26 Aralık 2018 Çarşamba

DÖNERLİ, ERİŞTE ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle
Bugünlerde İstanbul'da kar beklentisi var ama şimdilik kar yok, buz gibi soğuğu var.
Hava soğuk olunca da yemek olarak aklımıza önce sıcacık çorba geliyor.
Soğuk havalarda yemeğin başlangıcı hep çorba ile oluyor.
Bazen hafif bir çorba, bazen bol malzemeli bir çorba menülerde yer alıyor.

22 Aralık 2018 Cumartesi

FIRINDA PALAMUT PİLAKİ

Muhterem'le Afiyetle
Bugün, tam balık mevsimindeyken, bir balık tarifi vereyim dedim.
Eskiden hiç bir balık türünü yiyemiyordum.
Son yıllarda palamut, somon, çipura, çinekop gibi balıkları yemeye başladım.
Çinekop ve Karadeniz somonunun çok lezzetli bir eti var.
Palamut ise daha tok bir tadı olmasına rağmen kolaylıkla hazırlanıp pişirilmesi, fazla kılçıklı olmadığı için kolay yenmesi ile çok tercih ediliyor.
Palamut ızgara, tava ve fırında pişirilebiliyor.
Bugünkü tarifimiz gibi birde sebzeli olarak, buğulama gibi fırında pişiriliyor.
Domates isteğe bağlı olarak bu tarifte yer alıyor.
İstemezseniz eklemeyin, ben kışın domatesi sadece cherry olarak aldığım için cherry domates kullandım.
Pişirirken balığın yumuşak kalmasını isterseniz üzerinde ki folyoyu hiç çıkarmayın.
Biraz çıtır olmasını isterseniz pişmesine yakın folyoyu çıkarıp, 10 dakika daha pişirebilirsiniz.
Yazının sonunda her iki halini de görebilirsiniz.


18 Aralık 2018 Salı

YEŞİL MERCİMEKLİ KARABUĞDAY PİLAVI

Muhterem'le Afiyetle
Bu yıl Karabuğday (Greçka) ile tanışıp, tariflerini yaptığım bir yıl oldu.
Daha önce Karabuğday patlağı ve bu patlaklarla hazırladığım çikolatanın tarifini vermiştim.
Karabuğday kısırı da yayınlanmayı bekliyor ama geçen gün yaptığım yeşil mercimekli pilavını daha önce yayınlamaya karar verdim.
Karabuğdayla pilavı sade olarak da yapabilirsiniz.
Fakat karabuğdayın kendine has baskın bir tadı var, insan o tadı bastırmak için farklı malzemeler eklemek istiyor.
Sadece domates, soğan, biber ile pilav yapabilirsiniz.
Yeşil mercimekle pilavı biraz daha besleyici hale getirebilirsiniz.