4 Mart 2021 Perşembe

KREMALI YER ELMASI

Mart ayı gelince Bahar gelmiş demektir.
Şimdiden tezgahlarda Bakla, Enginar görünmeye başladı.
Elimde yayınlanmayı bekleyen çok sayıda kış sebze ve meyvesi ile hazırladığım tarifler var.
Bahar kendisini iyice hissettirmeden bir an önce yayınlamam lazım.
Yetişmeyenlerde Allah ömür verirse bir daha kışı bekleyecekler.
Bugünkü kış sebzemiz olan Yer Elması, çok fazla bilinmeyen yada tercih edilmeyen bir kök sebzedir.
Tercih edilmeme sebeplerinin başında; çok fazla girinitili çıkıntılı olan yapısı yüzünden dış yüzeyini soymanın zor olması geliyor.
Ben son yıllarda Yer Elmasını 2-3 saat önceden ılık su ile ıslayıp, sonrasında mutfak fırçası ile iyice fırçalıyorum.
Dışını soymadan kullanıyorum.
Birde bu sebzenin tatlımsı yanı ağır basan ne tatlı, ne tuzlu diyebileceğim nötr bir tadı var, herkes bu tadı sevmiyor.
Yer elması ile daha öncede tarifler verdim.
Geçtiğimiz ay aldığım zaman aklıma patates ile pişirdiğimiz kremalı tarif geldi, o şekilde pişirdim.
Fırın yemekleri her zaman güzeldir, hele içinde krema üzerinde kaşar peynir varsa lezzeti daha da katlanır.
Yer elmasının baskın bir tadı olmadığı için baharatlarla yemeğinizi biraz daha lezzetlendirebilirsiniz.

27 Şubat 2021 Cumartesi

FIRINDA TAHİNLİ MUHALLEBİ

Muhterem'le Afiyetle

Tahin sever misiniz?
Açıkçası ben çok düşkün değilim ama eşim tahini ve tahinli lezzetleri çok sever.
Geçtiğimiz yıllarda eşimin doğum günü için bir tatlı hazırlamaya karar verdim.
Tahinli bir tarif araştırırken karşıma Nefis Yemek Tariflerinden bu tatlı çıktı.
Tarif hem muhallebili, hemde tahinliydi.
Bu tatlı fırında piştiği için üzerindeki tahinli kısım karamelize çıtır bir hâl alıyor.
Bu tarifin muhallebi kısmı beni, tahinli kısmı ise eşimi çok memnun etti.

22 Şubat 2021 Pazartesi

BODRUM MANDALİNASI REÇELİ

Muhterem'le Afiyetle

Bugün size nefis bir mandalina reçeli tarifi vereceğim.
Bu tarifi diğer mandalina reçellerinden ayıran en önemli özellik, mandalinanın bütün olarak pişirilmesi.
Bunun için minik boy mandalinalara ihtiyacınız olacak.
Eğer küçük mandalina bulamazsanız; çok büyük ve kalın kabuklu olmayan, herhangi bir mandalinayı ikiye veya dörde bölerek kullanabilirsiniz.
Kabuğu ile nasıl olur? diye düşünmeyin;
Ön pişirim yapılıp, bir parça piştiği ve kabukta ki acısı gittiği için bu hali ile gayet güzel oluyor. 
Ben geçen yıl pazarda bu mandalinaları gördüğüm zaman aklıma bir tek reçel yapmak geldi.
Satıcı mandalinayı seçtirseydi, daha da küçük olanları alacaktım ama bunlarda hiç fena değildi, işimi gördü.
Geçen yıl reçeli pişirdim, yapım aşamaları ile birlikte resimlerini çektim ama tarifi bu kışa kaldı.
Sizi bugün yine bol resimli bir tarif bekliyor😊