23 Ağustos 2016 Salı

DOMATES KEBABI (FRENK TAVASI)

frenk tavası
Domates kebabı, Frenk kebabı, Frenk tavası bu tarifin bir kaç tane ismi var.
Frenk bazı bölgelerde domatesin diğer adı, eskiden yabancılara "Frenk" denirmiş.
Domates de Türk mutfağına sonradan (19. y.y başları) geldiği için adı Frenk yani "yabancı" olarak anılmış.
Özellikle Urfa'da bu yemeğe domates kebabı değil mutlaka "Frenk Tavası" deniyor.
En güzel domatesler yaz aylarında bulunduğu için tam bir yaz yemeği.
Bu tarifi isterseniz tencerede de yapabilirsiniz ama köfteleri fırında daha güzel piştiği için benim önerim kesinlikle fırında pişirmeniz olacaktır.
Birde tam sığacağı, hiç boşluk kalmayacağı bir kap kullanın, piştikçe domates ve köfte hacmini kaybedip küçüldüğü için yayılmadan daha iyi pişiyor ve görünüyorlar.
"Afiyetle Kalın"

frenk kebabı
 Diğer köfteli tariflerimi görmek için, bakınız; Köfteli Tarifler
 
tomato kebab
DOMATES KEBABI (FRENK TAVASI); 
Malzemeler; (2 kişilik)
4 adet büyük boy domates,
1 çay bardağı su,
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz,
Köftesi için;
300 gram orta yağlı kıyma,
1 adet kırmızı biber (çuşka),
1 adet orta boy kuru soğan,
Tuz, karabiber.

frenk tavası nasıl yapılır?
DOMATES KEBABI (FRENK TAVASI) TARİFİ;
Kıymayı, rendelenmiş soğan, minik minik doğranmış kırmızı biber, tuz ve karabiber ile iyice yoğurun.
Domatesleri yıkayın, pişireceğiniz fırın kabına sap kısmı aşağı gelecek şekilde dizin.
Bıçakla üzerinden (dibini ayırmadan) bir kaç yerinden kesin.
Hazırladığınız köfte harcını kestiğiniz deliklere eşit şekilde doldurun.
1 çay bardağı su, salça ve tuzu karıştırın, hazırladığınız domateslerin üzerine dökün.
Not;
Sakın çok fazla su kullanmayın, domates piştikçe kendi suyunu bırakıyor.
Üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
Fırında 180 derecede pişirmeye başlayın.
15 dakika sonra üzerinde ki folyoyu alarak pişirmeye devam edin.
Sıcak olarak servis yapın.

domates kebabı
"Afiyet Olsun"

19 Ağustos 2016 Cuma

VİŞNELİ ALT ÜST KEK

vişneli kek
Vişneli tariflere son hızla devam ediyorum.
Vişne ile hazırladığım tarifler yayınlanmayı bekliyor diye daha önce bahsetmiştim.
Bu kek tarifi dışında bir de vişneli bamya ve vişneli tart kek tarifim olacak.
Bugünkü tarifimiz vişneli alt üst kek, yani vişneleri kalıbın dibine diziyorsunuz üzerine kek hamurunu döküyorsunuz.
Piştikten sonra servis tabağına ters çeviriyorsunuz, vişne taneleri üstte kalmış oluyor.
Bu şekilde alt üst keki hemen hemen bütün meyvelere uygulayabilirsiniz ben daha önce de pek çok meyveye bu uygulamayı yapıp, tariflerini buradan yayınlamıştım.
Bakınız;

Ananaslı Kek

Mürdüm Erikli Bademli Kek

Taze İncirli Kek 

Şeftalili Alt Üst Kek

17 Ağustos 2016 Çarşamba

FRAMBUAZLI MİLKSHAKE

raspberry milkshake
Minicik bir aradan sonra merhaba!
Aslında sadece 1 haftalık bir ara verdim.
Fakat o 1 hafta benim için çok koşuşturmalı geçti.
Geçen Pazar yeğenimizin düğünü vardı, bu vesile ile memlekete gittik.
2 gün Kastamonu'da oğlumuzda, 4 gün köyde ki evimizde kaldık, düğüne katılıp geri geldik.
Sadece 4 gün köydeki evimizde kaldığımız için, tadını çıkaramadan döndüğümüz için üzgünüm.
Aşırı bir örümcek ağı oluştuğu için 2 gün evi temizledim, 2 günde kaldık, vaktimiz olmadığı için mecburen bırakıp geldik😔