10 Nisan 2013 Çarşamba

SULTANİ BEZELYELİ FIRIN MAKARNA

Muhterem'le Afiyetle
Mevsim bahar olunca benim pazardan alacağım sebze bellidir, sultani bezelye : )
Çok severim kendisini, parça etle ya da zeytinyağlı hiç fark etmez her halini severim.
Her sebzeyi fırında makarna ile pişirdiğim için, "sultani bezelye ile neden fırın makarna olmasın?" diye düşünerek bu tarifi hazırladım.
Sultani bezelyeyi pek sevmeyen eşim, bundan da pek hoşlanmadı, bana da "tarifi verirken benim beğenmediğimi de yaz" dedi : )
Kendisi makarnalarını yedi, biz de kızımla birlikte hepsini yedik : )
Sultani bezelye ile yapabileceğiniz daha önce yayınladığım tariflerim 👉BURADA 
"Afiyetle Kalın"

8 Nisan 2013 Pazartesi

HODAN-ISPIT ÇORBASI

muhteremle afiyetle
Baharın gelmesi ile tezgahlar çeşit çeşit otlarla dolmaya başladı.
Bu kadar ot çeşidinin arasında benim gözüm, Kastamonu'lu olarak hep hodan'ı ya da diğer adıyla ıspıt'ı arar.
Ot yemeklerinde bizde öncelik hodanındır, daha sonra diğerleri gelir.
Geçen hafta pazardan hodan aldım, temizledim, yıkadım haşladım, birazı ile çorba, birazı ile hodanlı bulgur pilavı, kalanını da sabah kahvaltısında yumurtalı olarak yaptım.
İki gündür havalar soğudu, tam çorbanın tarifini verme vaktidir, hodanlı bulgur pilavının tarifi burada
"Afiyetle Kalın"

kaldirik çorbasi
HODAN-ISPIT ÇORBASI;
Malzemeler;
1 kase haşlanmış hodan,
100 gram kıyma,
3 yemek kaşığı tarhana,
1 adet küçük boy kuru soğan,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
Tuz.

ıspıt çorbası
HODAN-ISPIT ÇORBASI TARİFİ;
Sıvı yağı tencereye dökün, içine küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin.
Soğanlar biraz pişince içine kıymayı ilave edip, kavurun.
Hodanları küçük küçük doğrayıp, iyice yıkayın, kaynayan suda haşlayın, süzdükten sonra suyunu iyice sıkın.
1 çorba kasesi haşlanmış hodanı tencereye ilave edip, biraz kavurun.
Tencerenin içine 5 su bardağı su ilave edin.
Su kaynamadan tarhanayı ilave edin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
Çorbanın tuzunu ilave edin.
Çorba kaynadıktan 10 dakika sonra ocağı kapatın.
Tereyağını el tavasında eritin, içine kuru nane ve kırmızı biber ilave edip, 1-2 dakika pişirin.
Hazırladığınız tereyağlı sosu tencereye ilave edin, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

5 Nisan 2013 Cuma

KADAYIFLI KEKLİ TATLI

kadayıf tatlısı
Kadayıfla hazırlanan bu tatlıyı geçen yaz "Gülay"da görmüş, hemen denemiştim.
Hatta o kadar çok hoşuma gitmişti ki Ramazan ayında İftar yemeğinde ağırladığım bütün misafirlerime bu tatlıdan hazırladım.
Gülay büyük boy fırın tepsisi kullanmamızı önermiş ama ben biraz daha kabarık olması için büyük boy kare Borcam kullandım.
Birde tariften farklı olarak 1 su bardağı yoğurt ekliyorum.
Kadayıf kekin içinde fırında kızarıyor ama çok fazla değil.
Bir ara bu tarifi kadayıfları kek hamuruna karıştırmadan üzerine sererek denemek istiyorum.
Sanırım o zaman kadayıf kek hamuru ile kaplanmadığı için daha iyi kızaracaktır.
"Afiyetle Kalın"