kalın"
HAVUÇ DOLMASI;
Malzemeler;
1 kilo iri boy havuç,
İç Malzemesi;
100 gram kıyma,
Yarım su bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
6-7 dal dereotu,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı ve muhtelif baharatlar.
TARİFİ;
İç malzemelerini çiğden karıştırarak içi hazırlayın.
Havuçların dış kısmını yıkayıp, kazıyın.
Havuçları uzunluğuna göre ikiye yada üçe bölün.
İsterseniz oyma aparatı ile yada hafifçe haşladıktan sonra bir bıçakla iç kısmını oyun.
Hazırladığınız iç malzemesi ile içlerini doldurun.
Dik olarak bir tencereye yerleştirin.
Üzerine zeytinyağı ve tuz gezdirin.
Havuçların yarısına gelecek kadar su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
İsterseniz bütün, isterseniz dilim dilim servis yapın.
"Afiyet Olsun"