23 Haziran 2015 Salı

YOĞURTLU KURU DOMATES

dried tomatoes
Yaz aylarına denk gelen Ramazan'larda yoğurtlu salatalar, hafif yemekler daha çok aranıyor.
Şimdi mevsim yaz, çarşı pazar taptaze, mis kokulu taze domateslerle dolu ama kurutulmuş domatesin o kendisine has kokusunu ve tadını seviyorsanız yaz aylarında da kuru domatese sık sık masanızda yer verirsiniz.
Şahsen ben kuru domatesi çok sevdiğim için bugünlerde de arada sırada menüye dahil ediyorum. 
Kuru domatesi en çok yoğurtlu olarak tüketiyoruz. 
Birde kuru domatesi küp küp doğrayıp, çorbalara ve bulgur pilavına ekleyebilirsiniz.
Ayrıca geçenlerde yaptığım Karabuğdaylı, bol yeşillikli, cevizli ve nar ekşili salatası da çok güzel oluyor, tarifin linkini aşağıya ekledim.

Kuru Domates ile hazırladığım diğer tariflerim;
 
 
 

"Afiyetle Kalın"

20 Haziran 2015 Cumartesi

LOKANTA USULÜ SÜZME MERCİMEK ÇORBASI

Benim için Ramazan demek mercimek çorbası demek.
Ramazan olmasa bile yılın diğer günlerinde mercimek çorbası içtiğim zaman bana Ramazan ayını ve iftarları hatırlatır.
Daha önce kırmızı mercimek çorbası  tarifi vermiştim.
Bugün sarı mercimek ile yapılan süzme mercimek çorbası tarifi vereceğim.
Eskiden süzme mercimek yapmak için pişen mercimekleri süzgeçte kaşıkla ezip, geçirerek pürüzsüz olmasını sağlardık.
Çok şükür şimdi çubuk blender ve mutfak robotları var da süzgeçle ayrıca uğraşmıyoruz.
Çorba piştiği zaman pürüzsüz olması için blender ile 2-3 tur çırpmamız yeterli oluyor.
"Afiyetle Kalın"


LOKANTA USULÜ SÜZME MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı sarı mercimek (bulamazsanız kırmızı mercimek)
1 adet büyük boy soğan,
1 diş sarımsak,
2 yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı tereyağı veya yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı kimyon,
2 su bardağı et suyu veya tavuk suyu,
3 su bardağı su,
Tuz.
Servis için;
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 çay kaşığı pul biber,
Limon dilimleri.




LOKANTA USULÜ SÜZME MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ;
Soğanları ve sarımsağı küçük küçük doğrayın.
Tereyağ veya zeytinyağında  kavurun.
Hafif kavrulunca üzerine 2 yemek kaşığı unu ekleyip, beraber kavurun.
Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri ekleyip, kavurmaya devam edin.
Not;
Un ve mercimek çok çabuk dibini tutuyor, kısık ocakta sürekli karıştırarak kavurun.
Mercimekleri 5 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine et veya tavuk suyunu ve suyu ilave edin.
Son olarak tuz ve kimyonu ekleyip, kısık ateşte iyice pişirin.
Mercimekler iyice pişince çorbanızı el blenderiyle pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Pişen çorbanın üzerine erittiğiniz tereyağı ve pul biberi dökün.
Not;
Eritilmiş tereyağını tencereye değil servis esnasında porsiyonluk çorba kâselerine paylaştırabilirsiniz.
Yanında mutlaka 1 dilim limon ile birlikte servis edin.
“Afiyet Olsun”

18 Haziran 2015 Perşembe

HAYIRLI RAMAZANLAR!

Dün akşam kılınan ilk Teravih Namazı ve Sahur ile birlikte bu yılın Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz.
Rabbim bu Mübarek ayı en güzel şekilde değerlendirebilmeyi hepimize nasip etsin.

Resül-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurur;
"İman ederek ve sevabını yalnız Allah'ü Teâlâ'dan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edilir" (Buhâri)

Ramazan Manisi;
Kavuştuk Ramazan'a,
Hemde büyük ihsana,
Bu ayda oruç tutmak,
Huzur verir insana.