5 Ağustos 2012 Pazar

BULGURLU PATLICAN

Yaz aylarının vazgeçilmez sebzesi patlıcanı pek çok şekilde pişirebilirsiniz.
Hele közlenmiş haline kimse "Hayır" diyemez : )
Fakat bazı tariflerde patlıcanın hazırlık aşaması sizi çok uğraştırır.
Mesela salata-çorba-hünkar beğendi-ali nazik için közlemek, karnıyarık- imam bayıldı-islim kebabı-musakka için kızartmak ocak başında çok vaktinizi alır.
Bu tarifte ise patlıcana bir işlem uygulamanız gerekmiyor.
Çiğ halde iken doğrayıp, tencereye ilave edebilirsiniz.
Ben kıymalı tarif verdim ama zeytinyağlı olarak da çok leziz oluyor.
Hatta Ramazan'dan önce çaya gelen misafirlerime salata niyetine bu tarifi zeytinyağlı olarak pişirdim, hem sağlıklı hemde hafif bir seçenek oldu.
Çay masasının resimleri burada

Bostan patlıcanı tariflerim burada

Patlıcanın faydaları ve tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"

BULGURLU PATLICAN;
Malzemeler;
Yarım kilo patlıcan,
150 gram kıyma,
1 çay bardağı pilavlık bulgur,
1 adet orta boy soğan,
2 adet büyük boy domates,
1 adet kırmızı biber,
2 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı kuru nane,
Tuz, zeytinyağı.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı şekilde soyun.
Üzerine tuz serperek, 5-10 dakika bekletin.
Daha sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip, 10 dakika da tuzlu suda bekletin.
Tencereye zeytinyağı dökün, içine küçük doğradığınız soğanları ilave edin.
Kabuklarını soyup, doğradığınız domatesleri, küp küp doğradığınız kırmızı biberleri ekleyin.
Kıymayı da tencereye ekleyip, kavurun.
Not; İsterseniz kıyma eklemeyip zeytinyağlı yapabilirsiniz.
Patlıcanları suyun içinden suyunu sıkarak çıkarın.
Küp küp doğrayıp, tencereye ilave edin.
Bulguru ayıklayıp, yıkayıp, tencereye ilave edin.
Üzerine dövülmüş sarımsakları, kuru naneyi ve tuzunu ilave edin.
1 çay bardağı su ilave edip, kısık ocakta pişirin.
Not; Patlıcan çok su çekmediği için az su ekliyoruz.
Ocak çok hararetli yanarsa yemeğin suyu buharlaşabilir, bu yüzden kısık ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"

4 Ağustos 2012 Cumartesi

İFTAR YEMEĞİ 2012

Bu mütevazi iftar masasını eşimin abisi ve yengesi için hazırladım.
Sıcak havalarda çok fazla yemek tüketilmediği için çeşit sayısını az tuttum.
Bol limonlu ve naneli limonata bu yaz en favori içeceğimiz olduğu için o günde içecek olarak limonatayı tercih ettim.
Asitli içeceklere bu yıl iftar yemeklerimde neredeyse hiç yer vermedim.
Bu yılın popüler içeceği limonata oldu.

 
İftar yemeği için, bazı tarifleri ilk kez denediğim bir mönü oluşturdum. 
İFTAR YEMEĞİ MÖNÜSÜ;






Kıvırcık Salata

 
Tatlı Olarak; Kadayıflı Kekli Tatlı

Ve bol bol limonata : )                                      Limonata

"Afiyetle Kalın"

2 Ağustos 2012 Perşembe

KÖZLENMİŞ PATLICAN ÇORBASI

Havalar çok sıcak, "sıcak çorba içilmez" diye düşünsekte iftarda çorba içmeden olmuyor.
Hava sıcakta olsa çorba mutlaka aranıyor.
Soğuk çorbalar yaz iftarlarında ilk tercih edilenlerin arasında da olsa sıcak çorbalarda mutlaka masada yer alıyor.
Bugün tarifini vereceğim "közlenmiş patlıcan çorbası" ise nefis bir tarif.
Patlıcanı seven herkes, bu çorbaya bayılacak.
Patlıcanları farklı şekilde yumuşatıp, çorba yapabilirsiniz ama közlenmiş patlıcanda ki o is kokusu çorbaya harika bir aroma katıyor.
"Afiyetle Kalın"

patlıcan çorbası
KÖZLENMİŞ PATLICAN ÇORBASI;
Malzemeler;
3 adet patlıcan,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı un,
1 su bardağı süt,
1 adet yumurta,
2-3 dal taze reyhan,
Tuz, zeytinyağ,
Üzeri için;
Tereyağ, kırmızı pul biber veya biber salçası.

KÖZLENMİŞ PATLICAN ÇORBASI TARİFİ;
Patlıcanları yıkayın, bıçakla 5-6 yerinden delin, ocakta közleyin.
Közlediğiniz patlıcanların kabuğunu sıcakken soyun, kararmaması için su dolu bir kapta bekletin.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayın, zeytinyağında soteleyin.
Patlıcanları sudan çıkarıp, küp küp doğrayın ve tencereye ilave edin.
Soğanla birlikte biraz kavurun.
Üzerine 4 su bardağı su ilave edin.
Bir kasede süt, un ve yumurtayı iyice çırpın.
Tencerenin içinden bir kepçe çorba alarak sütlü karışımın içine ekleyerek ılıştırın.
Daha sonra sürekli karıştırarak sütlü karışımı tencereye ekleyin.
Çorbanın tuzunu ilave edip, biraz daha kaynatıp, ocağı kapatın.
İsterseniz blender ile çırparak pürüzsüz bir hale getirebilirsiniz.
Taze reyhanı incecik doğrayarak çorbaya ekleyin.
Not; Taze reyhanın keskin tadından hoşlanmıyorsanız eklemeyin.
Servis yapacağınız zaman;
Tereyağını eritin, içine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber veya biber salçası ekleyerek kavurun.
Çorbanın üzerine dökerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"